【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
你唔耐受酸未必啱Olay隻晚霜
可以每個禮拜用2-3次First Aid Beauty KP Bump Eraser Body Scrub,同埋內服cysteine + glutathione,會提亮淡化色素
不過全身冷白就冇可能,除非高風險療法
佢之前IG 有提過話CWB POP UP STORE 有試用裝可以自取,但我冇去睇過
等我去iherb買先
要快就一個禮拜兩次TO peel
身體部位局部限定:用棉花棒點上去乾咗再點,重覆幾次,十分鐘後用兩三塊濕棉抹走直到冇色,或者沖洗
有灼燒感就即刻沖洗或抹走
揀無油分
Curel 潤浸保濕輕透水感防曬乳 SPF30 PA++
紫外線予報物理防曬凝乳 SPF30 PA+++

呢兩隻無油清爽物理防曬日霜
晚晚用咗肌研隻aha bha洗面泡2分鐘
其實係咪唔使再特登用其他煥膚磨砂之類
果隻濃度低
如果你係油皮的話就唔夠
磨砂類面部一律唔推介啦
而家咩年代
btw想問點解cetaphil可以當乳液
見olay都落左好多野仲要平d其實cetaphil個支有咩優點
好視乎你粉刺數量有冇減少同埋皮膚有幾堅韌
因為cetaphil隻化妝水會成膜鎖水,有碳氫潤膚劑同蜜蠟,加埋油相都有幾%
cetaphil冇香精,有木糖醇保濕
想問吓係咪搽到啲印冇咗就停?
可以長期搽去粉刺
Olay regenerist retional 24+
絲打係咪諗住iherbs 買?
我搵過萬寧好似唔覺有咁
話說櫃仲有一樣藍色最basic senka(舊款包裝)未開
佢而家出左好多唔同顏色唔同功能
咁攞出黎用
洗完又冇之前印象中咁乾
雖則都乾嘅
我諗10個乾有6~7個乾啦
不過未去到乾到緊或者好唔舒服
不過都要用左佢
諗緊用黎當沐浴露
之前一直用緊cerave 藍綠色支retinol serum
塊面日日用都無不適 搽埋眼周都感覺良好
係有次連續幾日用喺頸覺得痕
用完呢支係咪可以試下neutrogena既黑罐?
溝水倒入慕斯樽洗手
可以,眼附近、嘴角、鼻翼、頸輕手啲
請教下呢幾隻防曬邊隻最唔笠
係factiv門市試過佢支防曬 好鍾意佢嘅質地但偏貴唔捨得買,唔知下面邊隻接近factiv質地
塊面易出油,唔化妝

1)Differin Oil Absorbing Moisturizer SPF30

2)Cetaphil Redness Relieving Daily Facial Moisturizer SPF20

3)Cetaphil DermaControl Oil Absorbing Moisturizer SPF30

4)Eucerin Hypersensitive Skin Anti Redness Concealing Day Cream SPF25
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞