【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
azelaic acid我都有用, 成效好麻麻依家都冇用, 又那又成效低
Olay雖然以前品牌形象好老套,但係認真了解過就會發現都幾屌(霸道)
P&G(母公司)買斷好多Matrixyl抗皺胜肽嘅組合配方專利
宜家市面上其他Matrixyl精華一係就配方活性成分組合侷限唔可以同P&G撞,一係就轉用Matrixyl 3000或者Matrixyl synthe 6
後面兩隻都係Sesderma(原料商)為咗攢錢新出,但係最多研究最多數據支持嘅膠原蛋白增生信號肽始終係原版
基本上如果想用初代Matrixyl,最有效嘅產品都係喺P&G到
同埋Olay喺The Ordinary之前已經玩咗幾十年B3,Olay產品未必係最強最有效嘅煙酰胺,不過一定係有可觀程度效用
情況好似如果買二裂酵母搵Estee Lauder一定冇死

不過Olay有一段時間都幾固步自封食老本,好多新興牌子急起直追,啲B3胜肽精華層出不窮
呢幾年可能終於醒覺有番危機感,新出咗好多高效活性成分嘅產品,出埋勁多Fragrance Free,目前peptide 24系列幾唔錯
喺同價位(二三百)中算係最出色果幾隻,始終大集團可以以本傷人
同Olay差唔多價錢嘅冇佢咁多數據同專利,同Olay一樣有數據支持療效嘅冇佢咁平民價

有閒錢肯投資Olay唔會係第一選擇,追求CP或者學生資金有限Olay就好掂
集中T區或者係周不時出痘痘嘅地方就係代謝中
生喺唔出油勁少出暗瘡,我自己就例如眼底同蘋果肌,就敏感
aha bha係去粉刺
有黑頭粉刺唔一定會生暗瘡

粉刺 = 脂肪酸 + 老廢角質
皮脂 = + 脂肪酸
外用油脂 = + 脂肪酸

AHA = - 老廢角質
BHA = - 皮脂 - 老廢角質
B3 = - 皮脂
A酸 = - - 皮脂 - - 老廢角質

細菌性暗瘡 = 粉刺 + P. acnes
荷爾蒙暗瘡 = 粉刺 + 雄激素
真菌性毛囊炎 = 真菌

P. acnes + 脂肪酸 = + + + P. acnes
P. acnes - 益生菌 = + + + P. acnes
P. acnes + pH = - 益生菌 + + + P. acnes
P. acnes - pH = + 益生菌 - P. acnes

BPO = - P. acnes
抗生素 = - - P. acnes - - 益生菌
AzA = - P. acnes - 老廢角質

避孕藥 = - 雄激素
抗雄藥 = - 雄激素

真菌 + 脂肪酸 = + + + 真菌
抗真菌藥 = - 真菌

AzA可以替換BPO
如果本身微生態多 P. acnes,就算冇暗瘡都應該持續使用抗菌劑
上面嘅簡略方程式可以總結到好多點,例如
痘肌(啫係 P. acnes 豪宅)用脂肪酸(油分)就爆瘡
非痘肌(啫係 P. acnes 狗也不屌公屋)用幾多脂肪酸都唔易爆瘡
而pH越+,P. acnes就越覺得係豪宅越想住入嚟

想趕走 P. acnes,首先要好似以色列咁空襲炸死啲居民(抗菌劑),同時斷水斷糧餓死佢哋(控皮脂避搽油),之後鏟曬啲清真阿拉唔好吸引巴勒斯坦人再度回歸(改善pH),最後長期駐軍站崗見一個殺一個(增強益生菌微生態)
只要加沙一個不留然後起好軍事防禦,就唔洗再日日空投炸彈(抗菌劑)

我可能剷貓砂鏟到傻咗

我暫時好初步咁寫咗上面嘅等式,應該頗多遺漏,熱心巴絲見到嘅求幫補充完善
但係唔係話咩死皮塞毛孔比細菌做肥料係暗瘡主因?
去角質斷佢地糧長久計唔係少好多暗瘡咩
用咗半年嘅什麼
咩印,出咗幾耐

有啲美白精華有保濕成分,有啲冇
搽複方就唔洗額外疊多層保濕

肌研cica已經係保濕
松本清asahilabo?hydroquinone原液就真係純美白冇保濕鎖水,hydroquinone乳霜就有鎖水冇保濕
屈臣氏美白淡斑就d program
iherb經常性特價,尤其11.11同black friday,可以得閒留意下
amazon us款式齊過iherb hk
iherb同amazon都係如果唔啱用敏感可以退貨退款
其實香港屈臣氏都有條款品質不合乎生產標準嘅商品十四日內可以退貨退款
不過香港搞退貨退款嘅客服通常都濕鳩
成效個個使用者唔同
佢哋品牌形象真係好柒
宜家用明禎想洗底咁
食脂肪酸
有成效幾那我都ok 可惜係冇
所以台灣陳皮成日話唔好用油,一刀切
脂肪酸都有護膚益處,只要肌膚微生態唔係真菌/細菌主導,益生菌長期做大佬屹立不倒,用適量脂肪酸係利大於弊
不過睇得陳皮面診或blog果啲都係肌膚微生態極出事,所以佢blog度叫受眾全戒油係有佢道理
美森滿49美金免運直送香港喎
你唔係用TO AzA㗎可?
想問cetaphil個隻粉紅色盒裝面膜點樣
諗住用每個禮拜用一次to 30% aha之後沖水再敷佢
深層peel完敷幾個字酒精(第四位)有機會加強刺激
屈記的話Eucerin舒安特效修護面膜比較夾
以前真係連我老母都嫌佢老土
係呢幾年睇多左專講護膚成份/科研既youtuber先知佢咁猛料
不思進取食老本
啱啱返屋企但應該做錯幾樣野
唔記得咗卸防曬同洗面
剃鬚之後沖咗水直接落30% aha

第一次用冇10分鐘
6分鐘左右就沖水

但感覺幾樣野
1. 佢話塊面要乾用,但乾面淨係4滴好似唔係太夠幾難推下
2. 唔覺得拮,我反而覺得olay隻水潤拮過佢同埋azelaic acid

另外一直用20% azelaic揸面
但有d細個就有嘅啡印係唔會退
同埋都係會爆瘡dklm
希望依家加左30% aha夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞