[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

961 回覆
8 Like 33 Dislike
但剪走哂都仲係咁之前只係漂底層
洗頭水同護髮素而家用緊olapex 夠唔夠?我自己覺得用完好左啲嘅 但髮尾都係差啲
藥水好似係shishedo
頭幾日仲會鬈 之後就無乜了
光身但未到濕

我近期用緊mielle pomade

如果你用慣泥既質地 可能可以試下其他牌子既泥都得
你以上果兩隻都係明顯比較啞
如果舊既存在過而又好受損果d

受損左就算及時用返d 比較好既洗護都可能有同樣問題

可能反而留意下吹頭既方向 溫度 同埋吹得前搽d 抗熱或水份

有時 可能剪得輕dd 尖dd 果d 部分都會因為吹頭既問題而搞成咁
咁正常 日野 用粗頭髮上面成日都會咁

所以冷燙我主力都係 歐洲 閒唔時好受損果d 會用日韓
巴打你好
想問下漂咗highlight 灰白色
見你話用補色好過去黃
應該一個星期用幾多次?諗緊買fiole 大支補色ash shampoo定買細支夠做
另外嘅日子用去黃定修護型洗頭水比較好?
巴打你好
我想問女仔漂完頭有啲傷
有咩treatment 可以做?

做邊隻性價比高啲? 有效
扁塌唔關事 呢個係關吹頭 或styling 事

髮質靚d 係保養 例如用d 靚d 既洗護

抗熱 靚既洗護 一隻好既直髮夾【同埋唔洗刻意教到好高溫

比多d 時間夾 好過高溫快夾
哦 咁你個質地一定好差 d 頭髮
大細睇你用量

去黃由佢fate out
補色係再上色 兩樣野黎

我會建議係直接日系既補色

至於 使用密度係睇 果支補色有幾濃 同埋你想keep 既狀態

要自己試先清楚同知道
關於漂 我會鐘意用羽扇豆paimore 果隻新treatment

但佢個價錢 好難叫做性價比高喎

不過可能環境或者個serv 好好

或者你可以問下你去搵果個stylist

不過我個人覺得漂既 用京喚就還好

如無天生鬈 保養treatment 韌d 我會簡x treatment
滑d 全面d 我會簡羽扇豆

京喚個手感都細滑既 但效果kepp 個感覺一般般
個人睇法
請問有冇洗頭水推介
偏油頭 又有頭屑
之前爬文見過你推介lebel lycomint
唔該晒你呀師兄,多謝你咁有心解答髮型問題
巴打,signal搵咗你
岩用
ok,岩岩睇左
咁如果面型長 額高 咁應該剪咩頭會令到塊臉睇落冇咁長? 有冇咩建議
咁一定係有 陰 【因為覆蓋住 或者係 開闊dd 既陰
男仔由自然黑去到染銀白要幾錢到
千中 如果要真係銀白
多謝回覆
想問多少少 瀏海定型spray
我用緊日本花王 紫色level 4

請問仲有冇其他更好嘅推介?
無漂過,但個頭好紅好紫,本來想染紅橙啡既,點樣先可以快d洗走紅色?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞