[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

962 回覆
8 Like 33 Dislike
有新生髮既話 無計

但如果有夾過果d 正常都會細滑d

同埋夾果d 可以 有少少微曲
洗一排先 lycomit 對某d 人黎講洗得太乾淨了

或者cleanment

不過洗多一排先

或者轉其他牌子
轉天氣用LYCOMINT 紅色會有頭皮仔

巴打有無咩推薦
可以剷下兩邊 既
今年5月同9月都漂咗頭髮,係漂到個頭白金色。9月嗰次漂完之後,斷咗啲頭髮。依家個頭又布甸頭,真係好想漂。想問下如果自己用啲嘢護下髮焗下油(例如好似京喚羽,olaplex嗰啲)挽救下之後可唔可以再漂
巴打食緊a酸頭皮乾到有d痕
呢枝野頭皮保濕有冇用
cleanment?
漂前 xtreatment 打底

同埋係漂接駁時有d 蛋白原粉可以加係 漂粉度

就靠漂白 接駁口都無斷 【幼頭髮

不過本身上次如果斷好多 好明顯

其實佢後續都會斷。。 假若你再漂 就算幾多補品 都係大風險
condition 用Cream Silky Repair ?
好啊,多謝巴打回覆。咁我要諗清楚先
yes
所以其實真係要睇係你點斷

有段持續時間既斷 而斷係曬d 駁位度既話 就大風險
或者選擇呢d 方向
有漸變既feel 就咁單上色

before after

有新生又唔會好布甸feel

買枝細細地cleanment先
樓主有冇得幫人整髮片?
想問髮尾好旱可以點解決

我次次都剪完無事 過一排又旱返

依家用緊Davines Oi Shampoo + Condotioner

啱啱開始用K18 treatment
巴打你好呀,想請教一下
我D頭髮天生攣又多又厚又毛躁,就算日日吹頭用直髮夾,都覺得好似冇梳頭咁,出街見人都唔好意思,
所以通常半年就想整一次負離子,但D髮型師成日都覺得我啲頭髮算直,唔太需要整住,
搞到我都唔肯定真係亂,定只係我多心算正常?
我D頭髮類似下圖咁樣(以下都係網絡搵嘅圖片)

我自己特別唔鍾意頭髮側邊彈出嚟嘅攣碎毛,搞到成個頭好亂咁,但遠睇整體可能算直?所以髮型師覺得唔使整,但其實我其實一直都想要呢種順直效果

所以想問下係咪應該堅持做返負離子呢?因為有啲煩既地方係,早期可以一年到年半先做一次,依家差唔多半年就已經攣返,最近更加試過一洗頭就好似冇做過咁
唔知係咪同軟化時間唔夠有關?因為以前keep得最耐嘅一次,軟化果part我坐咗大半日,可惜佢之後執咗,之後就一直流浪唔同髮型屋,印象中軟化時間都係一個鐘左右,通常洗幾次頭就冇咁直了
同埋以前我兩三日先洗一次頭,疫情開始後就keep住日日洗,會唔會都係好快唔直嘅原因之一?
sorry打咗篇文咁長,因為我都煩惱咗好耐,又唔知可以搵邊個畀意見我
你講駁髮果d?
呢d 係styling 解決 唔應該係洗護上解決
平時有夾頭?
你係有天生鬈 而係需要夾直先會有果種效果
就咁睇相 你個底後面入面位 厚漲鬈亂

主要因為天生鬈

至於你話關藥水事

係既 針對天生鬈黎講 shiseido 可能會比較好d 【關於切斷琉代類既part1

藥水擺放既時間 固然緊要
但用咩性質 對應需要就最緊要

eg . 你用pairmore 的話 天生鬈既部分都好易還原

想整呢個頭係唔係剩係剪就得
洗唔洗電個啲
同埋用泥定蠟先做到呢個效果
Thank巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞