【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
咁我下星期上嚟update
https://lihkg.com/thread/3472926/page/5
啱啱睇咗#109
但見唔到點解揀olay有冇咩原因
cetaphil係懶人係因為用完唔使用其他定係咩原因
本身都多出暗瘡
如果日頭用有防曬嘅保濕應該用邊款
想問下推薦邊枝
想問下有冇唔乸眼 無香味嘅防曬推介
Thxx
pacifica 同glowpad係咪都係停住先?
Hello玉絲,借我男人a/c想問下護膚品問題

我8月尾用錯左防曬一星期之後就皮膚敏感,紅晒,痕,乾,用護膚品會乸乸地同鞋到好似沙紙咁,有睇醫生,搽左1星期類固醇藥膏之後好似好返7成,但塊面都係紅,點知之後做左個降敏facial之後反而再敏感返…同埋唔敢再用類固醇藥膏…因為塊面更紅…依家只係用清水洗面+LRP TOLERIANE DERMALLERGO CREAM….但皮膚好乾…..

試過敏感期間用LRP B5 修復霜,但反而更敏感同好多粒粒,皮膚更鞋同埋乸….

跟住再睇另一個醫生,佢見我塊面好多暗粒,開咗bioderma Atoderm強效滋潤潔膚啫喱俾我話要清潔多d, 但我皮膚用完反而更乾

我本身係乾+易敏感肌

早上:清水洗面> Selvert Thermal Lignepourlevisage Gentle Tonic Lotion/ Aprilskin艾草植萃化妝水> Clarins 眼精華> Bicelle B5 精華> Curél 深層高效保濕面霜 > fancl防曬

晚上: Selvert Thermal Lignepourl Evisage Cleansing Milk > Clarins 眼霜> Bicelle B5 精華 > Curél 深層高效保濕面霜

請問d護膚品o唔ok?
Fancl防曬洗唔洗額外用卸妝油/水?
我暫時未敢用返,依家面都係好乾同紅,唔識出油,仲有少少鞋唔知點搞,希望玉絲幫手睇睇,謝謝
不如貼埋你用錯果隻防曬俾玉絲參考下

Fancl 防曬係邊支?如果係物理防曬spf50果支有防水要用卸妝
用錯既防曬有2支,1支係beauty of Jason-米糠水防曬箱,另一支係pure 白茶抗藍光防曬spf35 PA+++

Fancl高效防曬露spf50+PA++++呢支一直用緊,直到敏感就停咗無用
皮膚越唔好越渣得多野會更唔好
我之前用洗臉產品洗臉 洗到生暗蒼
原因係過份清潔 基本上用暖水洗 再用冰水洗
塊臉已經洗走左好多油脂
之後toner + 保濕 面霜塞住我毛孔
依家皮膚長期都好好
我依家都好似你咁還原基本步,用返清水洗面,之後直接用面霜算了,一陣愈來愈敏感仲難搞🥲希望快d好返好似你咁keep住皮膚長期好
Differin 0.1%黎 不過過左幾日好好多了
同時間都買左Creva SA Smoothing Cleaner隔日用
想問會做gym
做完沖涼係咪要重新補返防曬
另外用左防曬係咪夜晚就算隔咗幾耐都要用卸妝水
想問早晚洗完面後係咪都應該用柔膚水捽一捽?
Hi玉絲承接上個post
補圖俾你reference下
塊面毛孔近鼻位係目測粗好多
但摸上去都ok滑
反而都係淋巴位摸上去比較凹凸
下巴位近頸比較黑 可能關剃鬚事

之前propose個routine係
AM: 水洗面 > muji pre lotion > The INKEY List 10% Niacinamide Serum > Differin Oil Absorbing Moisturizer SPF30

Night: The INKEY List Salicylic Acid Cleanser > muji pre lotion > The ordinary multi-peptide + copper peptides 1% Serum (呢樣有冇野取代?性價比最好?) > Vanicream Daily Facial Moisturizer

睇吓有冇咩改
係咪可以唔用化妝棉
用手拍爽膚水都ok?

另外我發現屋企人有枝Differin restoration night moisturiser
試過攞嚟用 但上完之後覺得塊面有少少揦住揦住同㷫 一陣就冇左個感覺
用多幾次又一時有一時冇呢種感覺 係咪姐係唔啱我用/適應左?
有冇人搽過小黑瓶/小棕瓶?
有冇效?

利申就30 皮膚一直都穩定 想再好
小黑瓶10年用家
感覺如何? 推薦?
我是推介的
不過有酒精
要睇下妳膚質啱唔啱用
pola white shot
佢有用Serum同埋重點精華霜
幸福老母
可以一齊用
黑眼圈本身有冇鼻敏感或者眼部凹陷陰影影響?
抗皺胜肽配煙酰胺都可以做到你想要嘅效果
喺消炎到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞