大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
有冇人科大
想買dell

留tg傾

https://t.me/ccconyyy
Xps 13 i5 同 X1 i5 點揀?
想問下大家
Dell inspiron 15 7567 $7949
定 ideapad y520 $7499

都係間唔中打機..文書..睇戲咁

都有諗過
X270(i5) 5999 平d

同問
想攞部機打下ow,csgo咁同埋睇下片

幫推,求各專家解答

7567 2.65kg 你想放係hall?

唔care重量 7567個spec係咪抵玩?

我都唔care 重量,dell定lenovo 散熱好d
Mba 打手

個 mon 睇壞眼
Mbp 真係重mba好多?
有咩問題可以問我 利申今年promoter

ownership programme 係咪番新機/問題機

同問

點解你地會咁諗 款就未必最新,但全部都係新機
如果係翻新/二手會寫明,但好少機會
咁多人買,邊有咁多翻新機
再利申無佣收同會輪流做唔同牌子

咁有無咩牌子咩model可以即攞

sofar 我係poly 行左輪都無見人有野拎走
仲諗住買xps13

買左 11/9先有得拎
有咩問題可以問我 利申今年promoter

ownership programme 係咪番新機/問題機

同問

點解你地會咁諗 款就未必最新,但全部都係新機
如果係翻新/二手會寫明,但好少機會
咁多人買,邊有咁多翻新機
再利申無佣收同會輪流做唔同牌子

咁有無咩牌子咩model可以即攞

想即時拎走就唔好係ownership買機

13" 重0.02kg
仲諗住買xps13

買左 11/9先有得拎

Lenovo 表示22號拎得
都係去九龍灣拎

想即時拎走就唔好係ownership買機

同埋 poly 做乜春今年係呢d 閪地方擺
窄到轉身射個三家姐都有困難

mbp13吋1.37kg vs 垃圾mba 1.35kg
mbp重0.02kg 好撚多 會斷手
Mba 打手

個 mon 睇壞眼

垃圾都不如
冇錢咪撚買apple野

Mba 比mbp 輕20gram 但有齊type a USB SD card port 呢點屌打所有mbp 日日出街係屋企都要插住個adapter 無得裝插線mouse 如果你無帶adapter又要插usb 成部機廢左一半 如果你唔係做啲heavy work adobe PS Ai Pr 都夠做

Mba 比mbp 輕20gram 但有齊type a USB SD card port 呢點屌打所有mbp 日日出街係屋企都要插住個adapter 無得裝插線mouse 如果你無帶adapter又要插usb 成部機廢左一半 如果你唔係做啲heavy work adobe PS Ai Pr 都夠做

買2015MacBook pro都好過買mba

當年已經唔撚知佢air乜鳩

你自己都識講, 一個USB-C port 有哂咁多野仲要黎做乜

你自己都識講, 一個USB-C port 有哂咁多野仲要黎做乜

我讀u 果陣好多group pro 都係用google slides 做, 要present果陣出去down 返pdf/入full screen present
隻手指入左year 3 無插過 cloud搞掂又唔驚flash memory壞
同埋用trackpad 係mac 既賣點黎, 插mouse (唔理有線無線) 已經係on 9
總結就係我完全唔明點解會有人仲prefer physical storage, wired technology 呢d 十幾年都無乜進步既野 (唔計科研上, 只計市場有既野)

我讀u 果陣好多group pro 都係用google slides 做, 要present果陣出去down 返pdf/入full screen present
隻手指入左year 3 無插過 cloud搞掂又唔驚flash memory壞
同埋用trackpad 係mac 既賣點黎, 插mouse (唔理有線無線) 已經係on 9
總結就係我完全唔明點解會有人仲prefer physical storage, wired technology 呢d 十幾年都無乜進步既野 (唔計科研上, 只計市場有既野)

physical storage我已經當做backup方案,乜Q都上哂cloud做
買mba不如mb
TN panel狗也不屌
買mba不如mb
TN panel狗也不屌

mba mb performance 差唔多
其實Apple 賣到咁平係咪全新機? 好怕係翻新機
其實Apple 賣到咁平係咪全新機? 好怕係翻新機

點都會貴過佢入貨個價既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞