【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
想問下玉絲非沖洗式去角質最多可以去到幾多%?
睇緊sephora見到有啲牌子個酸加埋去到14~15%都唔洗洗走
定係其實同個%無直接關係?
抗氧篇

BKL = 補骨脂酚;C60 = 富勒烯;CCM = 類薑黃素;CRT = 類胡蘿蔔素;EGT = 麥角硫因;ETN = 四氫嘧啶;FrA = 阿魏酸;FVN = 類黃酮;GSH = 穀胱甘肽;PYC = 碧容健;Q10 = 泛醌;RVL = 白藜蘆醇;SOD = 超氧化物歧化酶;VA = 維他命A;VC = 維他命C;VE = 維他命E

透明質酸精華
Allies of Skin Multi Hyaluronic Antioxidant Hydration Serum (VE + 2% SOD + RVL + FVN + CRT + VC)
Dr. Dennis Gross Derminfusions Fill + Repair Serum (ETN + BKL + CCM + SOD + GSH)

煙酰胺精華
Allies of Skin Prebiotics & Niacinamide Pore Refining Booster (RVL + Q10 + CRT + EGT + GSH + VE)
PSA Visible Improvement Peptides & Niacinamide Serum (RVL + VE + EGT + GSH + Q10)
Sunday Riley B3 Nice 10% Niacinamide Serum (RVL + FVN +CCM + VE)

維他命C精華
Allies of Skin CE15 Bakuchiol Firming Oil (10% VC + 5% VE + 1% BKL + Q10)
Dr. Ci Labo Super White 377VC (VC + VE + C60 + PYC + RVL + VA)
Peter Thomas Roth Potent-C Power Serum (20% VC + 3% VE + 2% FrA)
Paula's Choice 25% Vitamin C + Glutathione Clinical Serum (25% VC + VE + GSH + EGT)

維他命A精華
Dr Dennis Gross Advanced Retinol + Ferulic Texture Renewal Serum (VA + BKL + FrA + FVN + Q10)
PSA Midnight Courage Rosehip & Bakuchiol Retinoid Night Oil (VE + BKL + 0.2% VA + Q10)

純抗氧化精華
Medik8 Bakuchiol Peptides (1.25% BKL + VE)
NIOD S0 (SOD + CRT + PYC + VE)
Paula's Choice Resist Anti-aging Ultra-light Antioxidant Serum (RVL + FVN + VC + VE + Q10)
咁試下壬二酸
%數係質量比,唔係摩爾濃度
甘醇酸10%同蘋果酸10%差差唔多2倍
另外滲透深度都唔同
雙位%數免沖洗都係較大分子嘅AHA

Tang, SC, & Yang, JH. (2018). Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules, 23(4), 863. https://doi.org/10.3390/molecules23040863
好耐冇入黎, 都係周不時有生瘡

想知朝早唔出街既話, 茶有Retinoid成份既野得唔得,
唔上防曬

同埋想搭單問下其他唔多關事既野
打激光既話係咪要皮膚好穩定既時候先得
我上網見人話有暗瘡/傷口係唔打得即係要搵醫生睇食a酸?

(油痘肌既我平時夜晚,
1-cleaner: Atorrege AD+ Face Wash Foam美肌潔面泡泡(1F)

2-toner: PAULA'S CHOICE SKIN BALANCING Pore-Reducing Toner
3-eye cream: Factiv ATP3 抗糖化淡紋眼霜
4-exfoliant: PAULA'S CHOICE CLEAR Extra Strength Anti-Redness Exfoliating Solution With 2% Salicylic Acid
5-Serum: Atorrege AD+ Skin Solution淨肌舒敏精華////La Roche-Posay B5萬用修復霜 100毫升
6-A酸: 痘膚零Differin Adapalene Gel 0.1%
7-保濕: PAULA'S CHOICE RESIST Barrier Repair Advanced Moisturizer
小黑瓶油肌岩用嗎
可以,室內冇陽光直射唔洗
室外日頭都可以用A
無論早定晚搽A,日頭戶外都要防曬

有表面傷口嘅地方唔得,可以打局部完整嘅肌膚
醫院一定好過美容院,醫生打定護士打都係兩個級別
斑同啡色暗瘡印都係打黑色素
先醫暗瘡後去印,就算打走舊印,暗瘡唔斷尾都係會有新印

LRP B5霜同PC乳霜對油痘肌都太重
除非A反應甩皮否則唔太需要用到B5霜
油肌單用AD精華其實都夠鎖水

如果出油唔多只係偶發性感染,可以考慮下BPO/壬二酸抗菌
全面冇停過細菌性感染徵詢醫生意見係咪需要處方口服抗生素
皮脂過多就可以考慮進行口服A酸療程
適合大油肌
缺水性U形毛孔粗大唔得,鬆弛性Y形毛孔粗大唔得,疤痕形凹陷毛孔唔得
出油性O形毛孔會有一定程度改善,不過冇必要20%咁高
LRP B5霜同PC乳霜我茶既話勁薄, 茶上去都唔覺heavy,

我出油都多 諗住遲d的起心肝去搵醫生consult下
油分會助養有害微生物,唔係用量問題
盡可能用無植物油,角鯊烷最安全,其次係中鏈MCT(Caprylic/Capric Triglyceride)
唔識人做皮膚科,其他科就有

即係用PC既 CLEAR Oil-Free Moisturizer好d?

呢枝我覺得上面嗰下涼d
照鏡睇下
會好過本身果隻
夜晚沖涼之前會用micellar落咗d日頭防曬
通常見唔到化妝棉有咩
但有時會有味
我估係落咗防曬

跟住用肌研個隻aha洗面留係塊面1-2分鐘
然後沖涼
沖涼之後用olay個隻拍面但會捽1-2下
見到塊面有好細嘅刷膠碎
細過rosette去角質好多

想問係咪正常
如果唔理佢直接再落晚霜會唔會塞住毛孔爆瘡
邊隻防曬
唔係化妝棉絮?
防曬係aveene隻防紅spf 30
可能係化妝棉但我之後洗頭係咁沖水應該唔係?
但如果有化妝棉/死皮留係塊面係咪會爆瘡
me其實一路冇搽防曬
你係用手捽到碎屑?定化妝棉
膚色暗就算出斑都會冇咁明顯
我是咪太懶
係 你都搽skincare搽埋防曬啦!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞