【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
答唔到你,質地一定要實測
想問下Cerave同Cetaphil 乳液嚟講大家推薦邊個牌子多啲
藥用通常Cetaphil會好啲,因為母公司係Galderma藥廠
CeraVe係Loreal美妝集團旗下品牌
DAY PROTECTOR UV EX SPF30 PA+++ 40ML
有時買一送一
清爽保濕易推,質地同factiv 幾乎一樣
係冇factiv 嗰種水感(我反而唔鍾意咁水,覺得難成膜難乾)
請教下呢幾隻防曬邊隻最唔笠
係factiv門市試過佢支防曬 好鍾意佢嘅質地但偏貴唔捨得買,唔知下面邊隻接近factiv質地
塊面易出油,唔化妝

1)Differin Oil Absorbing Moisturizer SPF30

2)Cetaphil Redness Relieving Daily Facial Moisturizer SPF20

3)Cetaphil DermaControl Oil Absorbing Moisturizer SPF30

4)Eucerin Hypersensitive Skin Anti Redness Concealing Day Cream SPF25
DAY PROTECTOR UV EX SPF30 PA+++ 40ML
有時買一送一
清爽保濕易推,質地同factiv 幾乎一樣
係冇factiv 嗰種水感(我反而唔鍾意咁水,覺得難成膜難乾)

打漏左牌子係Avene
呢支我都大推
朝早趕時間用佢永無出錯
未試過同前面步驟啲護膚產品打交
又易吸收 唔需要怕太笠而用唔足量
Thank you! 留意下先
試下先
不過都驚佢乾
嘉丹妮爾 水感防曬
清爽乳液feel
Kiehl’s 果幾種防曬係化學定物理防曬?官網唔見佢有講
上美國官網
好似冇寫
全成分表按法例有標明防曬活性成分
不嬲皮膚好 搽爽膚水可以一粒粉刺都冇
之後手痕買左一堆護膚品鳩搽
皮膚冇乜事變到好油 好多年冇試過咁
之後我就cut cut到得返kielhs爽膚水同bicelle b5 gel
皮膚穩定同好返
但想追求高啲層次既皮膚 我買左kielhs A醇同淡班維C
早c晚A 加kielhs toner and bicelle b5 gel
開始衰返
之後呢二日 我唔搽B5 gel
發現皮膚冇咁油 同爆小左粒粒
到底係咪我唔應該搽B5. Gel?
定係我放棄哂所有野 只搽toner?
Kielhs Toner 即係邊款?
如果你覺得夠保濕 就無乜問題
(我懶起上嚟都會淨係用神仙水 覺得唔乾, 無唔舒服就OK)

另外問多句 你早C晚A有冇搽防曬?
請問支防曬混乾肌啱唔啱用呀?
再想問邊度有買一送一咁爽
可能b5唔啱妳用?
我覺得早C晚A要堅持
妳而家覺得皮膚好啫
但係只做basic野
將來一定比冇用早C晚A差
我搽緊Differin 0.1混油變左混乾都啱
質地唔油但保濕
屈臣氏/萬寧/HKTVmall都有做過買一送一/半價
你留意下佢fb page
好 多謝你 買嚟試下先
kiehl隻維他命c精華偏刺激
停咗C睇下有冇改善

Hi玉絲 我停咗幾日都係冇好轉
但係喺iherb同google都search唔到呢幾隻藥膏
壬二酸藥膏
Leo Pharma Skinoren 20% cream
Kleva Azelderm 20% cream
United Pharmaceuticals Azeclear 20% cream

佢哋有冇其他名?
明白玉絲意思
要依症下藥
玉絲係咪都同意唔可以只係做最basic
如果太遲開始就冇咁有效
要depends 你最基本既定義

我自己覺得如果後生而皮膚冇咩事,簡單step 洗面補濕鎖水防曬就夠
畢竟基因就係最強大既本錢
但係齋toner真係太少
保養要早開始
皺紋出左黎用咩保養品都唔會消失
我同意淨toner 唔算"基本", 係唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞