【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
etvos cream冇消炎修復功能,重點係膠體燕麥
去到要搽類固醇嘅程度建議都係做番兩三個禮拜精簡護膚,穩定番先搽其他
MUJI化妝下地有SPF,揀50
有冇試QV?
現階段唔好搽純水性保濕產品,都係一種刺激
夜晚卸除防曬
免沖洗洗臉乳

Eucerin Ultra Sensitive Cleansing Lotion
Eucerin DermatoClean [HYALURON] Cleansing Milk
La Roche-Posay Toleriane Dermo Cleanser
Avene Antirougeurs CLEAN Soothing Cleansing Milk
BURN
抗氧化一支化妝水幫唔到d 咩
除非你好識護膚品成份可以tailer made 執一set 俾佢,否則建議你都係唔好理佢好D

到佢頂唔順自然會打理
啱用
懶人我會推薦MUJI Pre Lotion化妝棉擦拭後再配合乳霜
早 紫外線予報藥用美白物理防曬霜 SPF50+ PA++++
https://hk.iherb.com/pr/olay-regenerist-retinol-24-night-hydrating-moisturizer-fragrance-free-48-oz-1-7-oz/
有抗衰老、控油抗痘、同美白功效
唔知有幾敏感,有反應的話iherb可以申請退款
敏感肌洗臉儘量避開皂基
不過蝸牛蛋白都容易引起過敏反應
本身對甲殼或塵蟎敏感嘅體質就唔適合了
恭喜好轉有冇你最新嘅早晚流程睇下啊
護膚品我都唔識,
同埋佢唔肯搽太多野,
買太多又驚佢覺得我嫌棄佢,
佢頂唔順嘅話應該會去做醫美
唔該曬
夜晚用果條link 睇唔到係邊款,可唔可以比產品名我自己搵
竟然
好彩唔明顯
oic 又學到野
我以為修復補水能力啱佢
olay-regenerist-retinol-24-night-hydrating-moisturizer-fragrance-free 連登真係好煩
唔會撞,次序唔影響
Hi,玉絲,如果食維C+Q10+蛋白粉會唔會好過出面啲膠原蛋白粉
膠原蛋白同乳清大豆蛋白嘅氨基酸成分比例會唔同,最理想係攝取到全種類氨基酸
另外水解蛋白會比較容易吸收,均衡攝取適量維他命都會促進代謝

總結:第一要好飲,第二要夠平可以負擔日日飲
Adherence堅持先係最重要,成分都係其次
唔該
我想問個流程係唔係,
洗完面用MUJI Pre Lotion(https://www.muji.com/hk/campaign/2020_prelotion/),
之後用早/晚嘅乳霜
係啊
酵素洗顏粉
Dermalogica Daily Microfoliant Exfoliator (SalA)
Good Molecules Pineapple Exfoliating Powder (VC)
Dermacept Vitamin C Powder Wash (VC)
MINON AminoMoist Clear Wash Powder
Minnade Miraio 米糠酵素洗顏粉
早:清水洗臉 →菇水 → EL 發酵水 → FAB 透明質酸精華 → Clinique 美白 → Factiv PAN1 (用完轉Vanicream)

晚:BB 卸妝油 → Fresh soy洗臉 / BPO 洗臉2分鐘 → Clinique 1.0水→ EL 發酵水 → FAB 透明質酸精華 → medik8 胜肽 → Factiv CRM3

Fresh soy同BPO 洗臉2樣都差唔多用完 想買過支新嘅bpo洗臉同可以卸到防曬嘅日常冇泡洗面

防曬用緊decorte
我試下先 唔該玉絲
粒粒係暗粒定係會痕嘅紅點?
可以試下Cetaphil Gentle Clear Complexion - Clearing BPO Acne Cleanser,有甘草同鋅複方配合加強抗痘,相對調低咗刺激性BPO濃度
cetaphil同acnecide都係同公司
紅/啡色嘅暗粒 唔痕 多數冇白頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞