[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

961 回覆
8 Like 33 Dislike
去橙。去黃

比黃多一d 綠色 我諗

而且本身頭髮 出現到橙色【關於漂

咁多數都係 漂得唔夠淺 或者卡色

明度既問題 係用返明度去解決 【漂

所以去唔到

但真係有有出d 去橙既洗頭水?
通常都奶野或者唔係你咁諗既效果
shiseido,
穩陣
fiole我淨係搵到鎖色去黃洗頭水
有埋去黃係咪都岩我呢啲冇漂過既人用?會唔會洗完變左色?
Lebel洗頭水用開綠色
食緊a酸加上呢加轉季頭皮會乾痕
Lebel有邊隻滋潤d既洗頭水啱我?
無漂鎖色就夠
咁要轉 如果你食緊a 酸 我覺得用d 好普通既洗頭水 間住用就可以

施巴呀果d 無咩清潔力或者無咩其他野果d

反而護髮素可以買靚d

呢隻係咪滋潤d 啱用嗎?
焗油想問下邊種好?
見到你講過蛋白焗油有分真同假
如果真嗰隻係咪都有修護功效?
同埋做完係可以染頭髮同直療?
你係咩情況先
真假?
因為salon 好多名都係大家會自由創作

所以我有時都唔知係咩黎
不過見到個樣好多時都知

蛋白treatment 有日常保養既

有d 好似包膠咁,會直既。。。

可以染 可以電

包膠果個就唔得
而家去嗰間髮型舖話佢既蛋白焗油整完可以即時做直療同染髮,唔係有膠嗰種
但見好多人話蛋白=巴西焗油
所以好confused
https://www.instagram.com/reel/CzuxnB4JErw/?igshid=OGY3MTU3OGY1Mw==

想問佢呢下動作叫咩 係咪好難㗎 看到髮型師咁整好治愈
想保養修護嗰種
而家係咪有種叫黑曜護髮?效果如何?
同埋免漂色染髮有咩推介
Hello
想問吓幾個月前漂咗個灰紫,呢幾個月嚟都一直有用補色洗頭水
嚟緊工作關係要染返啡色幾個月

我想問吓使唔使等到灰紫甩晒變做ash底先用啡色補色洗頭水?會唔會出現溝色嘅狀況?

另外想問埋幾個月之後想由啡變返灰紫仲有冇可能?

我見啲人話漂左頭啲顏色可以成日轉換
想問吓男士電髮後有冇咩打底推介?
木身用開Plantiam Styling Cream 04 600ml呢隻
呢隻Previa Curls Definer 200ml推介嗎
我漂咗鉛筆灰hight light ,用咗紫色洗頭水之後頭髮變咗紫色係咪我用錯咗
咁都真係有保養既 蛋白treatment

佢唔用熱夾夾 就已經一定唔係包膠

過膠都要用熱機壓
頭髮用熱夾咁解
唔難 普通滑剪

不過如果佢真係 係頂面咁𠝹 會多左毛燥
不過如果佢係用油 去styling 又會無左個問題 多左d 束感
都睇頭髮本身係因為咩原因而產生呢種問題
新b5羽扇豆我自己就覺得全面d 不過係成本貴d

黑曜 同京喚既感覺差唔多
但細滑感就無京喚咁好 但光感 睇落就黑曜好d
同埋長效性唔算高

你講緊黑曜同免漂
都係講緊 ig 成日推緊果d

免漂色 帶ash 可以既
淺底上色都可以好多選擇

唔漂既前題係你把頭髮 係淺色定深色
甚至 係染前上次淺色先 【非漂

咁色都可以多好多選擇
如果係補色既 當然建議變返黃底再上

如果你係染膏 直接上啡就可以 只會有輕微偏差

幾個月後 本身你都要再補漂 而且要視乎返d 啡甩到咩程度,多數都係要再輕輕漂返

係可以成日轉色 但唔包括染完深 再想用補色洗頭水處理

如果你一路都維持個淺度 當然你點上都可以
只要正常洗頭水洗返d 淡色出返黎 然後再用補色

不過佢深完 其實你洗一個星期佢都淺返 所以都係會有變化
真係個人喜好。我鐘意用mousse
同埋睇效果 髮質而定
sure
想問下如果漸變漂染粉紅色嘅話,係咪唔使用去黃洗頭水護髮素果啲?淨係用鎖色嘅就得?

另外好奇一問成日聽人講olaplex同Christophe Robin呢兩個牌子,有無話邊個好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞