[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

962 回覆
8 Like 33 Dislike
我會建議買靚既洗護

如果係屋企做 你唔係不段梳或按壓 或用機

意義不大

而毛燥既問題 v如極天生鬈就建議用 chemical 【直 解決

而 少許 毛燥 吹頭前搽dd 野 或 吹頭既方式唔好兜口兜面打落去 撞起d 頭髮,由上而下順住吹 試下會唔會有好d
坦白講 唔好介意

可能直接去做個織髮既帽 痴落去仲正
明白 即刻追po睇下有咩靚洗護 thank u 巴打
btw 吹頭前搽嘢係指hair cream?
同問或者s巴有推介邊個藥水牌子
爬咗文打算買lebel 試下 請問你會推紅樽中性系列or乾性系列or白樽 serum 系列多d?
師兄想請教下前兩個星期整咗個奶茶色嘅頭,漂咗兩次,係hightlight轉全頭,所以髮尾有啲深色唔知有冇影響,買咗支jvala嘅去黃洗頭水,呢兩次用完個頭個色完全冇變,髮尾仲變黃咗,我係普通洗頭水同去黃1:1,普通洗頭水係用 停留咗5分鐘左右,想問我依家應該點做,係咪應該換過支去黃會好啲唔該晒
lebel relaxment
lebel skilliyrepair

都有其他牌子既 但試左先

濕髮吹頭前用

lebel moist

ats 抗熱
shiseido 就可了
換過支

milbon 有出補色
唔該哂

想電到呢種咁難唔難? 本身都少曲, 個髮型剪過佢咁都ok, 但唔夠佢"曲"
唔一定要exactly一樣, 有個concept, 想要大捲個種
想問下第一次自己玩漂髮同染色有咩要注意
同埋係應該去左剪頭髮先返黎再漂髮上色,定係相反

30歲人先第一次玩
巴打有用keywords去追返你之前答過類似嘅但都有啲疑問
以前我都有規律地去電直/漂,近呢一兩年發現脆弱左就冇再漂+剪走哂,淨係去salon做treatment 同埋隔半年做一次傳統負離子咁
但發現冇改善之餘仲hold得短期過以前…唔夠兩個月已經炸哂毛

想知咁樣嘅話我係咪應該轉深層護理eg京喚羽果啲? 同埋Paimore直療可唔可以取代傳統負離子個位呢如果要取代係咪都要同傳統負離子相隔半年先可以做?
本身都係唔難 不過聽你咁講 未必洗電

純粹自己既天生鬈 最常見同佢地唔同既係

你個根會好塌 其實你教細少少個風 手指向前 輕輕抓一下 然後吹dd 熱風落你手指甲果d 位 重複做兩三次 之後styling 少少 應該會做到好似

所以未必洗電
本身都係唔難 不過聽你咁講 未必洗電

純粹自己既天生鬈 最常見同佢地唔同既係

你個根會好塌 其實你教細少少個風 手指向前 輕輕抓一下 然後吹dd 熱風落你手指甲果d 位 重複做兩三次 之後styling 少少 應該會做到好似

所以未必洗電
咁我好難知道佢搽左咩落去 或者你本身係咩情況

就難d 了解到
剪左先

成頭漂建議比salon 搞 因為漂屬有風險既野
我唔想吹頭或打理咁多先電
你而家咩收費同埋預約要等幾耐
想問下黎緊諗住電髮,跟住中分,有啲似孔劉鬼怪入面好多年前個中分髮型。

好耐之前整過一次,但係電完之後啲頭髮好乾+kick
想問有冇啲打底水可以洗完頭吹頭之前噴/搽,令到我吹完頭個頭有光澤啲同埋髮根位有支撐啲?
想問下做過highlight冇耐係咪冇得電?
本身髮質粗硬
點解係剪左先

咁以上有幾個問題啦 同埋聽完你講我都覺得有d 亂既

電直同漂同時出現係一把頭髮上 係真係質感會差d 除左本身d 頭髮好硬淨

同埋你之前電直 keep,到半年 果個都係傳統直?

京喚唔係深層既護理

傳統既負離子 係指藥水操作
如果客人角度 可能係指 死直 但死直係因為佢用既藥水或操作手法

paimore 都係藥水向既 只係佢整完偏酸性 所以手感滑d 一旦本身髮質好差 洗完會仲衰 因為佢唔完全打開d 頭髮
不過對受損既部分係幾好 不過以針對受損部分都更多產品比佢好【而且佢都好幾年 同埋完全唔關日本事…】

而且佢對極天生鬈黎講 打開頭髮既程度唔夠 所以好易還原 或者唔直

視乎返咩質地去對應返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞