[PS/XB/PC] Street Fighter 6 (2) 本田最強

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
打支線有FF2(定3?)個男忍者最後同佢一戰, 當時我37級
佢本身好很大力, 然後好似係DI既斬擊好X柒大力,
我續咗好多次關, 最後一次唔續無血就保, 飲咗好多汽水先打得贏
銅銀金 先最好玩 每次誰步既感覺係勁明顯
HORI有支1700既街霸大制其實唔錯
佢話用料係而家日本既街機既料
勝在壞咗可以自已換
我打法都好被動,對住大力既對手,主要係用波動拳+青狼滾球飛埋去壓制,唔敢埋身昇龍拳或者撻佢,驚食佢一套combo
我就覺得要諗計用多少少方式搶攻

不過成日輸比保守打法, 尤其是現代模式果D
無論幾努力咁進攻都好
一個唔小心被人入到就無三份一...
成日食DI
我main大山婆
佢招衝拳gladius得上半身有armor, 你夠距離篤到佢既話可以用下段破佢, 同埋我記得應該可以parry?
小跳拳phalanx其實好後先有攻擊判定, 佢距離捉得唔好你可以用站立拳腳破佢.
https://www.youtube.com/watch?v=Xne6o10Ue94&ab_channel=MCMuraFGC 3:30
另外呢兩招其實都幾驚人跳入或者垂直跳, 如果對面鐘意spam呢兩招可以捉時間跳, Marisa對空其實麻麻, 尤其是比人打背.
但小心跳得多太明顯比人下重拳或者一齊跳空對空.

如果你擋左Fully charged既衝拳或者小跳拳就唔好衝動出手反擊了(除非EX昇摶命), 專心防守, 因為兩招都係你不利.
同埋低rank用DI係幾effective, 你都可以用. 相反如果feel到對手成日用DI, 可以將自己注意力集中響呢一點上反DI.
咩叫DI??
我玩經典,好怕成日chok 波變左昇龍拳,你知無啦啦升起左會俾人打得好甘
DRIVE IMPACT, 重拳+重腳
打RANK好多時都好講求適應力,
理論上而家個排名系統都係搵番同自己實力差唔多既對手,
突然出現個好勁好勁既對手可能係高手啱啱轉新角色玩,
反正連勝的話好快就會升上去, 好難一直留喺低層恰新手

覺得對手好難打仲有一個原因, 例如之前遇到幾個KEN都係差唔多既打法
但而家遇到既KEN打法同進攻節奏都唔同晒
之前堆KEN撻人既位佢就直跳重拳, 又下下採用高風險戰術經常爆昇
慣左應付之前堆KEN所採用既戰術, 一時之間轉唔切CHANNEL
就好容易一敗塗地
同意,試過打好多場輕拳腳同投技攻防
突然間打個係唔係都大升既,會俾佢突襲到
Thanks bro!
你個建議好好!
我研究下

BTW,
你係唔係識呀Dan?
得閒一齊玩下~
衝拳直跳周佢9出,一係等佢whiff punish佢
power dunk試下反應升,呢隻角冇插腳所以只要佢一向前離地就升得,所以都唔係純反應,你心裡面要有準備
真係反應唔到硬擋左就drive reversal,當然parry到就parry左先(唔係perfect parry, 普通parry擋完reversal冇咁蝕氣)
好阿,留底 id 一齊玩
尋日個巴打講完razer同拳霸q3
好似要等貨先有
想問下佢sf原裝個隻好唔好用
想即刻買黎打
大制一律推介用TE2
果時去日本買左2支二手返香港
XBOX 360 板可以係PC用
XBOXSX , PS4 , 5 就買個BROOK
有得屈
我用dj個正波重腳再入蘇聯佬個投技
之後跳埋佢 九成cpu都會不停中
上個禮拜下黃金 見Q3都有十支八支
見到好多巴打新玩SF6研究點樣衝分同打好啲,就好似我當初啱啱開始玩SFV咁
雖然我都係白金仔升緊鑽石但忍唔住想分享下少少心得,等大家行少啲冤枉路

首先無論你金銀定銅都一定要識最基本嘅frame data
只要明白當中原理就會大大提升你防禦能力&改善進攻節奏同加大進攻壓力
咩係frame data?就係角色唔同既拳腳都有佢自己嘅動畫時間,當中有分起動幀數,攻擊中幀數,收招幀數。不過依啲比較複雜大家可以唔洗理住。

新手最重要係學識依一拳打出去對方防禦左對我方係有利不利減少自己亂出拳腳而俾對方進攻機會。

以下影片會詳細解釋frame data,新手/銀銅玩家可以先睇00:00-05:00
入game試下D拳腳。
https://www.youtube.com/watch?v=UnCXPu9mRyU&ab_channel=K.TCh.
熟悉理解之後再睇到00:00-08:00學埋擊倒對方時點壓制起身
08:00打後既教學唔建議新手睇因為資訊太多你會好混亂打起上黎太多雜念反而做唔好基本功。

第二樣:對空
係金銀銅嘅對手係好鍾意跳,所以一定要練對空手段。
每隻角色都有最基本嘅拳腳對空,唔一定要升龍,練好基本對空拳腳先!
而好多新手話對唔切空,其實係因為你地立回嘅時候亂出拳腳令到自己冇空間&時間去對空。做好對空係金銀銅已經嬴一半

第三樣:Combo
當有機會打中對手時當然要連技做傷害最大化,新手最少要熟習2套帶入Combo.
輕攻擊帶入combo
確反帶入Combo 例如:當你成功擋左對方升龍時,對手會超大硬值,咁你就可以用套傷害高嘅連技
keep住先 到時入坑再睇
新手學
打格game 至緊要連技時唔好勁禁制
仲有學下d指令出淨乾小小
姐係236236k 唔好係咁亂chok去出招
地戰果時按制小心d 小心d既意思係你出拳腳要掂到人 唔好空揮 係格game 空揮係好危險既事
做到以上幾樣野 打耐左 實力就會慢慢提升
我反而想知 綠衝既原理係點

我見綠衝果陣 係有dd時間停頓感

點對應綠衝 有時綠衝 衝埋黎 防唔切 唔知點解
其實我太耐無玩,
(以前打SF3.3, KOF98/02...SFV無玩, IV只係開頭玩咗一陣街機無深究)
經典MODE KEN練連招時弱昇接神龍時623LP > 236236P
去到後邊係鳩CHAK...
練到咁上下先醒返起可以623LP > 6236P去出招...
我都係拳皇轉街霸
初時好唔慣 無得跳無得跑
地戰立回又屎
我都係拳皇轉街霸
初時好唔慣 無得跳無得跑
地戰立回又無經驗
拳皇邊有呢d野架 岩位跳入就來架啦
街霸同拳皇比既話, 對技術既要求高好多
所以立回同睇位好重要
而且無話風潮過咗就無乜人玩既問題
因為玩既人唔多, 但係大多數都煲好耐去煲技術
無咁易放棄

拳皇好在係比街霸爽快, 而且比佢易上手
又一局玩三個角色
所以當年吸引到好多人玩
但係相對變化無咁大,
而且年年出, 而集集都近似
因為角色太多無法做到街霸咁個個都咁有特色
所以好快悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞