[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

961 回覆
8 Like 33 Dislike
我呢 就個人分享黎講

中長頭髮一定幫到你
一個髮型大唔大舊 係睇佢點剪 個比例係點

中長度 都可以有平滑 唔堆積 拉長面形既效果

如果你單純照你上面咁講 咁好大件事 剷曬咪....最有效果 咁當然唔會啦

用長度去修飾

至於 長髮點樣可以處理厚重 就真係睇stylist 功力

個人用家體驗+專業髮型師建議
想問漂頭嘅話係咪最後會甩到mk金
漂得乾淨d 就會好好多

而且韓國好多 男或女 都會全頭金或白金

而家黎講又唔係話太大問題

或者用d 日系 啡系淡色洗洗 都會好睇

【前題係個漂底 唔好唔夠
因為唔夠 上色或個用法 同平時有dd 唔同

例如 要刻意上d 濃色d 或過一排睇睇需唔需要再撈色或補

所以要睇 你對於果個金 既意思

如有d 卡色既感覺 果隻有人會覺得係啡啡 唔係金
就用漂得無咁淺既方式去處理

如果有d 人會覺得漂得好淺既隻係叫mk 金

咁就可能唔好漂咁淺

真係好視乎 你覺得邊款係mk 金

但我而家會覺得 mk 唔係隻色 可能係個人既風格或其他

因為我見有d 好淺身既金色 我都唔覺佢mk
女仔中長髮
日常打理流程應該點做先可以keep到唔毛燥
同埋有咩牌子產品推薦
本身天生鬈?
而家日常用緊咩洗護
同埋點樣打理 或者大概講下頭髮既歷史同打理現況
多謝ching
如果漂完之後甩色 你建唔建議用補色洗頭水
正常黎講 就唔建議 因為驚唔勻

但香港大部分九成九都會用 所以都係用

唔建議既原因係主要怕唔勻

可能臨 再漂或再上色前兩星期盡量唔好用

同埋唔好簡d 彩度好勁 好濃果d

當然客人角度就唔識點分

多數 日系牌子都輕手d 既

或者 你一搽完 發現隻色勁快上勁濃 咁就唔好用

或者唔想浪費 你都可以開稀佢既 正常洗頭水

不過勁濃果度有時都關d 漂既操作時 實際情況都因應使用同髮質狀態
或者咁講

好多時,粗硬既人喜歡幼 細滑線條

幼既人 喜歡粗 澎湃 豐厚

如果 一個幼既人 想望落去粗 或倒返轉就要 chemical 同stylist 介入

至於係咪話一定要chemical 如果 有要求又想懶 除左chemical之外 無其他方法

男朋友可以試下用直髮夾夾下先

就咁夾平順滑 【就算吉眼都由佢 然後 用stylist gel gel d smooth d 既 感覺 睇下個feel 有無】

同埋最好用d 好d 既洗頭水 同一定要用護髮素【輕輕穿下d 髮尾位就ok

如果 天生鬈 sorry 咁你chemical 會易搞dd chem 完可能自己都要再夾dd
師兄 TG sd左啲相俾你 問下意見 請俾啲意見小弟😀
我見呢排最多廣告係fiole 同Q8
有少少想買枝玩吓

其實類似呢個韓星個頭洗唔洗電 / 電做唔做到
kk 旅行放假中,可能唔係成日睇 sor
q 8 就唔好啦
如果唔係勁直勁粗 唔電都可

或靠夾
咩情況會建議客人漂頭/褪色
想知兩者有乜分別
Hello 巴打 又有問題想請教你
https://www.instagram.com/reel/Cz6PT9dOvX9/?igsh=N3IxeHQxcml6bTZp

我之前試過用ghd直髮夾夾上面條片個髮型
但係好快就直返曬因為我係細軟髮質
請問可以搽啲咩令到個造型hold耐啲
理論上

褪色

漂頭都係

不過我諗你講既係

用漂 去做

用 褪色 方法去做既分別
包括用褪色膏或用染膏推淺

漂 【強度高好多 而且 可以提取既色素多好多 選擇既範圍多好多 包括針對冷色系 而且大家有個誤區係 漂會甩色快

用褪色 如果想做又高明度 又透 係唔得 而且冷色系 只可以選擇較低明度去做 但同時間 佢可以保持到一定既棕色基礎色

甩色大致唔會變成全金 由於 唔係漂既相關 佢既色素粒子 唔會入到好深層 只係掛左係表面 所以係快fate out

相反 漂 因為個底清 d 色素粒子可以入得更深 lock 得更好
而 好多時成日話keep 唔同果d 同時間都要留意返

除左漂色以外 係漂時操作 有無可以令髮質保護得好好 【操作大於保養品】 當然如果係 補漂既情況底下 咁就需要有保養品幫助會比較好 同埋對接口處理既技巧

兩者目標唔同 唔可以同樣去比較
但你話點樣去建議

視乎襯 效果 風格

兩者係大不同既類型

褪色針對既係 生活色 以啡向 既野做主 就算係冷色
都係較低明度 無咁淺色既

而漂 就當然闊好多
如果夾到個形

直接輕輕拎起d 頭髮 或打側個頭 show d 頭髮出黎

然後噴spray

就搞掂

【之後唔好點多手
好詳細
所以如果想染霧啡色 想做到有透明感但又唔想漂嘅話 都可以考慮下褪色?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞