[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

962 回覆
8 Like 33 Dislike
通常去黃洗頭水係用完護髮素先落定用護髮素之前落
請問下軟髮係咪用你推薦既wax ? https://i.lih.kg/thumbnail?u=https%3A%2F%2Fna.cx%2Fi%2FkBb63Ls.jpg&h=d681086f&s=540

同埋如果想頭髮硬啲既話 用依支mousse打底好唔好? 定係鹽水好啲?

有用過
性價比唔高

或者可能我地用果陣果時有用到變壓器
用完洗頭水先護髮素

不過如果隻去黃質感一般 建議用返普通洗頭水再洗一次先
你既意思即係 因為個故事所以剪個髮型出黎?
可以試既

但佢隻護髮素就一定幫到你

但洗頭水呢 因為頭皮太乾 【佢都有d 洗得太乾淨
幼軟髮,呢個泥就可能唔太岩用

不過主要依靠吹頭 同 spray holding

如果你講打底想硬d 挺d 就鹽水好d 【雖然我唔鐘意用

同埋如果真係用果陣 可以 噴係手掌 然後手指hi

然後 dup 低頭 穿插係 近髮根果個位
請問下有無常見易買到既gel 推薦for幼頭髮?

你講個個用法係for 依支mousse? 但如果想打底令啲頭髮硬啲 又唔想太傷頭髮其實應該用mousse定 鹽水好啲
Lebel IAU Lycomint Root Suppli <— 想問吓係咪即係橙色護髮素用落頭皮度?
請問仲有冇邊隻洗頭水比較適合乾性頭皮?
Mielle Purity Shine water Shampoo Original (No.1) 係咪會好過Lebel IAU紅色洗頭水?
唔係moysse 係鹽水

mousse 但鹽水 硬d

或者root lift 果d 都ok

易買黎講 我平時就一定簡online 搵
可以睇下 mielle 或dr junior

我建議簡返 d 正常洗下先【唔洗針對乾唔乾性住先
我兩樣都有用過既

因為有人用完lebel 頭皮無咩野 但d 頭髮好kick

我自己用兩種都無

mielle 暫時未有人講返比我聽有好大問題【包括家人同朋友

lebel 就有一兩個過洗完比較kick 而我摸過都係既
有無邊隻wax係for 軟幼頭髮? 有無既牌子推介? 唔好太貴

btw 依隻鹽水ok嗎?https://www.cityhairshop.com/wp-content/uploads/2021/12/HairPlay-Sea-Salt-Spray-200ml.png

泥小量
spray 都唔洗太多 因為佢好硬

主要靠打底 吹頭成形 泥輕執 然後spray
之前漂左頭髮,而家甩到變咗橙金色
頭頂啲黑色又生番出嚟
想染番黑係咪都要去返salon?
定係普通市面美源髮彩嗰啲都已經得?
感謝
打底既話我上面個支鹽水得唔得?

如果我想gel mc個種既頭 你依隻clay 都適合?

唔該哂師兄 係咁問你問題
Hello又係我
男長髮膊頭多啲
上年9月電過髮,今年4月漂染highlight ,中間冇乜剪過髮

依家啲髮尾10cm左右都成日比fd講爛,
梳頭成日都係髮尾kick住,有 2日1次護髮素
平時綁髮梳頭都甩頭髮
成日驚脫髮危機(兩老都冇脫髮問題)

呢排想plan定下年1月做耳圈染(少少紅色底)
係咪趁依定剪一剪減啲爛咗嘅頭髮好啲
同埋highlight轉耳圈染有冇咩要留意同知?
salon

今時今日仲自己搞,到時都係搞到9588
複雜野都係比錢人整啦
樓主
想問吓,我近呢兩年開始出去剪啲barber頭,個barber會慣咗幫我剃額頭前啲頭髮,佢地話係剃走啲毛毛(同埋話果啲毛毛唔會生到同正常頭髮一樣長度)
想問咁樣正唔正常?
如果我由得啲毛毛生番長係咪對外觀影響都唔大?
見到巴打有推薦呢枝嘢,如果女士想髮根鬆啲可以點做?我試過唧落隻手再摷上個頭到,好似冇乜效果
kms,都ok 架

你果隻都得 如果gel mc 果類

其實係吹緊要d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞