[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

962 回覆
8 Like 33 Dislike
電完都要 打理 我岩岩以上果個版本 已經算易

如果係咁

我建議你剩係做少少關於 根位 用電棒電果d 個原因係

因為你本身都可以整到類似
頭都唔吹好難有造型 何況 你上面果d 都會有吹頭有gel
藥水處理係重點

佢果d 係中間位電得比較鬈

如果你本身無用開護髮素 而個髮型師又無問

直接去電 你個尾 永遠都會鬈d

而且有新生髮都無咁靚

所以我一般會提前做多浸藥水處理 等中間挺d
至於光澤果部份 就日常洗護去處理
你陣間走去剪個青 咁果d 位就一定一撻撻

而且如果有剪左先 假定有剪層次或剪薄

都會好搽d 或者無咁易發熱

漂粉遇熱好易斷

如果驚 可以濕漂 不過如果個漂粉相應好慢 佢會變得更慢

可以開傑身少少 等佢無咁易流

不過 濕就一定安全d 【如果d 頭髮kick 最好過浸護髮素添

因為自己操作 我會建議 d 細節安全位做好d

就係上面果d 傑身呀 濕呀

全頭漂?
我係 Ching, 頭髮都厚 (特別左右兩邊), 但就無乜的水, 所以次次幫我剪髮個個揘鏟兩邊時成日都鏟到無晒頭髮咁, 好似我呢 d 無乜的水既人, 兩邊頭髮應該點處理?
如果唔係太彈 可以手剪 保留dd 果個長度

但如果你兩邊好堅持好剷到好青 咁就難唔到

或者要down perm
兩邊都好彈下架......
down perm 係咩黎, 可唔可以井多少少?
壓貼燙

你t 我send d before after 比你

置頂有

唔知點解upload kick 住左
係,一直都係傳統直冇變過
但突然之間就好似抗藥性咁,對上一次做係9月,去到10月尾已經開始炸毛hold唔夠兩個月打回原形
而呢個時候我已經清哂受損(漂過)嘅舊髮

想知仲有冇得救
原來係咁 多謝講解

你所指嘅濕啲係指頭髮濕,定係個漂劑濕啲液狀啲?

係呀,我打算漂全頭
然後上ice blue果類嘅色
啱啱髮尾染咗紅,大約應該係一至兩星期後開始用補色洗頭水?

想請問有冇邊款補色洗頭水推介,唔想戴手套、整到成個浴室都染到色,因為就嚟去旅行,唔想到時搞到人地廁所

之前染灰色嘅時候有用過Napla灰色洗頭水,但冇用佢嘅護髮素,係咪冇所謂
咁有時可能唔會傳統直果個位問題

咁就算同一個髮型師做 有時佢轉左品牌 或者換左工具 果d 1有影響

何況你新生髮果d 天生鬈正常係無漂過 咁點會關漂唔漂既問題事呢

呢d 精細野 要有實物先知 濕水 洗完洗頭水 蚊唔蚊得用d 頭髮先知佢出咩問題

而且執手尾都有機會比起完整整既無咁靚 不過應該點都有d 幫助

反而有時做藥水做唔夠 天生鬈既部分 髮尾位所以散開 未必係一定係 受損

唔直唔鬈先係天生鬈既最大敵人
沖濕個頭就可以

濕漂 溫度一定低d

搽完盡量唔好比佢地好明顯咁堆埋一齊

小小可以
mibon,

淡淡地

佢就應該唔會搞到廁所都係 不過所有補色 毛巾個part 同吹乾係要留意既重點

無所謂 不過最好成set
想問髮質硬係咪唔啱電
已經電過兩次 過一個禮拜都打回原形

想問本身我係冇漂過嘅黑頭髮 唔漂嘅話可唔可以做到咁樣?
請教下
頭髮中長
平時用開泥
不過嫌啞得濟

有冇乜其他推介?
要硬身d既我頭髮好幼好軟身
髮質硬,平時造型都係兩邊鏟青,如果想留長少少玩多啲髮型,兩邊係咪都可以keep住剷青唔使留長?有咩建議?
同上面位絲打差唔多 keep住拉直好多年 兩年前漂過後 而家剪哂啲漂過嘅頭髮 上年11月再拉直左 但髮尾幾個月就變得好行開哂差 平時會自己夾直 有冇咩方法救得返
唔係

有d 部分需要提前做藥水處理

而且 唔知佢用咩藥水 如果日系野 就無咁襟

你洗完頭渣兩渣有無 鬈既效果先
可以做到近似 但無咁灰感
啞feel

不過長年無chemical 而且好黑 就可能建議漂
可能轉第隻泥
不過中長幼軟要hold 吹頭+spray
更精準

我都係中長

有時擲曬向去會用d pomade【唔太濕果d +sprqy
留到幾長先 都係短 中 果d 類型

就剷唔剷都還好

如果真係長長地果d 會建議留 【一體性d
有漂果d 位 會有開差都正常既

如果漂夾有電直既都係會有

保養主要靠 treatment 或洗護
我吹+gel頭都冇問題既
不過用緊quicksand同gold digger 覺得啞得濟
想請教下有冇光身少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞