【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
呢隻係清爽版
好似冇旅行裝
olay有煙酰胺、B5、肌肽、Matrixyl抗皺肽、透明質酸同維C,非常全效
cetaphil懶人因為春夏可以當乳液用
暗瘡肌日霜可以睇 https://lih.kg/AycDtoX
試下物理防曬 https://lih.kg/AycDcvX
epiduo啫係differin+BPO
你可以徵詢醫生意見可唔可以處方epiduo forte比你
同埋全臉搽
你有epiduo唔洗differin
differin搽番一個禮拜睇下點樣,步入秋冬可能要降低煥膚頻率
雖然咁樣收毛孔撫平瘡疤速度會慢咗,但係秋冬爆拆甩皮仲唔舒服同肉酸
物理同化學都敏感仔
其他巴絲講得啱,過度清潔同埋太多唔同成分疊加都容易更乾更敏感
儘量簡單為主
有需要可以每晚/隔晚局部T區濕水後用免沖洗洗臉輕輕打圈,然後用濕化妝棉或洗臉巾抹走
試下Aveeno Dermexa,都唔得就加多層薄嘅QV intensive
防曬等你好番先搽,宜家戴帽擔遮安全至上
好番之後可以試下muji嘅物理防曬系列

免沖洗洗臉乳
Eucerin Ultra Sensitive Cleansing Lotion
Eucerin DermatoClean [HYALURON] Cleansing Milk
La Roche-Posay Toleriane Dermo Cleanser
Avene Antirougeurs CLEAN Soothing Cleansing Milk
differin要搽夠至少一個月先會見到完全效果
本身底層多粉刺的話一開始係會有爆發期,兩星期左右就會洗臉甩走
SA頻率記得要根據天氣濕度同埋自己出油量調節
秋天會越嚟越乾,長期搽differin又會少咗出油
完全退曬紅之前越簡單越好
因為仲發緊炎少少刺激就會反彈要重新嚟過
完全消炎後肌膚耐受性會比較強韌
如果離開gym後未日落,又要起碼行十五分鐘以上最好補一補
如果唔係運動型防水防曬,大部分洗臉奶都可以洗走
最好,因為洗臉好多時洗唔走啲小脫皮
淋巴位啫係?
手機版好似load唔到圖
要用化妝棉先會有清潔嘅功效,手拍就只有保濕力
過咗期未?開咗幾耐
Load到啦,與其話係毛孔其實最明顯嘅係暗瘡凹凸疤
TO有上位代替品,但係冇性價比更高嘅代替
要屋企稍微撫平兩頰嘅凹凸紋理的話,都係要每日搽A酸再定期做化學去角質
但係就一定完全冇可能變到隱形,除非出去打汽化激光、深層果酸、十幾次微針、機械磨皮之類
記得!唔好!再!擠!暗瘡!

幾礙眼手痕都唔準,買唔透明暗瘡貼痴住你睇佢唔到佢睇你唔到
棕瓶秋冬用幾好
黑瓶易敏感
成櫃貨
喂呀
我見個fd凹凸窿做微針
都只係輕微幫助
要醫生1.5mm做到成臉血先得
所以我覺得微針個恢復期同效果不成正比
可能做其他野仲好
搞得凹凸疤咩方法都一定要成臉血起碼成個月恢復期㗎啦
巴打嘅窿真係幾多幾明顯
試下由酸煥膚開始啦
又可以中刺激骨膠原增生
我果陣打mosaic恢復都係一兩日
係打果陣痛
同挑針打麻醉痛
而家好似興打thermage? 熱力少d?
快恢復期果啲要做十幾次一套療程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞