【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike

「辛稼軒,詞中之龍也!」
——陳廷焯《白雨齋詞話》

前言

各位巴絲打好,又係我黎同大家吹吓水
之前我已經講過三個文學家
魏晉陶淵明嘅《桃花源記》
晚唐李商隱嘅「此情可待追憶,只是當時已惘然」
北宋蘇東坡嘅赤壁三部曲
讀後不禁為古典文學嘅美而傾心

由詩入詞,講完東坡,緊係要講稼軒詞
宋詞豪放派中以「蘇辛」並列齊名
東坡於詞具開拓意義,但一生兼擅詩文詞三者
東坡中年始專注填詞,留下三百多首傳世
稼軒文學才能係哂詞到,詩文傳世極少
辛詞之美,蓋過詩文,共六百多首流傳至今
同為豪放派,「蘇辛」兩人好鬼唔同
文學對讀比較,先可以分辨到細微嘅差異

如果要講中國勇武派嘅詞人
絕非辛稼軒莫屬,真係識打仗嘅將軍黎
隨時好打過岳飛呀!
北宋尚叫安逸,南宋嘅辛,已經見證國士淪陷
好似97前嘅香港人,同97後嘅香港人咁
兩者嘅差距好大,感受已經好唔同啦

辛稼軒曾經做過義軍反金
但係南宋做官,主戰絕不求和
因此被人投閒置散近二十年
一生有三位老婆,生唔少仔女
英雄人物,都仲有好多兒女私情
人生種種際遇嘅感觸,發而為詞
「蘇辛」之外,同李清照並稱「濟南二安」
我地會慢慢細講稼軒詞,感受辛嘅一生

唔知大家對詞中之龍嘅理解有幾多呢?
或者大多都係止於教科書嘅一首詞
〈青玉案. 東風夜放花千樹〉:東風夜放花千樹,更吹落、星如雨
只係睇呢首詞,都知「豪放」二字係概括唔到佢啦
咁稼軒詞嘅「豪放」係邊?
呢一方面同東坡詞有咩分別,點解可以並列?
稼軒詞有冇其他風格,其他形容?
稼軒咁多首詞,點解得呢一首入教科書?
以上種種疑問,我將會慢慢解答

辛稼軒係中國歷代好罕見嘅文學家
讀佢嘅詞作,會感受到英雄氣概
即係一個真正嘅軍人,同你講佢嘅心事咁
希望透過稼軒詞,比大家睇見古典文學另一面
唔止怡情養性,唔止陰柔和諧
最後,希望唔會悶親大家啦

介紹德尼思化,文藝平台

人力有時而窮,一個人嘅力量係有限
限於時間、學識,有好多文藝範疇都講唔到
未來或者要忙其他嘢,未必成日出文
睇書、統合、打文,都要唔少心力

於是有朋友同我傾,不如試吓其他方法
一個人做得唔耐,咪搵多幾個人囉!
開德尼思化嘅目的係:
持續廣泛咁用親切本地嘅方法講文藝
唔係單篇咁講,係以主題系列式導讀
邀請唔同嘅人就其專長分享心得

一切發表嘅文章、分類、難易度
都可以因應興趣入去我地嘅Blog睇:
http://deliver90.blogspot.tw/
最好Like埋我地個Page啦:
https://www.facebook.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96-1410350102358414/

歡迎大家正皮、留名,有助更新出文!
【古典文學】你不認識的陶淵明,永垂不朽的文學世界(已完):
https://lihkg.com/thread/244538/page/1
【古典文學】此情可待成追憶,只是當時已惘然——李商隱(已完):
https://lihkg.com/thread/245419/page/1
[古代思想入門(一)]黑暗儒家心法之荀子(已完):
https://lihkg.com/thread/144278/page/1
【先秦法家】由Walking dead開始,進入韓非子嘅革命思想(已完):
https://lihkg.com/thread/279664/page/1
【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh:
https://lihkg.com/thread/246863/page/1
【日本俳句】小丸子,HUNTER×HUNTER,人中之龍:
https://lihkg.com/thread/314800/page/1
探長巴打
即刻留名正皮
探長巴打
即刻留名正皮

多謝巴打長期支持
辛詞唔會比東坡詞差
甚至有唔少人覺得辛詞勁過東坡詞
次次睇都有發麻feel

辛棄疾鐵血傳奇
談稼軒少年起兵反金之故事

齊虜巧負國,赤手領五十騎,縛取於五萬眾中,如挾毚兔,束馬銜枚,間關西奏淮,至通晝夜不粒食。壯聲英概,懦士為之興起,聖天子一見三嘆息,用是簡深知。
——洪邁《稼軒記》

引子

係未入正題講詞作前,先講講稼軒嘅英雄事跡
稼軒係打得又寫得,正職軍人,副業文人
范開《稼軒詞序》:「公一世之豪,以氣節自負,以功業自許。」
稼軒一生志向,都係為國捐軀,血戰沙場
如果咁睇,稼軒人生最光榮嘅時刻,係青年

文學,多數係生命有餘裕先寫
如果成日行軍打仗,仲點樣寫上百首詞呢?
稼軒寫詞,九成九都係投閒置散嘅日子
唯有少年起兵反金,先係稼軒最想做嘅事

呢個正係今日點解我地放大呢件事黎講
我地下篇會再概括稼軒生平
唯獨少年呢件三國無雙式傳奇故事
不得不講,不可不說
連大陸都曾經拍過套《辛棄疾鐵血傳奇》
就係以辛嘅少年事跡改編出黎

辛棄疾 美芹十論序言
虜人憑陵中夏,臣子思酬國恥,普天率土,此心未嚐一日忘。臣之家世,受廛濟南,代膺閫寄,荷國厚恩。大父臣贊,以族眾,拙於脫身,被污虜官,留京師,歷宿、毫,涉沂、海,非其志也。每退食,輒引臣輩登高望遠,指畫山河,思投釁而起,以紓君父所不共戴天之憤。常令臣兩隨計吏抵燕山,諦觀形勢,謀未及遂,大父臣贊下世。粵辛巳歲,逆亮南寇,中原之民屯聚蜂起,臣常鳩眾二千,隸耿京為掌書記,與圖恢復,共籍兵二十五萬,納款於朝。不幸變生肘腋,事乃大謬。負抱愚忠,填鬱腸肺。

稼軒寫美芹十論,係一部兵書
取名美麗嘅芹菜,送比皇上
意思係話青菜魚肉,各有所好
希望我主張反攻金人,你會鍾意啦

呢部書嘅序入面,有講返自己嘅生世經歷
辛棄疾係山東出世,果時山東已經被金人佔領
老豆好早死,同祖父辛贊相依為命
「大父臣贊,以族眾,拙於脫身,被污虜官,留京師,歷宿、毫,涉沂、海,非其志也」
辛贊本身係南宋進士,佢決定要做無間道臥底!
三年又三年,辛贊係金人統治下做官

「每退食,輒引臣輩登高望遠,指畫山河」
祖父日日都同辛棄疾講:
呢片土地本來係我地宋朝自古以來嘅土地
神聖不可侵犯但竟然比金狗霸佔
睇吓個地形,我地總有一日會反攻架!
祖父仲派辛棄疾兩度考金人科舉
只係為北上時,探聽金人重要嘅情報

辛棄疾受祖父影響,以抗金為終生志業
係二十一歲,機會終於黎啦!
雖然祖父已經仙去,但意志傳遞比辛棄疾
二十一歲,金兵再次南侵南宋
辛棄疾借此機會,決定起兵反咬金人一口

「中原之民屯聚蜂起,臣常鳩眾二千,隸耿京為掌書記,與圖恢復,共籍兵二十五萬」
領導家鄉二千幾人,加入二十幾萬人嘅反金大軍
耿京做領導,辛棄疾做掌書記
仲派辛棄疾同南宋連繫,以求夾擊金人
南宋皇帝好開心,叫佢地返黎南京先

「不幸變生肘腋,事乃大謬」
辛棄疾諗住返去同耿京報告果陣
有個叛徒張安國殺害耿京
仲劫持義軍投降金人呀!

齊虜巧負國,赤手領五十騎,縛取於五萬眾中,如挾毚兔,束馬銜枚,間關西奏淮,至通晝夜不粒食。
辛棄疾緊係勁嬲,怒氣值爆到開無雙
無錯,佢係真係好似我地玩三國無雙咁
一個人,領帶五十名親兵夜襲敵營
直插金人五萬士兵嘅軍營,縛住張安國
連日快馬趕返去南宋首都建康
交由朝廷,將呢位賤人斬首示眾!

「壯聲英概,懦士為之興起,聖天子一見三嘆息」
呢種少年嘅英雄氣概,唯有辛棄疾
無數嘅人歌頌,連皇帝都賞識
二十三歲嘅佢,或者無諗過
自己嘅鐵血傳奇,已經由此結束
不幸中嘅大幸,詞中之龍嘅傳奇正式開始
幫推
good!
原來係辛棄疾,我以為係第二個
Lm
推呀
good!
原來係辛棄疾,我以為係第二個

辛棄疾呢個名比較為人熟知
但我地要同佢神交做朋友
緊係用佢自己起個朵
探長巴打
即刻留名正皮

多謝巴打長期支持
辛詞唔會比東坡詞差
甚至有唔少人覺得辛詞勁過東坡詞

我以為東坡已經係好勁

蘇(北宋)辛(南辛)
文學史上公認宋詞最好兩位
除咗呢兩位神級人物
柳三變、六一居士都好正架

辛哥哥 有幾首小弟至愛
楚天千里清秋 水隨天去秋無際 (水龍吟‧登建康賞心亭)
醉里挑燈看劍 夢回吹角連營 (破陣子‧為陳同甫賦壯詞以寄)
少年不識愁滋味,愛上層樓 (醜奴兒‧書博山道中壁)

「文能提筆安天下 武能上馬定乾坤」
少有文武雙全嘅神人
另一個怪物就係 王陽明

歡迎巴打又黎高質吹水
你提呢三首都係必講之作
我自己都都好鍾意

東坡相對稼軒出名好多
希望今次介紹
比更多人了解呢位英雄文人
戈登巴打
見到都要正個靚評先!
留名
留名
戈登巴打
見到都要正個靚評先!

多謝巴打支持
好快會出文
文學post?
歷史上成日有好多人能文能武,細個覺得誇張
大個至明白真正一流既人物通常都能文能武
好多仲係品格高尚
但通常聖賢自古皆寂寞,一係短命
留名支持新post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞