【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
搽精華之前鼻頭毛孔已經冇曬皮質管絲同粉刺?
類固醇局部揸 到3日得返d紅印, 同皮膚收乾, 有d想甩皮, 就停藥膏, 因為怕有副作用… 不停保濕+油…. 呢幾日d印都無晒…..

之後幾日試la roche posay安瓶, 面近邊果兩邊都起d 粒粒仔, 唔係暗瘡, 係咪勁得濟?

不過而家都係用返d簡單野好d… 你覺得我有咩可以加/減/轉? d 皮膚都暗啞/乾 /鼻上黑頭多…..

早上: 清水洗面> 天然洋甘菊爽膚水> B5
First Aid Beauty Hydrating Serum With Hyaluronic Acid>> ETVOS Ultimoist Cream

晚上: 天然洗面奶> 天然洋甘菊爽膚水>
First Aid Beauty Hydrating Serum With Hyaluronic Acid> First Aid Beauty Ultra Repair Cream> ETVOS Ultimoist Cream >Biossance 100% Squalane Oil

ETVOS Ultimoist Cream幾好用, 好似皮膚都好左….
咁呢一個月所有去角質產品同酸類都唔建議,盡量集中修復
燒傷後記得加強加強加強防曬
果酸都仲係表面一層層燒落去,高能量一打就打落底度燒
以下清單有消炎抗痘去印退紅功效

物理性日霜
MINON AminoMoist Balancing Base UV SPF30 PA+++
MINON AminoMoist Bright Up Base UV SPF47 PA+++
Arouge Moist UV Cream SPF22 PA++

乳液
MINON Medicated Acne Care Milk
D Program Acne Care Emulsion
Arouge Moist Treatment Gel
煙酰胺NIA會有控油作用,濃度5%效果最佳
如果真係要明顯肉眼可見收毛孔,都係要靠酸或維他命A
如果抗老0.1都OK,粉刺黑頭毛孔問題就未必夠力
金盞花四寶、UFC、UFG、面膜、透明淡斑精華、紫花水、甘油精華、大大小小旅行裝都有試過
點塗,你之前搽AzA都易痕,應該本身T區以外皮膚都唔太油,differin更加唔好搽全臉
7*1.8ml安瓶唔算刺激,宜家肌膚仲有創傷,過幾個禮拜你再試多次可能會唔同
夜晚兩隻霜疊油都仲有乾燥?咁應該係創傷未復原鎖唔到水
夜晚試下淨係ultimoist,手指搓開凡士林之後印上去鼻翼嘴角易乾燥甩皮位置
黑頭就用好純無添加嘅卸妝油按摩十分鐘左右,然後用棉花棒推一推抹走浮出嚟嘅

同埋你知唔知天然洗面奶係咪皂基?天然洋甘菊水係咪100%蒸餾純露?
同埋之前係搽咗啲咩皮膚敏感?我查番你用緊嘅有冇類似成分
我諗返 呢一年我都脫緊唇毛, 咁有時做完真係有少乾+甩皮, 跟住前排喺另一間美容院做第一次Hifu機, 之後圍住個嘴又紅又腫….

經過三個星期日日fu mask + 揸First aid beauty 精華+ cream + Biossance 100% Squalane Oil, 係有好轉…. 退左一半…. 但都要用類固醇先退得晒唔知hifu打傷左 定我塊面真係太乾…

而家無乾啦 朝早摸上去塊面d幼紋少左, 所以揸2樣….. 有試過淨用ultimoist, 都水潤, 但第二朝起身就乾ddd….

所以係咪用一隻cream都夠
個美容師應該係用錯機,搞到我塊面好多大細傷口,好彩依家好返冇留疤,不過仲有啲印同紅,我以前塊面係唔會咁樣紅
等我去買多枝防曬先,我本身有枝La Roche既tone-up防曬用唔用得?

你脫毛同hifu 之間隔左幾耐?
9日

太短時間啦
平時保險計要一個月
進取d 都要3星期,期間又係要加強保濕防曬
越精簡越好,一隻乳霜配角鯊烷油或凡士林
凡士林封閉性會強過角鯊烷油
嘴邊同眼周皮膚都比較薄,易受傷
唔怪得… 我做hifu前又無特別做保濕fu mask…. 勁驚…
咁咩情況下用ultimoist or first aid cream…. ?

ultimoist係咪保濕好d…
(佢都幾好用, 但香港揾唔到, amazon jp訂返黎)
有表面傷口就更加唔好用化學防曬啦,物理防曬副作用比較低
高能量最麻煩係反應喺底層,表面睇唔到
𠝹損(外傷)同撞瘀(內傷)通常都係後者比較慢復原同難觀察
儘量保守處理
FAB止痕,Ultimoist保濕嫩膚
滋潤度應該係後者比較強
香港ETVOS專櫃喺Cosme Go時代廣場
不過如果日森包運就肯定日本直接訂平啲
TST Cosme Kitchen好似跟日圓匯率調整咗價格
可以睇下有冇抵啲
去睇下先
高能量treatment 前三日我都會加強補濕 (mask + 精華)

treatment 後繼續補濕+保濕仲有加強防曬(物理防曬+出入都拎遮)

FYI~
多謝你 我一直諗緊係咪受唔到hifu…
問多句,你打hifu 前therapist 冇問你最近有冇做過其他treatment?

如果冇,你可以換第二間了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞