【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
激光都係高能量,冇話打斑易反黑打暗瘡印就冇事
不過做足保濕防曬就ok 既
呢到有無人有用台灣TRUU隻品牌? 之前買咗一set,感覺幾好,想搵人討論下
呢隻早排ig廣告賣得勁行 以為大伏
跟住我有睇開既youtuber
都話唔掂
但我感覺又幾好,防曬搽上面又幾舒服,睇完搞到1516添
youtube成日播廣告
block左都照播
活性同療效冇保證
個人認為搽身體可以入,普通保濕或去角質嘅臉部產品都可以入,去到抗氧化抗衰老療效嘅醫藥外部品就有保留

建議半藥品級數嘅護膚品選購有穩定做開科研及完善臨床數據嘅品牌,一啲例子
藥廠旗下品牌:Neutrogena(強生)、Cetaphil(Galderma)、Dermacept(樂敦)
大集團旗下品牌:Kiehl's(L'oreal)、Clinique(Estee Lauder)、Olay(P&G)
皮膚科醫生創立品牌:Dr Dennis Gross、Murad、Dr Barbara Sturm、ZO Skin
臨床數據導向品牌:Dermalogica、Peter Thomas Roth、Allies of Skin

真係想追求效果就建議搵有擺錢做臨床實驗嘅品牌,而唔係溝完一堆勁料但係冇數據支持嘅產品
護膚品好典型問題係啲臨床嘅樣本數通常得兩位數,不過有好過冇,10都好過0
IG好評唔計臨床數據

Advanced Clinicals保濕同埋去角質真係抵用,身體乳都好出名,都係一個好嘅非專業級護膚品牌

日本特別啲,佢哋有分醫藥部外品,要有數據證明安全性同有效性
美國淨係防曬會規管有效性
18%?
係係係 18%先啱
美白係,抗氧化抗自由基唔係
differin加防曬抗老都好足夠
唔防曬一定會
台灣營銷好癲,不透明打手風氣盛行,你以為係真實用家評價,其實鋪天蓋地都係廣告費
但凡FB、IG、Dcard狂吹嘅台灣本地品牌都⋯
唔一定冇效,不過佢哋透明度真係極低,完全唔會利申
其實最緊要你用得好,只要冇毒,網上評價講咩都唔重要
千祈唔好因為一隻產品多人吹捧就去買,自己啱用為先
洗面好好用 又乾淨又舒服 洗完唔會好乾好緊
介紹左俾同事同朋都話正
依家想試下佢枝45淨化毛孔調理安瓶
唔知有冇人用過呢
都係嘅,始終每個人嘅情況同反應都不一,再繼續試吓先
我都係有呢個感覺,唔乾唔緊
係咪keep住用去粉刺就少暗瘡唔使用bpo
另外啡印紅印同美白要用三樣唔同既野先處理到?
會經常爆瘡但唔食a酸
想去印又美白

其實正常用防曬,toner,精華,乳液就得
d產品唔係主打保濕都唔洗驚皺皮老化?
冇唔舒服就好
bpo主要係抗菌消炎
如果係暗瘡菌培養基,單去粉刺唔抗菌醫唔好暗瘡
壬二酸可以處理到
美白同啡印係同一件事,黑色素沈澱

巴定絲?有冇食過抗生素

唔係好明
港版好多都係MIC
外國品牌中國生產我又覺得品質唔擔心,有QC
配方設計、原料來源、生產裝瓶可以係唔同國家
iPhone都係美國設計中國組裝
如果唔想協助製造就業機會,可以iherb或amazon買美版歐版
巴嚟
肝唔好唔想食a酸

係咪有瘡先bpo
平時aha bha就會減低生瘡機會?

azelaic acid可唔可以代替bpo
同埋用咗半年都仲有印

d護膚品有好多種
又美白又舒緩紅印保濕鎖水之類
其實係咪唔係太乾嘅話用美白個d產品都夠唔駛額外保濕

諗住用松本清個隻美白精華+肌研cica就算
另外依家去買the ordinary 30%+2%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞