大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
想問下讀it有咩notebook啱
用緊Dell Inspiron 17R-SE-7720
3/4年前左右用萬零蚊買
明明spec好好,唔知點解慢到仆街
想換機,有咩推介

有冇ssd架

有1TB + 32GB SSD
Intel Core i7-3610QM
8GB Ram
Nvidia GeForce GT 650M

我部機2012年買,原裝Win 7,但係一上左Win 10就慢到一個點,明明依家啲notebook個spec都差唔多,唔知點解會咁
想換機,有咩推介

有冇ssd架

8GB Ram

我部機2012年買,原裝Win 7,但係一上左Win 10就慢到一個點,明明依家啲notebook個spec都差唔多,唔知點解會咁

上win10有無洗機
想換機,有咩推介

有冇ssd架

8GB Ram

上win10有無洗機

差好撚遠wo 巴打
有冇巴打都係想買平機?
6千蚊考慮緊
Dell Inspiron 14 7460 (i5) HK$ 5,699
Lenovo IdeaPad 520s (i5, 14", Grey) HK$ 5,599

DELL個樣靚D, 但Lenovo 果部有SSD
其實我只係想要一部I5 8GB RAM SSD 14" 內置DISPLAY CARD, 點解會冇
有冇巴打都係想買平機?
6千蚊考慮緊
Dell Inspiron 14 7460 (i5) HK$ 5,699
Lenovo IdeaPad 520s (i5, 14", Grey) HK$ 5,599

DELL個樣靚D, 但Lenovo 果部有SSD
其實我只係想要一部I5 8GB RAM SSD 14" 內置DISPLAY CARD, 點解會冇

咁Dell 唔岩你
可以考慮HP Pav 14

pish
有無人知hku roadshow mbp係咪有現貨即刻攞?

Road show 現貨有冇imac?

fm 未有學生證有無得買?

imac免費送貨
mbp應該有 最快聽日拎得 實際上網比錢果陣睇

上網訂都一樣?

一樣

iMac 送貨要等到8月尾。有冇方法早d攞
想換機,有咩推介

有冇ssd架

8GB Ram

上win10有無洗機

差好撚遠wo 巴打

有洗呀
差好遠咩 我見最新個series又係i7+1TB+8GB RAM以為一樣
咁巴打推唔推薦買返Dell Inspiron 17 5767 (i7)?
https://www.hknotebook.com/np17/m.hku-dell/pcs-info?pid=ins_15_5767_i7
想換機,有咩推介

有冇ssd架

8GB Ram

上win10有無洗機

差好撚遠wo 巴打

有洗呀
差好遠咩 我見最新個series又係i7+1TB+8GB RAM以為一樣
咁巴打推唔推薦買返Dell Inspiron 17 5767 (i7)?
https://www.hknotebook.com/np17/m.hku-dell/pcs-info?pid=ins_15_5767_i7

中過伏都仲買同一個牌子,比個

屋企打機用果部pc 12年砌, 上左win 10 一d 都無lag過

有冇ssd架

8GB Ram

上win10有無洗機

差好撚遠wo 巴打

有洗呀

屋企打機用果部pc 12年砌, 上左win 10 一d 都無lag過

2012 算好襟架喇

除非係要用visual studio, 否則都係mac機好。因為macOS係Unix based,個terminal又好用(兼容晒linux command)
仲要等5日

除非係要用visual studio, 否則都係mac機好。因為macOS係Unix based,個terminal又好用(兼容晒linux command)

有冇ssd架

8GB Ram

上win10有無洗機

差好撚遠wo 巴打

有洗呀

都唔算中伏嘅 都算用左好多年,係慢先想換,但係又唔知換咩好
Order左X1 carbon 想問下大家會唔會貼mon貼?
mba
Order左X1 carbon 想問下大家會唔會貼mon貼?

貼完仲衰
拎住UST同Poly alumni係咪買唔到Apple

買到

聽日去Roadshow望下

上星期五先有個poly alumni買完apple,利申個日apple promoter

21號攞機會唔會見到你

唔會 21唔返

Roadshow唔會有現貨拎啊.....
但聽日開始派貨,姐係之前上網買左去hku拎個啲

Road show 現貨有冇imac?

fm 未有學生證有無得買?

出示offer letter都買得

貼完仲衰

我淘寶左一張,貼完話你知效果點
想換機,有咩推介

有冇ssd架

8GB Ram

上win10有無洗機

差好撚遠wo 巴打

有洗呀

雖然都叫i7
但2012到而家已經過左幾代

另外裝完windows 有唔check 下system tray 係咪長期有無謂嘢開住
year1未有學生證可以點買?
year1未有學生證可以點買?

Offer letter....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞