【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
預防暗瘡首先要知道個病因
你通常暗瘡病徵同部位係點?

個流程冇問題

我冇數據答唔到你呢個問題,目前有好多研究話每日使用會影響肌膚pH同皮脂膜,但我搵唔到研究指出長期使用嘅安全用量
一般嚟講越油就越高耐受性,但係皮脂分泌旺盛本身就會pH接近6,反而調整番接近5先係最理想,皂基係逆向而行

好視乎你隻防曬係咪超防水,如果寫明肥皂可卸就唔需要額外卸妝產品
防曬如果同時有保濕與鎖水功效,有足夠嘅保濕劑同潤膚劑,就可以省略日間乳液
有無人早C晚A緊?分享下成效?
Skin Laundry Wrinkle Release Facial Sheet Mask
Idealove What a Glow-Getter
Saturday Skin Yuzu Vitamin C Sleep Mask

每日搽精華長遠療效會比較好,面膜適合用嚟急救,例如參加派對同上鏡前

就活性成分嚟講,通常精華係濃縮版,化妝水係稀釋版

要知道係咩黑眼圈成因,色素沈澱、鼻敏感定結構凹陷陰影
我洗完臉會用化妝水二次清潔之後先搽透明質酸
噴爽膚水都可以,總之都係搽喺濕潤肌膚
https://www.muji.com/jp/ja/store/cmdty/detail/4550182575132
https://www.muji.com/jp/ja/store/cmdty/detail/4550002545840
https://www.muji.com/jp/ja/store/cmdty/detail/4550002124793
https://www.muji.com/jp/ja/store/cmdty/detail/4550182202182

如果唔係長居日本,建議用第一條link湊運費,因為香港買唔到
另外三隻香港都有,無印匯率唔算太離譜,日本應該係香港八折左右
AEON就真係匪夷所思
日頭精華後直接上UV底霜就可以
夜晚嘅乳液你可以試下エイジングケア薬用美白系列
第一隻係純物理

即刻save 低,希望下個月去日本有
想問下暗瘡同黑眼圈成因係點樣搵到
黑眼圈你照鏡就知係咪凹陷造成既陰影
如果少咗出油就要計下數
SA:2%水楊酸
Differin:0.1% Adapalene
Neutrogena RWR:A醇
GR草莓精華:2% 水楊酸 + 果酸

Less is more 唔好太心急一次過早晚密密搽三四隻去角質產品
我會建議以上產品夾埋早晚每日最多用兩次
一開始頭一個禮拜層層疊埋用可能冇咩不良反應,因為仲係出油多耐受度高
但係搽多陣會開始減少出油,耐受度就會變低
正常普通肌膚每日兩次酸就到頂,敏弱或者沙漠肌一次
過度刺激好容易甩皮或者起粒粒
平時出油多可以,唔多就水楊酸或者壬二酸好啲
有無人做緊早C晚A
https://lih.kg/3339016

我早C成效不佳就棄咗我係早B晚A
早B (b3,and b5)?
我之前等唔切直接日森連怕笠嘅男朋友都話好透薄
佢嘅質地膚感同石澤紫外線予報清爽防曬凝乳差唔多990JPY 150ml一次過滿足我全物理、清爽、唔肉赤三個願望
開始甩皮了

好初步嘅分類作參考

鼻敏感就鼻敏感,陰影電話閃光燈正炒冇高炒有,色素沈澱禁落去唔會變白
大手入貨留返夏天做身體防曬

係驚而家冬天唔知會唔會收起唔賣
B3,其實我早AB晚AB
早乜晚乜朗朗上口易記,方便捆綁行銷
牙志嬰兒眼
日本人防曬意識亞洲中都幾高
留意下就會發現日牌所有底妝甚至唇膏都會有SPF值
你講到咁吸引都無得唔買

早排去日本行左好多間藥妝都搵唔到紫外線預報spf30個枝防曬官網寫既cosme、loft、hands都無
係剝殼雞蛋
不過differin真係刺激過retinol好多
有冇身體美白推介
而家條頸,心口黑過塊面好多
又唔想特登化黑塊面
用differin日霜就唔需要freeplus乳液
如果易敏感就首先換洗臉奶日霜晚霜,一個禮拜後換柔膚化妝水,幾日後先換精華
護膚最必要係洗臉同搽霜,優先處理
一次過換五六樣又唔同牌子易爆炸

抗衰老會推薦Olay晚霜多啲,如果開始有年紀唔太出油就唔好用differin控油日霜
話說NIA去咗邊

本身白又想做好美白就記得買方便你每兩個鐘密密補嘅防曬,搽咩精華都唔夠防曬重要,淺膚色最容易曬出斑
補搽款最重要唔係SPF數字、成分或者功效,而係真係做到你會隨手就補到又舒服嘅使用感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞