《Apex Legends》討論區 #100 B2B2B NI MA SHI CAI BI

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
強加d野比我呀?
話你用緊MNK屌AA勁,對立住黎屌係無力呀
資條鐵咩,夾硬加D野比我
唔洗我批准呀,咪叫你繼續係個PO度屌到EA見到囉傻仔
論點條毛,唔係同你辨論緊勁唔勁呀傻仔
教你點樣令官方改呀
hang機就咪出黎覆啦,都唔係講緊呢樣野on99咁
新角真係好樣衰,仲要企係開game 個畫面到
建議巴打唔好哂氣覆佢
條友好蠢
Switch 專用加速buff
我由第5季開始玩,一路都無乜人屌aa
係班pro帶起咗手制屌打mnk先
然後就一堆普通玩家跟風一齊屌

上面仲有人用Hal嚟同普通玩家比
大佬人地係世界冠軍,就算佢係用咗手制個優勢
但人地係有大局觀跑圈用q用大技所有指示都做得夠好夠快
先造就到佢全隊都咁勁
而唔係因為佢用咗手制就變咁勁

利申我有時同電腦fd玩係我唔啱我唔應該入pc場屌打班mnk
但我都係單機家機成日俾人捉入pc場
我打唔贏係我廢但我唔會哭喪叫人nerf呢樣嗰樣
佢幾時整好啲sbmm同薯仔server先係而加要做嘅野囉
佢到底幾時整到隻真係靚又唔係變性人嘅女角
所以我過場個張圖固定左係日本人畫個張惡靈
原型係支那人?
課佢個貓耳skin好好多
菲律賓
如果mnk>手制
你點解釋玩家放棄mnk轉手制呢個現象?
點解pro要放棄一直用緊既野而轉用手制
挑戰自己呀?
新英一開始睇trailer感覺好勁 但用完覺得好雞肋

佢招大論area control無wattson/fuse咁好
論分割戰場 cat wall比起佢招大又高又長

用q補甲又補太慢 除咗對槍同reset 其餘場合好似好難用到

招被動除咗一開始loot野 後面就唔會用到

感覺呢隻英可以拎黎用但未到好強勢 algs應該都係無份出場 唔知大家點睇
d 圈又毒又遠
變咗跑online
隻game玩家既average skill一直上升緊, 頭幾季大家仲鳩下鳩下咁 隨住隻game不斷evolve 一黎MnK要比controller用更多時間練aim, 而要運用MnK唯一優勢 (movement)又要用額外時間練 (然後班AA撚覺得雙方所謂"互有優勢" 係對等既優勢 ) , 二黎controller最大優勢就係consistency, MnK玩家撞到樽頸一定比controller早

講pro players, aim固然只係一部分, macro/micro係重要, controller AA咪正正降低咗所有skill set入面其中一面既variance, 點會無幫助? 特別係comp movement既重要性低過casual, 個個MnK都可以玩到YukaF咁?
TSM對Blackhand正面三打三已經係事實, StrafingFlame之前講打算轉controller, 一樣講controller俾到MnK俾唔到既consistency, 亦唔需要用咁多時間去練

問題亦唔係局限係comp到, 要比較就唔該compare apples to apples. 一個金牌MnK同金牌Controller, 一個鑽MnK同鑽Controller 1v1, 你覺得邊個贏面大啲? 呢個discrepency係只會隨住嗰玩家整體技術愈高而愈大, 而唔係突然去到一個位就突然彈出黎

我都廢事講Respawn唔ban controller cfg
不過我認同問題其實係PC AA, 高fps AA先係問題
我亦都能夠理解點解Respawn決定AA>MnK, 畢竟佢地只係將Apex定位做casual/content creator game
但唔該唔好delusional到覺得AA既優勢同MnK既優勢係comparable

作為既得利益者 講野之前用下腦諗清楚啲先 唔識用就靜靜地玩你既Apex
都唔明佢講呢段嘢有咩意義
成日執著於mnk玩家係咪俾controller屌打所以好憎佢哋
而冇諗過一隻競技game嘅最基本公平性
mnk比controller屌打完全係因為mnk player自己廢
一定唔關競技遊戲無可能出既0.4/0.6 aa事
Mnk唔服輸上黎哭喪賴aa
Cat 係直線放
佢 橫放已經好唔同 同埋細空間放幾爽

不過佢回甲招技真係雞肋 最多都係保命
我從來無講過mnk>手制
亦都唔覺手制>mnk,不嬲都係講緊各有各好
每一面要練都精都要用大量時間
Pro轉手制例如Hal呢啲,咁佢本身就各方面都勁
如果佢有90分,再用手制個優勢就有95分
大逃殺遊戲除咗打交殺人,仲有其他野都好重要
(我上面講過嘅大局觀跑圈用q用大技所有指示都做得夠好夠快)
例如Yukaf就算係上次ALGS用手制玩
我諗佢都唔會入到決賽
成隊啲走位差個隊又無好似Hal sweet呢啲人帶住打

一個講緊已經接近20季嘅長壽大逃殺遊戲
你要佢斬咗aa根本無可能
最多係再改弱佢,然後就算點改都會有人繼續唔滿意
作為長期家機玩家我有點樣係既得利益者
佢有無aa我都係咁玩,又無去特登走去pc場
係佢排我入pc ser搞到我無啦啦要對mnk我先有意見
然後因為班pro玩aa玩得勁就搞到controller玩家好似罪該萬死咁
每個controller玩家都一定收曬負皮
有無人成功cross progression 到
今日食左幾場雞 感覺zipline配新英推人幾好用
幾次都係我同對面對槍 爆左對面甲 自己得返一甲
之後開zip飛過去隊友比盾我 等我唔洗補滿狀態做箭頭就可以推死一隻
然後尾圈收岩石區一早拉左zip上去
新英開大岩岩夠cover 大部份尾圈個範圍 / 有一啲樽頸位屈人地型都唔錯
但係就冇咩傷害 純粹係阻礙+等人慌張
電到真係好慌張
尤其是佢隻色唔明顯,有時兩邊一齊丟會好難分邊粒係對面
外掛屌打controller因為controller player自己廢,
一定唔關1.0既 AA事
所以隻GAME係不存在外掛既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞