[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

962 回覆
8 Like 33 Dislike
男 長度眼眉 想平時夾下好似YouTube個啲用直髮夾夾嘅髮型
意思即係最頭頂個 part 要夠長
下少少個 part 既頭髮又要夠長
先 cover 到個陰夠密?
咁個頭想剪薄啲同想個陰密啲有冇衝突?

巴打靠呢兩張圖睇唔睇得出係咪 cutting 問題?
長d 短d 既各有一張
同埋今年3,4月個陣仲未有呢個問題
就算脫髮正常係咪唔會變得咁跨張
essential嘅粉紅色洗頭水同diane嘅髮膜
好 遲啲頭頂留長啲搵你搞
頭頂同陰嗰度會有少少嘅油係見到其他frd出成日解都可以好似啱啱洗完頭咁一絲絲咁就勁羨慕 自己係油頭到有時要上啲散粉先可以唔barcode頭
225 佢有埋修護果個套

其實你用就意義不大既 如果你有女性會用黎保養埋 於ok

不過如果唔係太長 我會建議 買隻 窄身d 既

太闊 你屈唔到個形有幾多
咁當然 正常闊度黎講你夾少少鬈都會靚過 窄夾

但窄夾就可以做到而家興果d 風格
咁一定有衝突

但剪頭髮並唔係老套到剩係用一個方式

可以 剩係面dd 位置 輕輕剪個剪層【方便你自己gel,下咁解

如果 唔gel 又有髮量問題 又想有d 層次 需要電

而家講緊係 想cover 曬 但係又唔想佢成個蓋
既話

就有以下既做法

自己吹鬆 styling
面一浸仔 剪dd 斷層既layer

就算剪完果個layer 你講緊你呢程情況

多數d 頭髮都係會塌架啦 都係要styling
下面果張 明顯成個頭都長d

第二個主因

下面似有電或gel 過d野 或曾經電話

上面係零 或者帶左帽

同埋你 頭頂骨尖 高 有d m 額 兩邊陰髮量唔夠中間咁飽滿

一律建議長d 有型d 短既話 成個頭會好似好尖咁
咁有冇邊隻好用咁
哦 咁你一定要轉 兩種都係我最憎既牌子

同埋你講同髮型屋有分別 咁一定有了

lebel relexment
lebel skilly repair 試左先

你用返正常既洗護一排 你就會知
好多原因

首要有d 人真係無咁油

其次 bar code 既出現 除左笠之外

頭髮幼 陰長 額高【距離遠】 都有好大既影響
glam,palm,ok

佢有出 窄夾,亦都有正常款

你只係簡左個高階款 或者係你見到修護果隻字

佢內文有講 點解會有修護 純粹佢跟左套野

同埋我買會平過官網 不過街貨就唔清楚
我本身係本住有新買新遲啲會去旅行無線個隻唔考慮
係咪即係中上part 頭髮留返長啲就可以 cover 返正常
長啲張圖其實過哂眉但都硬係有啲罅(無論gel 唔gel)
女仔 天然卷長髮
去咗電 paimore
啱啱訓醒個頭好靚 好彎
但一梳開就乜都冇晒 好毛燥
唔梳又打 kick
要點做先可以有一頭靚曲髮
樓主好人 一世平安
旅行用考慮既係電壓

無線有d 把鬼 真心

雖然都有人買
你長d 既部分佢掂到眼鏡 飛左出去 有曲線好難無gap
咁當然 都可以剪到 佢盡量無gap 得黎 又有呢個 feel

係跟個layer 同頭骨

不過用個最簡單既方案劃條線你睇

你咩都唔做 就咁將紅線以下既剪 一路等佢其他追上黎 都會有你想果種效果

若然留完好菇好鈍,好倔 就搵返果d 骨位 layer 少少去調整同修正【 但唔係減髮量

而果份layer 既大小 純粹係視乎 放落黎唔好咁菇咁鈍
而唔係完整一份既layer 或區域

純粹 按需求需要 微調
除左shiseido,其他都ok

不過 其實係睇佢點電 多d

eg 佢將中間電得緊致d 鬈d 挺d

過渡會靚d

藥水只係工具 唔代表效果同細節
paimore 處理天生鬈 不嬲都爭d

係大家睇得太多 ig 吹奏得勁

你本身用緊d 咩洗護

係電之前既髮質係如何

【如果普通kick,無咩點打理 係天生鬈黎講係正常
髮質果度我係問緊 係咪因chemical 而非常受損 問歷史

因為天生鬈 唔打理唔搞 用唔岩洗護,個頭本身就會成把草
但唔代表佢係好受損 只係形態上同打理上既問題
我見glampalm都有國際電壓可以照用
咁留返一排頭髮先 唔該巴打
yes 雖然我無拎過黎試出外地用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞