《Apex Legends》討論區 #100 B2B2B NI MA SHI CAI BI

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
冇人怪過controller玩家喎
一路都係講緊AA既公平性
係D controller玩家成日沖出黎用TS, 執箱既POINT黎同AA畫個等號
我係APEX出既第一日已經玩
由佢雙平台一齊排唔夠一季已經有人討論緊AA啦
你要留意返, 從來係冇人屌D玩家, 只係屌緊AA呢個功能
GEN直播都有講, 佢自己同官方講過好多季手制做壞左, 但都冇理過, 叫大家死心

個功能係到比你用呢件事係冇問題, 但你要知自己係拎緊一個比人強大既優勢, 我都唔明次次講AA一定有手制玩家出黎嘈冇TS, 執箱冇得郁(MNK玩家唔要呢D換你AA都得)
係咪覺得冇左AA就打唔到機, 好驚冇左AA
問心, 你會覺得手制AA係APEX入面對MNK真係公平咩
你問下家機玩家第一次排入啲pc場感受到最深刻係咩
咁一定係TS同執箱
而只要一提呢兩樣嘢呢度就會有人就起曬槓咁
然後就一定會有controller都可以練TS同用AA換TS執箱
有得揀我都唔介意換,但問題係無

咁又問心
我家機無啦啦排入pc場又公平咩?
對我唔公平定對同場mnk玩家唔公平?
個ser唔夠人嘅根本原因係咩?
係咪真係aa趕走曬啲玩家?
呢兩季搞到屎咁最主流點都係rank做壞咗
仲有其他持續性嘅問題(無聲/某啲角太meta等)
所以respawn先一路唔會搞aa走去搞好其他嘢先
因為(respawn覺得)aa唔算係最大趕走玩家嘅原因

我同意aa對mnk係唔公平,但都幾肯定respawn唔會整
如果你要完完全全公平,咁不如玩啲無AA嘅game啦
既然玩得就只好接受佢遊戲規則
而我亦無利用aa個優勢專登去打pc場
更加唔係因為有aa先玩apex
只係覺得佢個玩法同其他大逃殺比有趣好多
同埋兩派人一路都覺得對家比自己更有優勢
以我間唔中打pc場嚟講
咁唔會次次隔離都有箱執,亦唔會次次都遇到TS
而我手制亦都唔係每次都鎖爛人
亦唔會因為間唔中打同friend玩pc場而特登去練TS
所以先會覺得兩邊有咩好噪
呢啲pro都講到口臭嘅事respawn都唔理
我地嘅普通玩家可以做到啲咩
班友搬龍門好撚勁
MnK贏就話高水平唔可以拎黎同普通人比
Controller贏就話MnK自己廢
正宗公就我贏 字就你輸

同埋好興含糊其詞 咩"大家都要用大量時間練習"
字面聽落無錯 不過何謂"大量"?
MnK練200個鐘aim 同 AA練200個鐘aim 係咪可以做到同樣水平, 做到同樣consistency? 話做到嗰啲係咪壞咗個腦
然後MnK為咗嗰所謂"各有優勢"仲要額外時間要練movement

佢地係咪真心覺得 "Controller 有一項優勢 (AA), MnK有一項優勢 (movement), 一項對一項 咁咪各有優勢囉"
如果真係咁諗既話:https://en.wikipedia.org/wiki/False_equivalence
老實講 你直接認 "係架, Respawn係唔會改AA架喇, 反正呢隻game好似CoD咁係for casual"
咁我都可以理解, 畢竟遊戲定位唔係我決定係班dev決定, 佢地認為搶呢個market 賺到錢, fair enough

講撚到PC AA平起平座 公平競技咁 笑大人嗰口
AA人人用得, 係咪個個MnK都識TS
雙平台一齊排係因為家用機少人玩
根本就唔關要nerf AA呢個問題事
趕走玩家呢樣野亦都係另一個問題

其實就好簡單,AA影響隻game公平性,特別係ranking,理應就要nerf (respawn唔做野咪繼續比人屌

個AA係做壞左就壞左,從來都冇針對玩家
反而我想知點解手制玩家咁驚nerf AA

我對apex呢隻game都死心,玩住等有冇新game取代佢外掛多到傻
家用機比人捉入pc 場?

我真係未試過 你玩邊個ser
無等號,係各有各優缺
有得量化既野同無得量化既野無得比較
咁既然覺得咁公平
講到尾係咪應該nerf AA先
係咪覺得冇左AA就打唔到機, 好驚冇左AA
有無諗過係controller 由controller 既缺點出發?,唔係由MNK 既優點出發
你想MNK +AA +執箱無得郁 咪用hori keyboard玩ps5 apex
而家係ps唔夠人排走黎pc端,但原用ps既AA
你叫人pc走返去玩ps係咪搞笑呀

同埋冇TS冇得執箱郁,點解係要比AA你,隻game寫好d比人手制改制得唔得呀

如果你都覺得AA係做壞左,其實就完左,要改善有好多方法,但官方就係唔撚做試都冇試
所以咪叫上面d ching 轉玩手制,搞壞個生態識官方改
官方又唔上連登,點答你改唔改AA?
講到尾aa擁護者就係唔想努力練aim所以咪咁驚nerf
講咩難練 有缺憾全部都係廢話好似mnk一掂就識身法 壓槍
Btw手制無aa既話我相信比賽都唔會見到佢出現
我係用ps玩家出發點
係話ps 都有fd 用hori keyboard玩 岩先講得唔夠清楚
純粹係想講有呢樣野有人用緊
如果覺得唔錯可以用
只係從現有既野講
因為我同你都影響唔到官方做d咩
如果想影響到官方buff/nerf 某樣野
就係直接破壞個生態/meta

得罪講句
屌AA強度OP都唔係今日既事
pro再屌都屌唔郁官方

我立場一直都係各有各好,隔離飯香
我都係第0季開始玩ps
亦都見到玩家由一開頭既[我打哂兩排子彈,佢都未轉好個視角] 變到 而家平均實力都勁哂
有左同pc玩之後,個人遇得最多就係遠距比人poke 到殘,無聲push 過黎收頭,有得揀都唔同pc 打,d 聲係完全聽唔到,搵唔到人,所以完全唔明手制優勢
不過既然咁多人講AA勁,咁咪叫你地一齊用,咁都有得屌[上面d師兄充滿怒氣],老實講pc nerf AA到0 都唔太影響到我,始終我PS玩家,淨係覺得上面d ching 完全無討論空間,有佢講無人講
某程度上,全平台nerf 哂AA對我仲好,我PS 唔洗對住有AA 既XIM 玩家
我controller 玩家
如果 nerf 哂全平台aa變0
我個rank仲易打左
順手改走埋d TS 果d ,再開心d
歐美ser啲冷門時間,單排打NG間唔中會遇到
打啲混合列表就更加老是常出現
以前打開東京ser係從來無發生過
分返開先
屌鳩aa搞死隻game同啲mnk玩家搞唔搞轉controller革命係兩回事嚟...
講到好似唔轉controller就係弱智咁

你認為過咗18季會冇人知你所講嘅方法?
啲pro會唔知?
點解咁多頂尖mnk都唔轉controller?
因為好多pro都講咗controller打人就好似bot咁完全失去咗槍game嘅樂趣
mnk唔會完全唔夠打但穩定度嚟講controller贏十條街

都係嗰句啦你要mnk玩家搞你所謂嘅革命一早搞咗
但行唔行動同本質公唔公平係兩樣嘢

另外就係操作上限mnk的確係高過controller但就只係好少機率會發生
而controller嘅aa發揮每管150up已經係極度平常嘅事
ts?sg?喺controller眼中你只係一個移動靶

利申返先普通大師controller係唔難打只係成件事本身就唔公平
我講得各有各優缺,就即係無公平啦,上面我都有話量化既野同無得量化既野係無得比較,輪流討論返d我回應左又認同左你既點無咩意思

我認為MNK同roller
唔公平
唔對等
各有優缺點

我無話過[唔轉controller 革命係弱智]
我係話 [真係想官方nerf,不如做d實際既野,影響官方]

既然18季之後全世界知道方法影響官方,但係唔做野
咁關人咩事,你難受又唔係我難受
搞到controller 黨好似做錯野咁

反而想問下 官方肯將AA減到0既話,TS應唔應該keep?
正皮=keep
負皮=移除
原來ts=aa嘅屈機程度
反正pc都夠人打
不如分反開pc同ps
Pc 又唔洗對住controller
Ps又唔洗怕 nerf aa
發現文盲
你自己不停偷換概念
口講就自己無奈,唔想,冇啦啦比人拉左入pc ser

但結討都係想講mnk 有ts=手制有aa一樣
將兩樣野對等化

明明ts就算點強,都未去aa咁屈
如果唔係班pro就練緊猴子身法而唔係轉緊手制

你呢重人,近年真係見好多,開頭講幾百字話廢話扮中立,結論都係想將2樣唔同程度嘅野拉埋一齊做對等
你真係文盲唔係扮,上面咪話手制有得ts囉
又再再再重覆 ts vs aa
而家係話移除AA 洗唔洗移除ts 呀

你呢重人,近年真係見好多,開頭講幾百字話廢話扮明,結論都係文盲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞