【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
點分係荷爾蒙 定 皮脂線過度活躍
本人男
歡迎回歸
手臂爆?
依家搽starrytale個eye cream
以前有出過少少油脂粒
面有時用be plain保濕精華有時用clarins果支油既精華 cream就用tatcha dewy skin cream
係呀 所以都唔知咁用啱唔啱
枝野係咩黎?有成份?
早晚擦尿素20%
不過頭先睇完屋企人手臂依家無粉剌喇
仲好似好咗 尿素應該有效
你可以試下酵素配合卸妝油按摩下先
其實分嚟都冇咩意思,因為夏天同冬天都會唔同
宜家開始轉季所有肌膚都逐漸需要加強保濕
混合肌保養可以T區同U區局部用唔同精華
酒精濃度高滲透力強,不過容易刺激同乾燥
TAKAMI 其實好唔好
peel?
我宜家停左glow recipe
洗面都用完 用緊differin 嗰支抗豆 因為有暗瘡
暗粒同油脂粒唔算好識分 不過係兩面同下巴
好難介定點先算好定唔好
不如問你想要咩效果而佢做唔做到?
細支既身手lotion就得
幫推
我以前都成日生瘡 過咗幾年先慢慢變淡
(我離題先sorry)想講我買左玉絲推介既By Terry 碎粉
滑到呢又唔乾成份簡單又靚,冇talc 既碎粉好難搵

Sephora 有85折

ps: 佢個press power 係有talc, 透明散粉先冇,我差d 賴野
retinol,水楊酸
再加azelaic acid去紅印
閃唔閃架?
唔閃,佢有透明同有色的,但有色我冇睇成份如何
而家夜晚就初代a酸
朝早就 benzoyl
milkfoliant會溫和啲,同埋有燕麥可以消炎退紅
active moist嘅保濕鎖水度高過water gel,咁樣轉換入冬反而會更唔夠力
香料理應無傷大雅,因為本身用緊active moist都冇起反應
Dr Ci Labo嘅gel應該會比dermalogica active moist潤啲,可以一試,不過高機會同FAB精華加Cerave防曬一齊打交出擦膠
參照番用緊牌子避免新刺激致敏源嘅情況下,秋冬朝早可以試下vanicream嘅daily facial moisturizer,佢會比FAB嘅ultra repair cream清爽
秋冬日頭面霜最緊要潤得嚟夠清爽,又唔會同其他產品打交捽擦子膠
局部可以薄搽凡士林,都係要啲時間好
不過我jet lag完宜家覆,按照你用嘅產品應該都好轉得差唔多?
你嘅暗瘡咩位置、有冇膿頭、起之前有咩轉變?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞