[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#23

961 回覆
8 Like 33 Dislike
Thx巴打! 同埋想問下如果要染髮嘅話 應該染咗先定拉直咗先?純粹想染返隻接近黑嘅啡色
電完頭髮應該用咩洗頭水?
天生鬈 要soft 一定要靠夾
而夾得自唔自然 可以選擇輕微上返卷

你當一件 3
皺咗 要直返 其實都要靠 夾板 燙直

咁頭髮 就燙直完 然後再塑形
直接圖 最簡單 無論有真人 定 二次元圖

佢要唔識預 拎唔到個feel,一樣拎唔到。
而且實物出現同 自己想像既有出入時有發生

即使有真人相 每個人 都會有唔同

樣都有唔同 feel,都有唔同

就算同一個頭 同一個髮型師 剪

都會有唔同

所以 最好係 溝通協調完 處理完 再有想法或出入 有一定既技術去調整 呢個先會係重點
我自己 真係好少相關既圖 而且 比我整完果d 用二次元圖既 我諗佢都無特別希望我會影

所以可能直接cowplay 愛好者 可能更容易接近搵到你想要既圖
如果係咁 做左直先染

如果一般見到既啡 無特別色調
染左先做 【易做藥水軟化 接口
有保濕保養既洗頭水就ok

你用緊咩
用緊呢隻
Goldwell Dualsenses Curly Twist Hydrating Shampoo
護髮素就
RAYWELL BIOWAVE CONDITIONER FOR CURLY HAIR
如果目前無咩問題 就ok
染完髮 頭髮好乾旱 加上天生攣
有咩護理頭髮嘅product推介?
我都係天生攣 容易毛燥鬆散
除咗日日夾係咪都冇其他方法?感覺好似惡性循環,越夾越傷
如果係夜晚洗頭,日頭出街前正常style程序係咪搽抗熱->夾頭髮->髮尾油?
你會唔會推介Dyson airstrait?
用護髮素

可試下呢 lebel serum,

天生鬈屋企人用過 ok

唔好搽頭皮
做直chemical

正常程序係
【如果怕傷 可以唔用夾 或者用最低溫度
或用吹頭 上卷 或airswap,果d 代替
已經用咗依個一個月,但頭髮都係好旱好kick
仲有冇其他辦法?
tst
如果轉埋洗頭水 同護髮素都keep 住
就可能要諗其他方法

同埋 我諗你起碼要用曬一支 600ml【三個月

唔會用左一個月立即有好轉

再者 天生鬈無論如何 唔靠夾直 摸上去個手感都係粗糙同鞋

但用岩野 係會好dd 但都係鬈散鞋

不過會無咁kick
除左靠chemical
每次用護髮素要用幾多?
我知鵝蛋臉好多髮型都啱但如果下巴後縮嘅話有咩髮型啱
好小 夠hi 勻個尾就ok
tg 相?
本身天生攣 最近做咗shiseido負離子 想問下洗唔洗keep住做treatment?如果要嘅話會推薦做咩treatment?

未試過漂頭 但ig見到呢張就覺得好型
有冇人試過或者見過人漂呢種咁嘅type
出嚟會唔會同ig相feel差好遠
同埋呢種打理呢種會唔會比較特別處理方法/煩
呢個就真係無咩所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞