【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(6)

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
極乾肌都唔建議用?
有好多唔塞毛孔既product 可以用點解要冒險?
都唔建議
呢隻產品油分嘅選擇一般,混合植物油同棕櫚油都會塞毛孔
乾肌建議選用乳木果油、太陽花籽油、摩洛哥堅果油、茶籽油、紅花油、荷荷芭油、甜杏仁油、葡萄籽油、玫瑰果油等等比較安全嘅植物油分,或者角鯊烷
植物油分好多選擇,冇必要挑戰高危致粉刺植物油
頂支嘢有閃粉
怕閃唔好盲買
佢地賠翻醫藥費咋唉,收尾長,雖然望落已經好翻咁
唔會
但係有複合發酵物、迷迭香精油、杜松子精油,係一隻抗紅舒緩修復精華
想問下絲打我係混合個鼻會出油 朝早就咁muji lotion加防曬夜晚係會用Freeplus溫和洗面奶+肌研金保濕精華水+小棕瓶+Freeplus Moist Care Emulsion 2。呢個routine會唔會太油因為個鼻隔一兩個鐘就會出哂油 Thanksss

紅完痛完上眼臉d皮個texture變左
變到唔識形容
係咪跟住會甩皮
Hi 玉絲又係我呀😂,上星期我照用AVEENO DERMEXA,皮膚穩定左d, 但仲覺得有d乾所以用左bicelle b5精華,點樣用完發覺用唔到Aveeno dermexa..會起擦膠碎同搽唔到上面🙈🙈

如果轉用etvos cream會唔會好d?

另外開始用返防曬,因為搵唔到你講果隻muji物理防曬,我用返fancl先,不過用fancl唔知點解都覺得好乾…我問過muji staff佢地話得碎粉做防曬,無你講果隻muji物理防曬呀😢你果隻係咪日本先買到呀?

同埋塊面都係乾同紅有咩方法可以改善呀?
割雙眼皮?
我係絲打🙈

我都未試過塊面咁樣,依家唯有盡量用簡單既護膚品算了
唔係呀
前幾日開始用differin + drunk elephant retinol eye serum
第2日就開始紅同痛

睇相都痛
而家冇紅痛啦
不過浸皮變左texture囉
唔知幾耐先好呢
不過平時睇唔覺
因為雙眼皮摺左
新手想問一問,
女朋友成日嫌自己皮膚有老態又懶打理,佢敏感肌膚平時都會生暗瘡,
想買olay支爽膚水比佢洗完面用,(https://olay.com.hk/products/peachy/peachy-regeneristrevivingtoner),
唔知支爽膚水岩唔岩用,如果想抗氧化仲有咩係岩搽
其實試下蝸牛?例如cosrx
起擦膠可以試下上一個product差唔多乾先再搽下一個
Hi玉絲
跟咗你之前建議咁做 情況好咗
【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(5)
https://lih.kg/AEdkQkX
#401 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

但係環繞住嘴邊 尤其是下巴仍然出泛紅粒粒
有冇建議可以點改善?
我而家用緊嘅fresh soy同acnecide 5% BPO都就快用完
朝早防曬選用有控油功能嘅,再配合碎粉
Cetaphil DermaControl Oil Absorbing Moisturizer SPF30
L'Oreal RevitaLift Triple Power Day Lotion SPF30 (NIA + LHA)
e.l.f. Holy Hydration! Face Cream SPF30 (NIA)
紫外線予報 清爽防曬凝乳 SPF30 PA+++
做好保濕同埋定期去角質,唔係黑色素沈澱冇需要用美白精華
你當迷你水泡啦
搽多兩日乳霜就會沖涼甩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞