【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
左旋C通病,唔係喺個樽變黃就係喺塊臉上面變黃
因為我係少鬚 的汗毛仔所以從來都唔搽野
如果用剪頭髮個類既鬚刨會唔會好啲
越冷門嘅牌子越真
越大牌(Galderma)就越多造假
可以試下每次剃前搽消炎乳液或者合適剃鬚膏打個底潤滑,越多開放性傷口就越容易感染同發炎形成暗瘡
要可以密密拆換全新頭嘅先最衛生
或者最簡單呢一兩個禮拜唔好剃上唇人中,睇下發炎情況有冇改善
因為呢個區唔屬於皮脂腺活躍嘅T區,亦唔見太多黑頭粉刺積聚,成日出痘應該同微生物比較有關
竟然!
Thank你先
但奇怪係右邊先係咁左邊都係咁剃鬚但冇事
咁我應該唔係荷爾蒙水平高
咁皮脂線過度活躍 點控油好
減少刺激先
可能係舊底一直冇時間好,所以先限定同一個位置
Galderma旗下Cetaphil同Restylane注射劑都有山寨
山卡啦歐洲細藥廠果啲偉大國家冇咁得閒複製
如果已經過咗青春期有一定年紀都成塊臉皮脂旺盛,唔洗半日就令立立基本上都要食A酸
局部T區出油就外用A酸會有幫助
偉大國家真係好叻
想請教下,我原本係混合皮膚,下巴、T位同鼻左右都多油同多黑頭粉刺,毛孔都比較明顯,早排唔知係咪用Life-flo樽Retinol太笠搞到早排好多粒粒,壓力大左右面有瘡,宜家下巴都有啲封閉瘡
我原本塊面皮膚唔算太差,不過應該底層偏乾,我敷極mask都好似冇咩效果咁,同埋我皮膚應該唔屬於容易敏感,因為呢大半年黎用杏仁酸18%、Life-flo Retinol 1%、Life-flo水楊酸2%、Timeless VC10%上面都好似冇咩事,但係早排比美容院burn左塊面搞到要搽類固醇消炎,不過我冇keep住搽,同埋只係局部搽,宜家算康復,但係仲有暗瘡印同原本既皮膚多左幾點紅
burn完後我停曬咩都冇用,淨係用cetaphil 洗面, bioderma同B5搽面,可以點樣處理?我想去翻啲紅印然後再處理毛孔黑頭問題,係咪要買其他product?
玉絲,我搽咗differin 1星期左右,發現鼻同嘴角甩皮多咗,同埋塊面望落尤其嘴角位好似有啲類似曬傷咁嘅紅色,有些少痛,係咪啲正常嘅負作用嚟

另外我攞咗女朋友支estee lauder advanced night repair嚟用,甩皮少咗但啲紅仲有
我依家開始爛臉 因為用太多野 你男定女
我男 發現自己唔可以用太多野
A反應黎
邊種灼燒?雷射定酸定其他?
鼻翼同嘴角本身有出粉刺暗瘡?
搽過量咗
燒傷啊,我都唔知佢用左啲咩,唔係酸類
報告停左今晚搽即刻冇刺痛冇紅了
諗緊隔住隔住用返
RF太熱?
想問下收毛孔係咪用化妝水都夠做? 同埋上面去啡印化妝水係咪都有埋收毛孔既作用?

精華係咪必需?
0.3好似太濃 試左0.1會唔會好啲?
樓主有試過佢啲咩products?
你指differin搽多咗?我係用半個一毫子大細嘅份量嚟搽晒成塊面

粉刺暗瘡又無喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞