[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

961 回覆
8 Like 33 Dislike
其實個輕唔輕鬆 就純粹睇styling

髮型師輕鬆 唔代表你都輕鬆

同埋每個髮型師 覺得輕鬆既都唔同

純粹我覺得輕鬆係 正如你講 剪好果個長度

d 髮尾唔好太倔

你可以上d 泥再夾 令到頭髮變一枝枝一塊塊

或夾好曬 然後用d 偏濕既野去styling

但 漫既配色同 像素 真人都會有感覺唔同
需自行調整

你可以去搵cos 果類既方向搵到d 示意圖
你果張非真人圖 已經有一個固定既長度

只係 真人唔會完全中間果堆黑色 係零紋理 因為佢係頭髮咁解啫
收到 但係呢張圖好似係fan art,搵唔到有人cos
如果照你經驗,整呢個頭的話 真人嘅頭要有幾長先可以還原到?你會唔會有圖可以參考下
咁我嗰次收費正常

如果搵巴打你電嘅話咩價位?
請問正常藥水啫係普通負離子?
8~9
視乎要點整
因為我電男仔 我會鐘意髮中位 中間挺d 輕微比尾鬈dd 【比例上】

出黎效果靚d 襟d
所以要睇把頭髮 邊個部分受損d 或健康d
yes 其實直療都係 個名好聽左 同埋 整完頭髮帶酸性
但甩左個浸野之後 可能會比之前更差既手感

同埋對應天生鬈 個軟化程度同藥水特性 整得無咁好
咁嘅話其實負離子係咪仲好過直療
巴打 我本身個頭好易笠(男)
而家用呂洗都算乾爽(唔落護髮素情況之下,一落又好笠)
但甩得頭髮多,同埋有頭皮
想問吓有冇防脫+去屑又啱油性髮質用嘅洗頭水推介
想問天生攣啱唔啱做錫紙燙果啲髮型?

又或者可以電咩頭係類似呢啲style?
對應天生鬈黎講一定係

同埋直療都真係好耐之前既產品

有好多填入式既藥劑 或者無鹼 好多都一定比佢好
呂 洗完d 髮質質地好差

笠呢 可能係護髮素問題

同埋用呂 轉洗頭水後有一排 會差d

過多一排就無咩野了

防脫 可以推介davines

但我個人就唔鐘意挑選防脫用 即使有需要

用d 較好既品牌或呵護到頭皮就ok

要用護髮素

利申 我覺得我都有m 額既問題
至於我認為一般買到既防脫唔好 因為洗親個頭都好kick 好漲 咁樣扯到甩或 好似個假象既感覺 我個人覺得仲差
我認為洗得乾淨 成份上又對頭皮好 就ok

有好多用完護髮素覺得甩多左 唔排除係 用完護髮素 隻手d 頭髮多 先有咁既感覺 好似又kick,又漲 藏左係入面 手又無搽左野 唔會痴手無咁覺啫

個人睇法 而且真正既防脫 我覺得由生活習慣 飲食更重要

洗護都係用返正常洗得乾淨 d 成份對頭皮好 唔洗刻意防唔防脫就ok
天生鬈個頭 預左要chemical 處理

岩既 因為新生髮 都係偏散 但可能處理上要多d 工序

電咩頭類似呢d style

只要個尾直 根有鬈 或紋 都會似 爭在佢鬈既部分係平向定曲向

曲向會帶拋
巴打我見你都有推介mielle / lebel

davines同呢兩隻有冇話應該點選擇
Ching想問downperm兩邊應該留到幾長效果最好
特別係的水個啲位
非有問題 頭皮膚向 想打理保養 lebel

有藥性feel 改善有問題既 頭皮 或可改善 其他問題

頭皮係指頭部皮膚 唔係頭皮屑

mielle 兩者中間 不過洗到有d 鞋

以上都係自己有用過

我個人好鐘意lebel rootsupli 可搽頭皮既護髮素
由其有dd 頭氣既時侯
好難形容比你聽 比真係青 長dd
或 你認為佢可因chemical 壓貼既長度

正常17x男性

指半至兩指闊既長度

太短壓都無feel
直接相
但現實生活有d 唔太可行

其實佢吉曬眼 而且頭髮唔會定住你呢個位

有樣野好緊要

額唔可以太短 【距離及空間問題】

頭髮細軟佳 但有一定密度

同埋愈係好自然既野 愈多前期或後期styling 既野
其實天生攣電呢啲髮型係咪好易變咗一舊野
即係咁冇人地正常果啲摸落咁soft,而係偏硬身啲?
定關藥水事?
或者大概口講個長度都得 如果冇圖的話 只係諗緊如果有圖就可以準確啲
路過見到巴打你真係好撚chur同煩
人哋咪講咗直接俾呢張相你剪開嘅髮型師睇 佢就識預長度
你信唔過咪直接搵樓主剪囉
喺度死chur要人哋講長度 一係就要人哋做埋你個份幫你搵真人圖
呢啲咁非主流aka毒嘅二次元頭邊度搵真人圖俾你
我諗住淨講長度會有真人圖所以先問當然如果你話直接要真人化成張動畫圖我梗係知冇可能 淨係講長度我諗住有機先問多啲 廢事炒車
我都知係chur左sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞