[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

961 回覆
8 Like 33 Dislike
漂底上黑茶色之後會唔會卡色?
唔洗用去黃 就算要用我都會簡d 淡色既補色洗頭水

c r 我無用過 答你唔到
不過我覺得可以用左olaplex 再feel,下,唔ok 咪試其他

不過對比好多洗護 咁olaplex 都

不過都睇你之後想整咩既
如果你話整個 灰色 咁就麻煩d
想保養修護嗰種
而家係咪有種叫黑曜護髮?效果如何?
同埋免漂色染髮有咩推介
都睇頭髮本身係因為咩原因而產生呢種問題
新b5羽扇豆我自己就覺得全面d 不過係成本貴d

黑曜 同京喚既感覺差唔多
但細滑感就無京喚咁好 但光感 睇落就黑曜好d
同埋長效性唔算高

你講緊黑曜同免漂
都係講緊 ig 成日推緊果d

免漂色 帶ash 可以既
淺底上色都可以好多選擇

唔漂既前題係你把頭髮 係淺色定深色
甚至 係染前上次淺色先 【非漂

咁色都可以多好多選擇

呢個係咪即係b5?
焗油最好係咪蛋白treatment,之後b5>京喚>黑曜?
即係要知係咪=巴西焗油,要知佢洗唔洗用熱夾?
佢好似話用人手
27歲 想入行做髮型師
但有冇啲可以直接學完出黎做
唔想幫人洗頭洗兩年 好晒時間
夾完頭之後搽啲髮油,請問樓主以下邊隻會好啲?

我自己本身有呢兩隻,唔知可唔可以達到一樣嘅效果呢?唔該晒

蛋白麻麻

b5出面仲有人用緊舊果隻粉色盒

我覺得黑曜>京

不過其實treatment 多數都有對應既髮質
過得膠就要用夾
洗頭中間 你都有chemical 要學
唔係剩係洗足兩年頭

chemical 當中 有頭骨形態 髮片角度 比例

好多野學。。。

手作野好難話一步登天既

除非QB 果d lor
%

我鐘意佢有輕微濕
想問吓巴打我個爛頭可以點搞
本身都係天生攣,有做開paimore直
但我之前就覺得整完直都唔夠直,自己洗完頭吹乾會再用直髮夾夾直
之後個髮型師就話我夾傷咗個頭,話我自己夾完直再去整負離子就會咁爆
隔左一排屎忽痕貪靚整左耳圈染(有漂)+染頭
去到近哩幾次,次次做完直(除咗漂嗰啲冇做、但有染頭)個陰加「的碎」都炸得好勁 我想問下我個爛頭係咪冇得救
巴打點睇護髮素?
男仔其實係咪唔使用?
用嘅話好似普通洗頭水一樣咁?
男生本身頭髮天生捲
而家中等長度 偏硬髮質
如果唔想用泥感覺太硬身
平時就咁吹乾頭用慕斯gel係唔係一個選擇?
想感覺自然啲又有少少微濕感
如果唔gel又感覺好頹
本身用泥gel完會再加幾滴髮尾油去營造一個微濕wet look嘅feel
因為好少聽人講話用慕斯gel 多數都係用黎打底再落泥
如果用慕斯gel又有冇咩推薦?
Hello巴打你好
本身攣毛底粗硬髮質
用緊巴打推介lebel serum既洗頭水護髮素
有少少改善
想問平時一星期加隻Milbon Smooth Weekly Booster Coarse Hair有無問題
同埋Milbon Smooth Weekly Booster好唔好
會唔會導致甩頭髮
感謝
天生鬈 做paimore 好易還原
而且易唔直

唔會因為再夾會變爆

你漂左耳圈 但你話個漂既部分無,搵直
咁的水位都應該係耳圈入面

個陰點解會炸得勁。。。?
風罩會鬈d

圓圈果個 配件?

只要令個風 唔會直接 吹曬個頭 都ok
所有頭髮接觸左洗頭水 【鹼
之後 都需要用護髮素

唔好講或唔好聽d 咩 洗完頭唔用護髮素好gel d
果d
新 粉紫b5

其實漂頭個尾乾 主要係漂果陣既問題

之後既treatment 補救 意義唔大 包膠除外

反而日常用既保養 可以認真留意

你可以試下買x treatment 既洗護
想問巴打點睇arimino sherpa個隻treatment
無用過 不過以前用過呢個牌子既野 都ok
幼同曲既意思,你係講緊天生鬈?【即之前無電過鬈 或新生髮都係鬈既

因為如果highlight 黎講 天生鬈【即本身唔直 最好處理左先整

你試諗下 一個行線條既效果 但d 頭髮 無定向周圍鬈或散

....展現唔到個效果 反而仲衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞