【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
酒精唔係人人啱
玉絲

請問皮膚敏感後, 用類固醇揸左兩日, 消晒腫, d紅淡返但有鞋鞋地感覺, 可以揸咩護理?

早上: 清水洗面> 天然洋甘菊爽膚水> B5>
First Aid Beauty Hydrating Serum With Hyaluronic Acid> First Aid Beauty Ultra Repair Cream> Biossance 100% Squalane Oil

晚上: 用洗面奶 > 再揸上面d野
晚晚fu eucerin mask

仲有2枝cream未用:
Arouge Essence Milky Cream
ETVOS Ultimoist Cream
買左stridex紅色
想知點用先可以消暗瘡
要睇幾深
太深就會去到醫美層面
動態紋要做醫美先見效
樓主終於逃離多倫多過去兩週真係好辛苦番嚟覆post了
首先要知道點解出油多
荷爾蒙?乾燥受刺激反彈?皮脂腺過度活躍?
你本身用緊啲咩呢
宜家每日都用緊stridex水楊酸2%同杏仁酸18%?維持咗幾耐?
都有用咗個幾月,依家早晚用20%尿素
用完尿素幾日就狂爆粉剌
開架中olay嘅面霜都會有美白功效,佢隻隻都有煙酰胺
油脂粒定係暗粒?喺咩位置?
本身一開始代謝係會多咗暗粒粉刺,要兩星期左右先穩定
不過我睇你宜家呢個流程,反而會擔心會唔會太刺激
每日兩次2%沖洗式水楊酸、一次2%停留式水楊酸、一次停留式A醇、仲有少量果酸
出油量冇少到?
paraben我覺得對大部分人冇咩影響
fragrance如果冇常見致敏芳香分子都唔高風險
當然敏弱肌同濕疹肌對香精都係可免則免
本身眼部搽緊咩?
會唔會易出油脂粒
另外臉部保濕精華同面霜用緊咩產品?
你要帶出街用嘅細支handcream?
50物理防曬仲要歐美版好易白粉樣
平價spf50物理日霜我會推薦無印特價囤貨
你本身夜晚搽緊咩?
有tester記得試咗先
好視乎你隻精華多唔多矽油、礦物油同植物油

呢個位反覆咗生瘡跟住留印 搞到咁 想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞