[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

961 回覆
8 Like 33 Dislike
天生直髮
洗完吹乾已經好直
日常用緊CP-1生薑洗髮水同護髮素
同埋Shiseido髮膜
間唔時用髮尾油
呢家成把頭髮都冇染/漂/電
風筒用Panasonic EH-NE44

頭髮中到尾會有少少毛躁
我保養到成把頭髮滑嘟嘟咁
吹頭前 可以搽 dd cream 狀野

lebel,moist 或d 頭髮既保濕保養品

【唔係髮尾油果d

如果 毛燥問題好少 而你需要好仔細既話

可以留意吹頭既方向同 距離 風力 熱度
天生直 無chemical 多數九成關吹頭事

如果都係有 臨尾先用dd 髮尾油或原先補濕果d 搽下個尾就
非常好
可以

天生鬈 本身個狀態係咁 除左styling 或chemical 處理 都無其他方法
無電 gel,only
咁可能佢 會唔會係掛羊頭。。。

不過有時有d 髮質係要分開搽 質地會好d

最常見會係shiseido milbon 果d

其實而家好多大牌都唔會話好乾

可能有時係操作上既問題
小弟頭髮本身好幼軟 好淋,平時有用定型啫喱gel ,好簡單吹鬆頭髮 再向右斜陰

但個定型啫喱唔係好夠力/硬,好快淋,想問有咩推介? 定係要用其他product?
而家水霧就可以了

不過 果浸都係會甩既
可能唔好用啫里類既會好d

夾好左或或吹好左 直接用d 硬dd 既spray

噴spray 之前都可以落d泥執執

泥係 塑形
spray 就係holding

如果你本身吹完都覺得個形已經可以 咁可以直接spray 下

bed head spray 青青地色果款

要上手先知佢真實用途 但可以比d 參考你

你乾髮落 如果唔勻 佢又係cream 狀野 出煙唔奇

佢似係 整好曬d 造型 臨尾落果d

就算你濕dd 頭髮 用熱工具果d 夾 佢都係會出煙
所以唔洗點擔心 反而係你要擔心係,會唔會隻夾,塊板 面果浸co 會咁樣有問題 或整到隻夾

搽左d 笠d 既product 或有水份 會有煙 都正常既
而且ghd 都185度

我唔知佢又寫con 又寫styling 都唔清楚佢到底係咩
想問下頭髮粗髮質硬
想電一電個頭蓬鬆啲
但我小小曲髮都唔想
有冇話電邊一種會適合我?
利申:男
樓主 小弟中長頭髮加微攣 髮型師建議我吹完頭之後用N油做styling 或者濕頭落mousse再吹乾,建唔建議咁做

目標示意圖
剩係個根就可以

但電拋物線果種 唔好電錫紙或粟米果d
可以
臨尾 可以搽dd

或者係你洗完頭果時搽d

因為佢產品上面寫既說明又無話好清晰

要用上手先知判斷應該係點

夾完望落去傷 正常就點都唔會

用完熱工具 本來望落去一定係 滑身d

除非你本身把頭髮非常爛 而且ghd 又教唔到低溫。。
咁你反而可能考慮下係咪洗頭水果d 部分

如果無電無染過 應該唔會有太大問題。。。

你不如t 我 然後send 張相黎睇下你覺得果個問題可以點樣解決

想問呢種細攣普通salon做唔做到
定係要去整開dreadlock個類salon
可能唔岩你用 太乾 轉relaxment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞