[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

961 回覆
8 Like 33 Dislike
長髮點剪睇落塊面瘦啲
請問樓主有咩鎖色洗頭水推介
巴打你好
女仔頭髮到鎖骨位咁上下,髮型師推薦我用moii cream,請問呢隻係咪保濕cream嚟?唔會有咩造型力?

左一左二 純粹鐘意佢輕身
唔會 如果你咁講

應該成隻色都比你預期中深左

無漂過佢唔會fate out 得變得淺或再好淡

不過都會變返啡啡地
去左d 厚重同 頭骨位

【利申 留長 面大頭大
milbon fionle
夾完 臨尾補補 幾靚

佢帶黎光澤感
梨花頭 上直尾內彎 連埋焗油 大約幾錢?
置頂有t
想請教吓本身頭改自然少曲 毛燥
有冇邊隻洗頭水/護髮素推介用埋完會順直d?
想問下染藍色應該點keep
lebel serum

不過如果好鬈就要靠chemical

如果一般鬈就可以靠吹既
用返藍色既洗護
有冇話推薦邊隻牌子嘅洗頭水
之前買咗枝Q8用點知洗完出嚟勁綠
milbon fionle

q8以前有用 後期覺得差
想問下自己夾頭髮要點夾?
另外如果想染奶灰色係咪要漂同好難keep?
Thx 樓主
仲想問埋wet wax 有無咩推介
想問整Ian個頭要留幾耐?
佢有冇燙/電?
定只係夾出嚟
屬唔屬於西蘭花頭

可唔可以分析下佢個頭型
見佢pat陰唔太厚
側面睇好貼
係咪髮線向後定天生頭髮唔多
師兄你好,最近電咗個頭,有啲頭髮上嘅產品想請教一下,

我依家個頭係咁樣

我個髮型師話我髮質素質 由硬身變咗軟身

2. 我依家用嘅洗頭產品

買緊支 TRESEMME
TRESemme 無矽添加天然草本精華 - 洗髮露

3. 洗完頭會用:

4. 再加打底 先吹頭

1. 洗頭水方面需唔需要再加,見你前面有提到一啲Brand
E.g. Milbon Cronna Set, 想問吓我需唔需要加護髮素,因為見我個髮型師都冇話覺得要用護髮素

2. 打底上邊嘅產品要唔要加
E.g. KEVIN.MURPHY Heated.Defense
OR SEBASTIAN Thickefy Foam

3. 同埋最後就係想問吓有冇一啲Online shop係推介

感謝您先
漂完頭髮質感覺上冇差咗 但想保護吓啲頭髮
一般舖頭嘅髮尾油for 吹頭前用有冇推介
漂得足d 反而會keep 得好d

漂一次 佢入色唔夠 深入同實

只係輕輕掛係面

唔難keep 用 啡系既有色洗頭水
好濕果d?

因為我多數用溝既方式 用個會濕既髮尾油 +wax
Artist
就有stylist 長期跟進 其實佢咩形態 都可以處理到
不過佢就似夾多

我好少見到佢完全素 唔gel 唔整既狀態出場合 所以唔知

但假設

你講兩邊貼 如果你係彈 你可以壓貼

如果你鐘意佢個頂 唔想夾 懶
可以電 就係咁
你上面講果d 洗護牌子
都會洗到d 頭髮膠膠地 好難吹乾
或魯有浸膠咁

1 護髮素就一定要用 不過唔會搽曬落頭皮 洗完頭 頭向下 手指輕輕穿梭下就ok

2 電d 紋理燙或 吹鬆最緊要 唔gel 都問題不大
噴鹽水都ok 既 不過用泥更有feel
電呢類 其實你用咩都ok

3 呢個 google 就會有 呢d 自行選擇就ok 了 thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞