[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

998 回覆
8 Like 33 Dislike
平時用開護髮素嘅 不過要好耐先沖乾淨
諗住免沖快靚正 效果會差好多?
上網search你打嗰啲brand都有
係咪用得過
男仔留長髪過渡要點剪,每次過渡去QB house都炒車
用得夠
打扮想靚想好

唔好求快可能好d

而且 免沖有時掂到皮膚 面 都可能會生粒粒

以免因小失大。。
再將骨位部分扮layer

qb 咁正常都炒既

利申 頭骨大 長髮
一日洗兩次頭係咪會易甩啲?我剩係夜晚洗一次嘅話,第二日中午就已經唔少頭皮屑
道理上就唔會

頭皮屑就關洗頭水事
milbon
fionle

guytang 都可
想問吓多唔多人對電髮藥水過敏?
曲髮如果唔想日日洗頭,第二日啲頭髮會唔會變到一餅嘢咁?有冇咩頭髮產品可以keep到乾爽同捲度?
我自己遇既唔多
同埋我唔係用落藥水方式 所以唔會掂到頂皮

出面好多人用唧既方法 我最憎
流曬落頭皮 唔舒服之餘 又會好大浸味殘留
而且無得控制 邊d 位 要上d 多d 鬈d 或者無咁鬈

訓醒真係睇你點訓

有人會一邊訓直曬
有人打風咁個頭再爆d 再刺激d

建議洗頭
你意思係藥水唔會掂到髮根? 只係會high喺條頭髮度?
我頭髮扁榻, 係咪有髮根燙就搞到
落啲咩product 可以令頭髮有啱啱洗完頭嗰陣質感
有人用 淋既方式
打泡或搽一樣到

一樣鬆到
要唔要hold 既先
剩係要濕 但自然垂落既

定 濕 可硬可hold

依種咁樣
硬少少wax 已經可以

都唔係算好濕

最好本身有電過dd 或帶鬈
要用邊隻wax先可以咁自然 好似啱啱訓醒咁
如果 軟幼髮質可能要用 泥 clay 果d

如果粗硬 要靠有電 少少同wax

你本身係咩髮質類型
兩樣要點分
不如你直接t 我影個頭黎睇睇

eg 平常會唔會好塌果d
因為其實好多方法都做到呢d 效果
係取決於本身個 質地再去 應該點處理

差唔多長度 你噴鹽水 一路吹一路揸下個尾又揸下個根都會處理到

所以太多方法做到 要睇左你係咩底 先知咩岩你
我依加係用鹽水
但啲陰個位好快dum落黎
同唔識點整到張圖咁一條條
你好,前兩個月電頭髮電攣咗,覺得唔好睇,如果電返直,係咪會好傷頭髮。 thx
如果染完啡冇漂過再salon染黑 之後再去漂染會唔會卡色
向上吹完 加spray 如果太直可以電d 微彎有幫助

或剪短dd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞