【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
如果想要清爽d 買乳液定all in one gel好?
滑捋捋
tret仲刺激
都係臉部美白精華搽埋落去最有效,用the inkey list、good molecules、the ordinary呢啲牌子會冇咁肉赤
如果你唔用精華就搽all in one gel
有用開嘅各類型功效精華就唔好買gel,易起擦膠,搽完得個吉
我試吓訂先,但唔知幾耐先有貨,暫時用住qv intensive moisturiser先,好似都係無水配方,豬油膏咁,用係面唔痛,不過原來都幾油😂等無水軟膏到左先轉用軟膏,係咪會降到紅架?
用大概2-3星期應該ok?

之後先慢慢用返有水既護膚品?
我自問皮膚都健康
冇咩成份會刺激到
不過我而家都照搽salicylic acid同azelaic acid
眼就避開differin
可能之後慢慢先搽埋
前幾日睇人講nivea支美白lotion, 台灣嗰邊好多人話搽完會生毛
https://www.weekendhk.com/?p=1641624
有妝品科學系副教授曾接受媒體訪問時稱,「從成分表上來看,是完全沒有添加任何能刺激毛髮生長的成分,網路上流傳的只是無稽之談或個人感受」。

想問下玉絲點睇呀? 有人講話成份中niacin (支嘢話美白), 原理會加速新陳代謝所以會有機會生毛, 但我地好多護膚產品都有呢個成份, 但又好以冇乜聽過人講會生毛, 定係啲人人云亦云?
眼就唔好咁進取,用返retinol 算啦
點為之 嬰兒眼
都係 枝drunk elephant retinol eye serum都係啱啱開
都要用
想問下B3同Differin 0.1夜晚可唔可以一齊用?
聽講B3同酸類(PH值低)產品一齊用會變煙酸造成刺激
A醇就冇問題
全臉用半個一毫子手指捽開先印上臉會好啲,唔需要有薄膜感,好薄好薄0.01就已經夠幫你保護肌膚加快傷口復原
其實啫係手腳傷口痴膠布敷料咁,掂水一定乸,保持清潔透氣,有敷料保護下唔好刺激傷口會加快復原
你宜家臉部肌膚基本上充斥住好多微小傷口,咁冇理由痴幾塊敷料喺臉度訓覺,用少少呢類無水軟膏就等同液體膠布
普通版moisturizer都係有保護功能,有神經醯胺嘅版本就會幫手補充修復皮脂膜,修復力強啲
兩三星期真皮炎應該差唔多好,之後唔好再去貿貿然做facial,除非有講明產品牌子,例如dermalogica、ZO skin呢啲,又或者專櫃護膚品牌自家facial
隔離post有位絲打做完facial勁嚴峻又係要搞到搽類固醇
好番冇傷口,搽乳霜冇刺痛感就可以恢復番正常流程

破金身
都市傳說
好似嬰兒一樣咁嫩滑
二十歲打後朝早大部分人用清水同化妝水都夠清潔
如果生膿頭瘡可以,荷爾蒙瘡同石頭瘡就唔太有效
如果唔係大範圍出痘痘,間唔時先局部出幾粒,用祛痘膏點塗會比較高效,亦唔會好似洗臉奶咁多少都會同時刺激到其他冇瘡嘅肌膚部位

OK的,一開始新加入Retinol嘅時候可以隔晚用,慢慢令肌膚習慣,PHA同理
ANR容易有不良反應,部分人一用微生物相關嘅護膚品就會起粒粒,建議試咗試用裝肯定冇敏感先投資
其他產品除咗個別體質過敏之外都冇乜刺激性,冇常見致敏源

NIA係控油兼美白,全臉可用
differin 0.1藥膏非乾肌都可以全臉用嚟抗老

我都明,我都係搵到質地舒服嘅防曬先堅持到
如果重視清爽感,會建議番日牌
https://lih.kg/AycDcvX
去松本清、logon或者屈臣氏實測下淺藍色字嘅款式,防曬最最最緊要使用感舒服,咁先可以堅持日日搽
個人覺得一步過嘅日霜會比較清爽
都市傳說,要入桑拿房坐先變到
以前生濕疹留低啲黑印 好耐都唔退
揸azeclear 20%有冇幫助?
未必,深層嘅色素沈澱都係要用對苯二酚家族或者激光
記得唔好衝動消費
搵到心水都可以上嚟分享下比巴絲知道
長知識,謝謝玉絲🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞