【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
第一代好刺激喎
PC 1%終於用完
開始用differin幾日
暫時做mask果陣feel到眼周圍會有d刺痛
除此之外冇其他唔舒服
wrinkles 有冇少左?
但效用好
我明呀
所以想試第4代
針對性又唔刺激
絲打?pm routine咁簡單
用左2年有冇咩心得?
第四代始終出左的幾年
好少數據去support
我而家搽左differin先
照道理應該效果好過retinol
咁多巴絲美白有冇推介?
今日搽野眼周痛更明顯
決定停一停drunk elephant retinol 眼霜先
乾粉刺淡黃色米粒浮出嚟?
改善剃鬚習慣
有冇家族性雄禿同埋體毛鬍鬚旺盛?如果本身雄性荷爾蒙高都注定係油皮
雄性荷爾蒙水平高就會高皮脂腺分泌量,但皮脂腺過度活躍唔一定因為雄性荷爾蒙高
每日都剃架啦
個鬚刮一星期都會清潔一次
beplain保濕精華可以搽埋眼周
clarins有香料同精油唔適合搽眼部,dewy cream對於眼部就會封閉性太強
會建議用番高滋潤度、易吸收、低封閉性、無酒精、無香精嘅油或者乳霜搽番眼周
精華後角鯊烷油、摩洛哥堅果油、杏仁油、荷荷芭油都可以,少量印印,或者半滴溝埋你本身隻眼霜
又或者以下乳霜
Cetaphil Deep Hydration Healthy Glow Daily Cream
First Aid Beauty Hydrating Eye Cream With Hyaluronic Acid
BIOSSANCE Squalane + Marine Algae Eye Cream
By Terry Hyaluronic Global Face Cream
應該係浮上面,跟住洗兩下就甩到
係呀 仲有d 係白色
係用完頭幾日有,已經無喇
依家仲係皮膚表面凹凹凸凸咁囉
希望keep住擦會變返正常皮膚
溫和果酸,有啲貴
最怕會甩皮
呢啲位置應該係暗粒
宜家有冇少出油,啲暗粒有冇慢慢變熟(乾硬)?
碎粉餅勁多添加劑
滑石粉我自己避得就避,雖然間間公司都話冇石綿好乾淨,但大嬰兒製品公司如強生都幾年瀨一次嘢,唔敢搏
MUF雖然都係純Silica但就冇加透明質酸,冇By Terry嘅保濕效果,秋冬好需要透明質酸
啞光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞