【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
買咗支azeclear cream想去痘印
想問下個順序係化妝水後搽定當乳霜咁搽
1. 點解用四滴?全臉起碼兩管
2. 因為你塊臉有防曬打底同埋全臉用四滴

好深層好久遠嘅印真係要靠hydroquinone家族,都冇反應就要打極光
其他美白成分AzA B3 VC對幾年以上舊有色素沈澱唔係好有效
每週一次30% aha唔會有效地令你唔爆瘡
抗痘要靠每日用嘅產品
水狀精華後防曬或晚霜前
我係早幾年空氣霜出嗰時俾啲大陸護膚KOL燒到所以俾機會佢
嗰時我媽媽都好意外我會買olay
但用完之後膚感同效果的確令我覺得CP值好高
Thanks Fancl有冇邊幾隻product 推介?佢係咪比較少防腐劑?
Olay真係難得靠成分黨翻身嘅大牌
成分黨興起之後,好多傳統大牌就被抨擊落料孤寒,不及平價原料桶(TO)活性成分猛料
早幾年個個youtube channel都係圍住Actives More is More吹捧,人人都要疊十幾步護膚,荒死漏咁啲咩成分
又開始咗「Clean」、「Fragrance Free」乜乜乜嘅熱潮
然之後Olay、CeraVe同Neutrogena呢啲所謂「老套」牌子就開始復活
風水輪流轉
宜家連以前高高在上嘅貴婦牌都要放下身段做成分濃度行銷
Allies of Skin呢個係新牌子?之前未見過
https://www.fancl.co.jp/beauty/awasengan/index.html
https://www.fancl.co.jp/beauty/micle/index.html
https://www.fancl.co.jp/beauty/dorogel/index.html
洗淨類fancl幾出色,補充品都強項
fancl個防腐體系在於佢整體溶劑配比,冇額外加parabens或phenoxyethanol
佢所謂「無添加防腐劑」冇咩特別好壞,除非對上述兩種防腐劑敏感
我記得呢度係有個巴打用curel洗臉懷疑因paraben過敏,咁對佢嚟講fancl就有優勢
對大部分人嚟講冇差
宜家keep住夜晚differin, 有暗瘡就點塗epiduo 暫時都算係咁 不過想皮膚質感再好啲有無辦法?

抗老效果真係要等時間證明 希望第日見到成效
google同官網話佢2016創立
欣賞佢啲數據同資料都幾透明,唔係靠信念行銷
sephora都入咗AoS幾耐,如果iherb係龍蛇混雜,sephora就係衰極都有平均值
目前所見評論主要差評都係圍繞佢太貴
B3同胜肽都係比較溫和而有效嘅成分
有冇人油痘肌試過用cereva 隻洗臉奶?
咁其他牌子都可以嘅
muji枝保濕洗面洗完都唔乾唔緊
又平
佢枝洗面幾錢?
竟然有
係好柒
好似哦羅納英級數
冇興趣去用/了解
AB咁貴點買呀

我之前不嬲在美國amazon買pc 1% retinol傢喎
冇事呀
只係有一次俾海關開左黎驗
仲貼左張貼紙
都唔平其實,除返開$2xx
試緊依支夾膚水
https://hk.iherb.com/pr/some-by-mi-aha-bha-pha-30-days-miracle-toner-5-07-fl-oz-150-ml/84615

同factiv 果支PHA2 成份差唔多 但平好多希望有用
我搵到Biossance同Niod 嘅藍銅
但的確係價錢貴好多
咁不如我試下用Differin adaphalane 0.1%先?
我見出面早C晚A post
話乾肌要用squalane面霜打底先好用酸?
有冇咩推介試用
咁下次試下muji嘅溫和保濕潔面乳
細枝好似48蚊
我就唔知了, 不過我依家用買, 廢事煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞