【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
咁我宜家停3-4日differin+pacifica
晚1就變做 洗面>化妝水>晚霜
係唔係咁?有無需要加啲咩?
對,冇需要加,觀察番三四日
朝早就消炎水代替橙水

係,參考下,同埋記得做好防曬
有用防曬但照出斑
防曬有搽足量?有定時補搽?有冇用防水防汗防曬?
化學防曬有冇外出前15-30分鐘就搽等佢發揮作用?
想問下有無美白精華推薦

本身用開skii 小燈泡, 但用哂
lamer soft cream我用完油到發光 唔知係咪人問題
玉絲講過,返office 人士就朝早搽,出去食晏前補就應該ok

pola 好貴 試完好用請上黎分享下
油肌最好避開凡士林base 的cream (soft cream)
去斑效果幾好
我媽本身多斑都淡咗啲
佢用咗一年半
用開冇問題就應該ok~
如果一年半都係淡左少少,咁不如去打斑啦,cp 值高d 又快見效
係咪有機會反黑
樓主~近排轉咗新skin care routine
想問下你意見呀
本身屬於油肌 兩邊面同下巴有時會生下暗瘡石頭瘡
同埋毛孔比較大啲
依家轉咗用

清水洗面
Toner: Factiv PHA2
面霜: Factiv PAN1

洗面: Factiv CAT1
Toner: Factiv PHA2
面霜: neutrogena Rapid Wrinkle Repair Night Moisturizer

你覺得呢個routine有冇咩問題?
天然嘢有時都比較容易令肌膚脆弱
因為未提純植物萃取成分複雜
https://lih.kg/AycDddX
鯊魚肝同甘蔗會輕過橄欖
冇嘢食
搽咗幾耐?
咩濃度?
La mer soft lotion有礦物油同植物油,cool gel cream有植物油
如果本身出油多唔係好適合

建議早晚搽番differin先
咁今晚開始可以隔晚T區同暗瘡位局部搽differin,睇下有冇保持到控油去粒粒療效嘅同時平衡到最低副作用
最緊要防曬
形成比較耐嘅雀斑會建議對苯二酚衍生物或者傳明酸
單靠維他命C還原唔太夠力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞