【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
所以AHA實際含量都係得幾%?
擔心濃度勁高會敏感
唔高,全部都係水果萃取,冇甘醇酸
主要係檸檬酸、蘋果酸同乳酸,刺激性有限
去左屈臣氏試左tester 的確唔錯 等佢減價買
依家揸面用上面講個支avene anti redness
見有mbbt+tio2
應該可以即出加埋少少保濕又唔洗140一支

但係想壓力買支搽耳/頸/手腳
https://hk.iherb.com/pr/eucerin-daily-protection-face-lotion-sunscreen-spf-30-fragrance-free-4-fl-oz-118-ml/45784

想問呢支如何定係用biore兒童物理防曬好d
我諗頸同手腳應該唔太敏感揀支平既就ok?
之前就係買左呢支,但係搽臉覺得笠同防曬味有d重 最後用嚟搽手腳算
見佢咁平就係諗住搽手腳
想問有冇真係保到濕
第一段第三句唔係好明
第二段第一句都唔係好明

eucerin係化防
睇下你有幾在意荷爾蒙內分泌
Sor 1999
上面avene見有mbbt同tio2
可以搽完即刻出街
我google過化學究竟可唔可以即出
多數話唔得
但有條友quote篇論文話化學防曬搽落膠片都度uv都見到係低咗證明唔關皮膚吸收事
不過都係預佢5分鐘好d

eucerin呢隻我見有
這款輕質全譜 SPF 30 保濕霜得到皮膚科醫生的廣泛推薦,含有紫外線抗曬霜成分,包括氧化鋅和二氧化鈦,可以幫助抵禦長時間暴露於紫外線下對皮膚造成的傷害。24 小時保濕,科學證明對敏感肌膚溫和不刺激。
應該物理嚟?
但唔知所謂24小時保濕係咪真係有用
諗住一支搽手臂算

另外大家手背會唔會搽防曬同埋保濕
我習慣去完廁所就用梘液
好似唔係好值得用
同埋會搞到手機好油
另外唔知點解搽面我用cetaphil啊其他野都好
多數都唔痕

但搽手腳試過無數牌子都會有時好痕
試過aveeno普通配方同濕疹版, cetaphil, derma365, 萬寧牌
多數唔會次次痕
係間中會好痕r到紅晒
唔係好分到有冇保濕到
有冇試過用呢支?一年四季都用呢支 覺得幾好用
對香精冇敏感又有預算可以試下入手,搽完一罐睇下有冇意欲去回購
我自己對玻色因唔係好有反應,支紫燙斗2.0用唔夠半支就入咗垃圾桶,可能玻色因真係要去到二三十%先會有明顯變化
玻色因功效目前都仲係歐萊雅自己贊助嘅研究賣花讚花香,我仲考慮緊要唔要編入列表

AGE有Symsitive、甘草酸、腺苷退紅修復,有HEPES幫助角質代謝,有多功能嘅B3,仲有植萃多酚抗氧化
整體嚟講都係一個幾好嘅貴婦乳霜,搽完皮膚好未必係玻色因功勞,亦未必冇玻色因功勞

目前嚟講我搽完之後真係會顯著變水光肌,男朋友都哇一聲睇得出唔同嘅都係B3、透明質酸、維他命A相關嘅產品
抗醣化同抗氧化功效可能真係會難察覺啲

就算外國都唔易買,要經醫務所
所以我冇打算過代購,唔知佢哋咩方法入貨
佢TiO2唔係防曬成分,係調色成分,唔夠1%唔太算Hybrid
化學防曬要完全有包裝上嘅SPF值,都要過15分鐘後
搽完換個衫吹個頭gel一gel襟𨋢落樓差唔多

eucerin係hybrid嚟,唔算好保濕,不過都有鎖水力
搽手手腳腳只要你接受到個質感,越平越大支越好,因為用量真係幾大

每次洗完手都會搽hand cream,尤其是外面啲洗手液都好乾
如果偏乾秋冬可以試下loccitane沖涼油,杏仁薄啲乳木果潤啲,沖完唔洗搽乳液
又或者全身搽少少少少無印嘅甜杏仁油
loccitane杏仁沖涼油超香
蛋糕味
求日牌肌研眼霜
手背普通hi下防曬就算
但會搽油搽handcream
手部skincare都好重要
即刻上hktvmall㩒
隻retinol eye serum暫時唔搽得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞