《Apex Legends》討論區 #100 B2B2B NI MA SHI CAI BI

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
太慢,用嚟封位就有啲用
招q技用用下都有少少用
不過我覺得打緊個陣好難睇自己有無食到個q技
我只會覆多一次,唔知係手制玩家普遍都係咁覺得AA係理所當然,定得你係咁entitled同覆之前唔了解清楚人地講緊乜...

首先我講緊校正,校正係指calibration,唔係adjustment校準,佢嘅結果就係你所講嘅減速,唔明兩個字點解就google一下,例子比一個你
當同樣發現左邊有目標嘅情況下,MnK玩家1200DPI strafe向左會overshoot,同有AA情況下1200DPI strafe向左經過aim bubble時自動校正向右100DPI變左擦皮,成件事已經好清楚表達到你冇左AA嘅話本來就係overshoot,你打中係因為校正左,點解會理所當然覺得你自己係有做足跟槍定位? 你本來係唔應該打中嘅明唔明,你會覺得減速唔明顯極有可能係你本身DPI極高+你冇ADS去瞄

第二樣野你話AA只會減速,梗係唔撚係淨係得減速啦,首先減速個原理就係因為有個aim assist bubble係個人身上面,電腦會係你經過呢個bubble時拉扯你個準星,令到你有減速嘅感覺。而呢一種拉扯並唔係一定要你個瞄準joystick有input先會啟動,係你有movement input 或者任何令畫面入面個aim bubble有活動嘅動作 (例如敵人係你面前左右strafe) 都可以觸發到,呢樣野就係AA 嘅第二部份 亦係我個人覺得最唔公平嘅一部份 叫rotational aim assist,例子都比一個你,octane係你面前跳舞,正常mnk玩家見到佢向左向右係腦內反應到之前再input永遠都係會有delay 正常人reaction action time 大概200ms,但係AA就可以係冇aim input (淨係前後左右行路) 情況下自動拉扯你個準星,即係達到100ms> reaction action time仲快過人腦去反應
片: https://www.youtube.com/shorts/0tCniOL2TSU
片(0:20開始): https://www.youtube.com/watch?v=ZVIJm1UlxW0

第三樣野就係aim assist係唔會受到環境畫面影響,例如L-star射出黎個堆火光,射地下彈起嘅塵,爆炸彈起嘅泥,等於大家都係對緊槍嘅情況下AA玩家係少左呢啲阻礙,只要佢個ADS係瞄到個aim bubble就可以有一定程度嘅校正,Mnk係呢啲情況係有機會睇唔到發生緊咩事影響到aim嘅方位。

比我更加深入嘅分析reddit有,大概講左幾點入面都有講: https://www.reddit.com/r/CompetitiveApex/comments/s8d0bp/comprehensive_breakdown_of_aim_assist_how_it/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3

所以你要護航之前都查清楚自己用緊啲咩,到底係點運作,唔好覺得理所當然自己其實係有aim得準,然後又比人見到你係一知半解,唔知你咪靜靜地繼續用囉反正我都係屌屠你
唔洗明,po咩都比人負皮
我反而想知點解我打家機版唔會咁
係咪我視點較得太快,用緊6
岩岩有鋪 比人翻生落地有番原有既甲同武器係新野黎?
因為根本冇可能做到
你睇下comment就知
佢in denial 由佢啦
3v3唔好用唔強勢
但有空位俾你放係可以阻隔戰場
唔係房戰嘅尾圈就最好發揮可以直接迫兩隊打起嚟自己就third
佢哋一日唔認同controller優勢>>>>mnk就算你寫論文都冇用
係改咗有死前甲同冇配件武器
師兄 又誇張左少少
佢地會話大師頂獵pro player緊係準啦
正常人根本冇影響
每次開季頭兩日都係咁嫁,d外掛未更新
下星期就打回原形
佢哋就冇諗過點解咁多pro都由mnk轉controller
即係承認佢哋用controller更加準?
路過 棄左驚好耐
但有時會留意下啲社群同比賽
師兄同啲到依家都未醒/扮瞓嘅on9仔解釋aa真係辛苦哂
依家真係多左好多人屌鳩aim assist
感動嘅係我見好多人以前鳩撐AA嘅都轉左立場
最大例子係無為
以前明明係咁幫roller講說話 話乜鳩各有優勢 roller都要練
令到某啲唔熟fps競技嘅人真係會以為反AA嘅人係無理取鬧
然後幾個月前出左哩條片
https://youtu.be/1h3GsJYDaj0?si=TmIqqGZQHO5N_1RE

原來佢以前幫roller講說話嘅時候
根本唔知AA係點玩
反AA嘅mnk仔仲明白AA點運作過個班roller
你話諷唔諷刺

然後我地再睇埋啲其他fps競技game嘅圈內人點睇
條友做緊Varlorant Anti cheating analysis
(佢唔似apex mnk仔咁 成日比AA打傻 所以應該可以講到公道說話
https://youtu.be/MSApO_Rxrgc?si=X_5_3FTdLNfzEopX
公道說話咪外掛佬囉 仲有咩點睇
其實你有少少fps底 都會知apex 個AA有幾痴線
我第一次望到roller發功嘅時候
我呆撚左 點睇都係外掛?
然後你同我講仲要係controller
到底點做到?其他fps game用controller都有aim assist架喎
然後去左搵Apex AA嘅資料
真係屌你老母Respawn
同佢地討論就快要講埋MNK個AIM受到滑鼠墊大細限制

有深度既野講完佢地都唔明
反AA撚都嘈左咁多年都仲唔接受現實
你期望apex改弱AA倒不如直接轉驚睇apex收皮
超級英雄類fps要既係個操作性同技能發動
準繩度反而係次要
唔好拎Valorant比,佢定位係超能力csgo
有一鎗爆頭,同apex要埋身肉搏係兩回事
當然邊樣興衰都係睇市場,apex吹撚到就收皮都仲係十大fps之一
無個外掛級aa, 我好肯定xbox同ps5玩家會走7成

我玩開手機fps陀螺儀aa肯定勁過手掣aa幾倍,無陀螺儀aa我唔撚玩添呀
玩ng場雙排2條友上緊escape tower都俾同一條友用G7槍槍中ON9到
aim assist就係外掛 冇嘢可以討論
鎖人鎖到可以唔使1秒自轉180度直接one clip明明喺背脊嘅人
講完
做乜鳩呀
就係接受咗呢個現實先繼續打咋喎
接受唔到外掛級aa早就棄game啦

apex本質上都係fps game最講求都係準度只係大逃殺類佔比冇咁重唔代表係次要
你可以話apex準度同技能/身法係6:4
任何fps最主要能力都係準度

準度係次要都可以講得出口
師兄點睇algs啲mnk擁有頂級aimming positioning 身法怪物都俾controller鎖到成隻狗咁?
而家大師仲係咪有手就上到
前季大師 上季我白金都上唔到l
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞