【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
有冇邊支藥膏推薦?
la prairie
等我過咗感謝祭都去問下試用裝做一晚貴婦
你類固醇使用史如何
朝早起身油光定緊繃?
唔識應該點答你?
總之我搽過含類固醇嘅藥膏(醫生開)
搽完傷口係撫平但留低黑印
淨係咁多 冇用過其實類固醇嘅嘢
冇試過反彈之類
咁避開類固醇,試下純hydroquinone先
松本清Asahi Labo Hydroquinone Solution
濕疹底用單方精華穩陣啲
咁試differin啦
唔該你先
魚子貴玉
https://www.eau-thermale-avene.hk/en_hk/p/antirougeurs-anti-redness-soothing-day-cream-spf-30-3282770203554-49068c00
想問呢支野有冇咩唔好
唔係好熟成分但見佢最底有少少titanium
應該主力化學+少少物理?
佢唔係日本牌子冇講pa其實有冇得靠睇成分去知block uva uvb夠唔夠力
同埋呢隻洗唔洗額外落保濕乳液
諗緊用cetaphil或者olay toner加佢算數

其實spf 30/50對卸妝爆瘡有冇咩關係
唔想用50主要覺得一日冇曬超過20分鐘唔想又油又爆
冇關係 睇枝防曬嘅質地會唔會覺得笠
同埋油脂分泌先會影響爆瘡
有無邊支開架serum/ oil係夠保濕又唔易過敏,我用neutrogena retinol night cream又甩皮又泛紅,想搵啲保濕精華急救下 我睇左excel打算一係買loreal, 一係olay, 有無絲打介紹下邊支好 我係乾肌🙏🏻🙏🏻
BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE
化學防曬成份,broad-spectrum可以cover到UVA / UVB range

Titanium Dioxide 物理防曬成份,主力防UVB,防UVA能力較弱
想問下松本清呢支對付暗瘡印得唔得?
佢最後加TiO2主要係用嚟調色
唔知確實PA值但係有寫明可以防禦UVA同UVB
可以省略乳液

唔關SPF值事,同質地、油分、封閉性有關
https://lih.kg/AycDdpX
要搽番修復霜
啡色可以
CeraVe SA Smoothing Cleanser 每日早晚用係咪會太多?
洗完一次皮膚摸落已經平滑左 但洗完會有熱熱地嘅feel
如果好多紅紅啡啡既印,又色素唔平均,鼻同下巴毛孔比較明顯,都可以用呢枝嗎?
如果唔係起身塊臉可以煎蛋嘅超油皮,每日早晚會太密
Skinoren/Azelderm/Azeclear會比較適合
巴打食咗8個月A酸, 出油變返正常,暗瘡都好少生,但鼻仲有黑頭,蘋果肌個位毛孔又極粗大又有疤,所之後打咗2次蜂巢pico,11月頭又夠1個月可以打第3次,但打咗2次好似冇咩用,我都知打得2次唔好預會好大改善,但好驚打多幾次都冇用,所以都唔知仲打唔打好

想問下有冇咩牌子B3精華同面霜推薦, 而家T字位用緊paula's choices 水楊酸, 想試下用埋B3, 見人話收毛孔有效,面霜就用之前打完pico 醫生開嘅cetaphil redness relieving night moisturizer 用哂,唔知買邊款好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞