[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

962 回覆
8 Like 33 Dislike
其實都係架

不過唔掂根 佢唔會貼
500咁癲

咁咩髮型最驗技術/挑戰性?
師兄得閒可以睇睇tg嗎 感謝
有冇啲保濕洗頭水for敏感頭髮
可以日常用唔太笠
用nioxin 洗到好乾
我諗 係 執人上手手尾既最具挑戰性

或者改野

eg 由一個 airtouch 轉做全漂

或者係d 天生鬈 之前比人挑過highlight 但又無整直
挑返之前挑過既highlight 出黎 然後其他無挑既健康髮 去做直
而家睇緊 呢兩日off 去左旅行
樓主jmw aircollection係咪要公價2千幾
試左lebel 先

你用nioxin 本身係有脫髮或頭皮問題?
唔係喎

千中尾有啦
香港搵唔到千幾 係咪一定要係韓國訂返黎
我用一號,冇特別脫髮
係之前髮型師推介話好清潔
不過可能我日日用所以搞到好乾,乾到出油
所以想搵枝日常用保濕得嚟唔笠
咁lebel 邊款係?之前見你話relax都笠
星期一下晝染左深啡同treatment 無漂
諗住星期6先洗頭 等佢食得入啲色
油頭皮扁塌易痕+毛躁髮質
請問有冇鎖色洗頭水同護髮素推介?等佢甩色慢啲
睇過lebel lycomint clearsing同lebel freshment 好似冇寫明鎖色
有朋友推薦fanola after colour 但冇咩人講 唔知岩唔岩我用
本身屋企用緊松本清8 THE THALASSO既洗頭水同護髮素
唔該
prejume wax易唔易洗?
其實我上次個同事都好似係 淘【但當然佢有簡過同用過
而且係英文字版黎
lebel lycomit 系

唔笠 應該無nio,咁乾
聽到都感覺手工程序多
fiole ok 既

如果非漂 意義不大

不過都好過平常既
都易既 其實都睇你用緊咩洗
但你無得避

除左客人 自己唔想 一般天生鬈要highlight 強烈建議係直髮上做

因為highlight 本來就係線條 你如果 天生鬈咁 亂咁走

到時仲肉酸

最好整左天生鬈先 可能隔一星期兩星期
就挑 但挑可以保留多dd 根位 用黎做下一次天生鬈

而且天生鬈會有新生髮 佢鬆起左 挑染個dd 保留位 唔會點影響個效果 但保留左下一次可以有新生髮,再拉返個根位

而家d 野 複雜左 最好要幫埋人諗下次

如果你諗住就咁單做一次而唔理佢 好多都會就咁挑就算

因為煩

而且你唔幫佢諗 佢返到去 都係惡搞
想問鎖色護色效果黎講 fanola定lakme定黑人頭好啲?
同埋我平時每次隔日 洗頭洗2次頭皮先乾淨 就算日日洗果日出過汗都要洗2次先起到泡
呢類鎖色洗頭水係咪都可以咁做?會唔會太過乾淨反而唔鎖色?但如果唔洗2次我個頭皮就會有頭油味
新手想幫屋企人(男)剪頭髮,要從何入手?

試過剃到後面一忽忽
短同長嘅接駁位又剪到好柒
想問去橙同去黃洗頭水有咩分別
想問下 早一個星期 染左鉛筆灰 真係幾靚 但真係keep唔到 可唔可以自己喺屋企補染 有冇推薦邊隻染髮膏好
洗得愈多 色愈甩得快
短同長既接口

係要有長度既青先黎

有斜斜地上去既效果

笠套【當然都斜斜地做
6mm 推曬
4mm 推6mm 既接處【總面4分1
然後3mm
1.5 如此類推

點都靚d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞