【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
追post見有推薦lihaw 化妝水
想問香港邊到有得買 係咪得松本清
試下夜晚搽完cream打底先用,如果都係唔耐受就要換
松本清
Logon同@Cosme唔見有
用咗呢套程序差唔多兩個月, 皮膚變得好穩定, 嚟M都無變差
鼻翼有粉刺 一星期一次卸妝油按摩+酵素潔面 (肌研糀潤毛孔淨透酵素洗顏粉)

想加返美白淡斑產品, 打算買Clinique Laser淡斑去印精華, 想知如果同藍銅勝肽 (早) / retinol (晚) 一齊用okay嗎?

AM:
Cleansing: Muji Pre-lotion OR 肌研極水胺基酸化粧水
>> NIOD CAIS3
>> Pretti5 Miracle Glow Facial Oil
>> Primavista Long-lasting Primer UV SPF 50 PA++++

PM:
Cleansing: Fresh Soy Face Cleanser OR CeraVe Hydrating Cleanser
>> Drunk Elephant Sweet Biome™ Fermented Sake Hydrating Spray
>> Drunk Elephant A-Passioni™ Retinol Cream
>> Avene Hydrance Aqua cream-in-gel

之前做promo買咗堆醉象

支Sake Spray送嘅
效果唔突出, 隻味有少少酸咁, 消耗完會換返神仙水

為咗湊夠數買咗買支防曬 (Umbra™ Sheer SPF30)
手背試用係幾好用
然後就中咗伏...
上臉就同其他護膚品打哂交出擦子膠碎...
試咗好多combo, 一係用facial oil打底 一係bare skin先無事...
決定乾燥天氣就會拎嚟搽四肢

另外都想講 藍銅勝肽 真係唔刺激 又都會有效果
間唔中夜晚唔想忍受retinol上臉嗰少少感覺都會用NIOD CAIS3替代
第二朝起身塊面都keep到
但retinol停多過兩晚就肉眼可見膚質會無咁好
放夜晚用會好啲
CAIS3今個月做半價,中意就囤一兩支,不過唔好多
T區粉刺可以夜晚洗臉後用化妝棉抹加強二次清潔
神仙水始終都冇替代品
搽頸心口都得
日日水光肌
有冇用drunk elephant 枝retinol eye serum?
冇啊
因為次次買親eye products都好難用得完
暫時冇大問題我臉部產品印埋上眼就算
我同朋友一致都覺得粉藍色b-hydra補濕精華都好好用

紅色retinol cream一開始跟佢個smoothie 用法撈moisturiser 都幾易用
我皮膚受到 依家會直接用 再on top鎖水
因為我上一款用嘅A 係雅頓粉膠 對比上醉象刺激性大啲 但效果係有嘅

仲有買淺綠色protini cream
我用落覺得有少少刺激 所以用完sample未開貨裝

另外有支鮮粉紅果酸精華分別幾個朋友都好評(我有sample但未試用)

橙色C我冇買 因為我依家唔再玩早C
想請教下玉絲,我啲Rountine有咩可以轉? 早幾年睇完陳皮轉曬佢啲skincare, 但暗粒同暗瘡好左兩三成之後就冇咩改善過
30歲,混油肌,主要想改善下啲暗粒同毛孔大

AM:
Ezskin 極緻保濕溫和潔膚乳>ezskin高效亮白C精華液> ezskin高濃度玻尿酸保濕凝膠> ezskin高效抗荳修護凝膠>skin aqua tone up physical sunscreen

PM:
Bioderma 紅水> Caudalie Vinoclean Instant Foaming Cleanser> ezskin 高濃度玻尿酸保濕凝膠> ezskin高效抗荳修護凝膠> 有時會用LRP cicaplast baume b5> differin adapalene gel 0.1%
好啦
講漏左,爬完文唸住買
minon Wash Powder同Tunemakers Undiluted Solution Skin Conditioner-Emulsion, 應該都啱用?
早:藍銅
晚:全臉Retinol AzA,局部BHA
想問幾樣野
柔膚水同肌底液都係toner?
另外精華係咪爆瘡嘅時候唔好用
同埋精華1/2即係一次落兩款都ok?

cetaphil夜晚隻cream見你推介綠色蓋個款
粉紅色蓋bright radiance同佢比如何
見有niacinamide

最後想問有冇洗頭水推介
好多頭瘡
用nizoral可以停不過要keep住用但又唔可以日日用
想知有冇咩日日用嘅有幫助
是個selsun同埋coal tar都冇用
長期搽緊differin都有暗瘡?
柔膚水屬於化妝水
狹義上Toner係好耐以前所有人都用番梘洗臉果陣用嚟中和番pH,廣義就人人定義唔同
肌底液通常係較稀水狀
護膚品字眼上有好多變化,本質離不開(水、油、乳)/(固體、半固體、液體)
某程度上溫泉噴霧、金盞花水、神仙水、ANR都係同一種類,都係液體水劑

唔係,忌美白宜消炎

因為係修復篇,每個清單有主題

脂溢性?真菌感染?醫生點講
如果Sephora之後有得換就試試大笨象Retinol先多謝燈絲分享
係啊 5、6年前其實食過a酸好番曬
然後早2年打過針之後又爆過主要係暗粒,然後會變左做暗瘡
你出油仲勁唔勁
多唔多膿頭發炎
有機會復發要食第二次療程

目前初版
食完a酸之後 其實變左混油偏乾
膿頭真係唔多 係暗粒為主,小數變成暗瘡
但又未嚴重到以食藥個時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞