【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
要卸嘛
卸防曬唔麻煩
卸mascara最煩
好貪心想轉幾款野,咁樣用會唔會撞?
AM:
>Ezskin 極緻保濕溫和潔膚乳
>ezskin高效亮白C精華液
> ezskin高濃度玻尿酸保濕凝膠
> ezskin高效抗荳修護凝膠
>skin aqua tone up physical sunscreen

PM:
>Bioderma 紅水
>Caudalie Vinoclean Instant Foaming Cleanser
>ezskin 高濃度玻尿酸保濕凝膠
>TO Multi-Peptide + Copper Peptides 1% Serum >Tunemakers Undiluted Solution Skin Conditioner Emulsion
>壬二酸
bakuchiol, having no structural resemblance to retinoids, can function as a functional analogue of retinol

Chaudhuri, R. K., & Bojanowski, K. (2014). Bakuchiol: a retinol-like functional compound revealed by gene expression profiling and clinically proven to have anti-aging effects. International journal of cosmetic science, 36(3), 221–230. https://doi.org/10.1111/ics.12117

唔耐受維他命A可以試bakuchiol
Dr. Dennis Gross Derminfusions Fill + Repair Serum或者Medik8 Bakuchiol Peptides
搵啲洗臉奶可卸
好似見唔到效果
EZ透明質酸高機會同TO藍銅撞
TO大部分精華都易出擦子膠碎
可以去試下Sunday Riley B3 Nice 10% Niacinamide Serum
Hello 玉絲 最近我見皮膚穩定咗 順手整理咗護膚品存貨
今朝用咗粒neutrogena 20% vitamin C capsule, 上面嗰陣無la無紅 不過到今晚卸妝後發現皮膚有幾粒細嘅紅嘅粒粒 (細細粒無膿頭嘅暗瘡咁嘅樣) 我記得你之前話我可能對vit c敏感 想問咁係咪代表vit c唔適合我?

想學下嘢 想知點解呢個成份咁易令人敏感嘅?

你六月停C之後第一次用番?
你之前用Dr Sam嘅brightly精華係AA2G ascorbyl glucoside,neutrogena膠囊係L-AA 左旋維他命C
如果你今次一用番C就起粒粒有可能係(A)20%本身高濃度高刺激性,(B)外用形式維他命C敏感
如果你用過三隻或以上唔同維他命C型態嘅護膚品都會起粒粒的話,就高機率VC不耐受

早C晚A係行銷,每賣出一支A醇就可以賣多支維C,雙倍收入
倖存者偏差
好多時候ACD皮炎都係發生喺護膚品愛用者身上,搽得越多累計過敏風險越高
維他命C呢個時代嘅熱潮令好多護膚品愛用者都人手一支
加加埋埋報告上會產生選擇性偏差,形成維他命C特別易敏感嘅現象
如果有新熱潮「二十歲後每日都要用維他命D精華抗老!」,咁就會多咗人回報維他命D敏感
其實都唔係個個用到A,只不過A反應臭名昭著,用唔到都會覺得好理所當然
當鋪天蓋地宣傳維他命C百利無一害,就會加倍放大維他命C嘅不良反應
壞人做一件好事,同埋好人做一件壞事

另一方面完全維他命C敏感嘅例子都好個別,ACD個案中有部分係因為濃度太高太刺激
護膚品中維他命C精華尤其容易中招,因為VC本質上難保存活性難滲透肌膚,廠商為咗確保療效就有幾濃加幾濃
歐美品牌流行落安全劑量嘅上限(甚至過埋),日本品牌流行開起效劑量嘅下限
其實睇番好多護膚品最後幾個材料都會通常係微量VC或者VE,用嚟防腐保鮮,大部分人都唔會有反應
如果真係過敏,落幾少都會過敏
一個花生過敏嘅人食半粒花生同花生醬三文治都係會過敏,差別在於後者可能要直入醫院

最後想再強調一個原則,由Post 1 #1開始,都係「甲之砂糖乙之砒霜」,唔存在所有人都通用有效嘅印度神油
除咗護膚品,保健品、疫苗、藥劑、化療、免疫療乜乜乜全部都係
趨勢將會走向個人化,願科技早日突飛猛進

according to current literature, almost all vitamins contained in topical products are able to induce allergic reactions, with the exception of vitamin B2 and vitamin B9.

After the introduction of ascorbic acid semisynthetic esters in cosmetics, 62 ACD of the face and neck was reported in middle‐aged female patients. Also 3‐O‐ethylascorbic acid proved to be an emerging contact allergen due to its increasing diffusion as a whitening and antioxidant agent in cosmetics. 63 , 64 Since the first case of ACD to ascorbic acid described in 1980, 29 several cases of ACD to vitamin C, demonstrated through patch testing at different concentrations and vehicles, have been described. 65 , 66 , 67

Foti, C., Calogiuri, G., Nettis, E., De Marco, A., Stingeni, L., Hansel, K., Di Bona, D., Carlucci, P., Romita, P., & Barbaud, A. (2022). Allergic contact dermatitis from vitamins: A systematic review. Health Science Reports, 5(6). https://doi.org/10.1002/hsr2.766
唔想咁容易比網上行銷蒙蔽雙眼,可以買大專院校會然圖書證電子服務
自己係校友就可以直接申請,再唔係叫親朋戚友幫手整番張圖書證好似netflix咁開心share
唔該曬辛苦曬
唔記得咗補充骨膠原可以用peptides
之前仲喺到睇fab b3 peptides隻cream
佢texture太厚完全唔想入手for春夏用
學到野 知多個成份有anti aging效果
bookmark呢篇ref而家睇下先!
但成分上冇撞?
見到NIOD CAIS3 半價,好似可以代替TO?
respect
壬二酸可能會稍影響,不過我唔係好清楚你朝早流程有咩成分
同品牌上位替代
不過留意CAIS3 液體嚟 流動性好強 但好易就吸收哂
我會直接滴上面再推 或者滴手心印上面
係 真係隔咁耐先第一次用返vit C, 啲紅色粒粒今朝淡咗/散咗

好詳細! 多謝玉絲
咁唔建議搏,就算淨係開咗一粒仲有好多都好
你上次都搞咗幾個月先好番,盡量保持,冇好轉都起碼唔好惡化
爭取今年下年下下年都唔好再有需要見皮膚科
送比朋友應該有人啱
同埋都想知日日早晚用Dr Wu 15%杏仁酸其實會唔會唔好?因為我係由4-5月開始日日用到而家 會唔會遲D秋冬轉翻低濃度會好D?
激光 易 反黑
醫美wo, 一定好個vc
真! 穩穩定定做好保濕抗老唔再食抗生素就心滿意足
打暗瘡印個d都會反黑架咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞