【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike

辛詞第一?西風殘照,稼軒老矣
研讀辛稼軒永遇樂(京口北固亭懷古)

辛詞當以京口北固亭懷古《永遇樂》為第一。
——明.楊慎《詞品》

稼軒 永遇樂(京口北固亭懷古)

千古江山,英雄無覓,孫仲謀處。舞榭歌臺,風流總被,雨打風吹去。斜陽草樹,尋常巷陌,人道寄奴曾住。想當年,金戈鐵馬,氣吞萬里如虎。

元嘉草草,封狼居胥,贏得倉皇北顧。四十三年,望中猶記,烽火揚州路。可堪回首,佛狸祠下,一片神鴉社鼓。憑誰問:廉頗老矣,尚能飯否?

正文第三十三章

讀過稼軒三十一首詞,終於黎到最後一首
有唔少學者,都認為呢首係辛詞入面寫得最好嘅作品
文學評價,都係要睇返每個人唔同嘅文學觀
最緊要係經過對讀、比較,再有一理由支撐自己
咁樣先係負責任嘅讀者,先會有進步

劉克莊《辛稼軒集序》:
世之知公者,誦其詩詞,而以前輩謂有井水處皆倡柳詞。余謂耆卿且留連光景,歌頌太平爾;公所作大聲鞋酪,小聲鏗鈞,橫絕六合,掃空萬古,自有蒼生以來所無。其穗纖綿密者,亦不在小晏、秦郎之下。

稼軒詞中,真係不乏絕妙好詞
講愛情,有「驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處」
講友誼,有「道:男兒到死心如鐵。看試手,補天裂」
講自然,有「天上有行雲,人在行雲裏」
講理趣,有「欲說還休。卻道天涼好個秋」
中國文學嘅大詞人,又點止咁少值得一提
真係數之不盡,每一首都足以再三細味

但係聰明嘅讀者一定會問:點解?
點解會有人覺得呢首係辛詞第一?
點解我會將呢首作為收尾最後一講?
因為呢首即使唔係辛詞寫得最好嘅作品
都仍然係最具代表性,最能呈現稼軒一生志向
稼軒一生念念不忘嘅執念
唔係愛情、友誼,唔係田園、哲理……
由出世嘅一刻,已經同家國緊緊咁連繫一齊

稼軒 永遇樂(京口北固亭懷古)

千古江山,英雄無覓,孫仲謀處。舞榭歌臺,風流總被,雨打風吹去。斜陽草樹,尋常巷陌,人道寄奴曾住。想當年,金戈鐵馬,氣吞萬里如虎。

劉裕:南朝劉宋開國皇帝
舞榭歌臺:榭,平臺上嘅房子。即演出歌舞嘅場所

詞題「懷古」二字
即係話呢一首係懷古詞
懷古乃指由文物古蹟引發
懷想昔日嘅人與事

此詞同南鄉子(登京口北固亭有懷)一樣作於寧宗開禧元年
係呢一年稼軒因「謬舉」之罪降職
之後又被臣僚論列「好色貪財,淫刑聚斂」,怒而辭官
發生種種事情前,稼軒仲係守緊鎮江
已經六十六歲啦,呢首詞係佢死前兩年嘅感懷

上半片借物起興,所借者係「北固亭」
從地方又引出兩位古人,孫權、劉裕
孫權係設立京口鎮之人,劉裕曾經住過京口鎮
兩位都係留名青史嘅英雄豪傑

不恨古人吾不見,恨古人、不見吾狂耳

「千古江山,英雄無覓,孫仲謀處」
江山千古長存,但英雄卻都逝去
景存人亡,孫權建立京口鎮
但係而家佢又係邊到呢?
昔年繁華,昔日歌舞,昔時風流人物
其實都係經唔起時代嘅風雨!

千古興亡,百年悲笑,一時登覽

更能消幾番風雨,匆匆春又歸去

「舞榭歌臺,風流總被,雨打風吹去」
再多嘅歌舞,再多嘅英雄人物
種種風流韻事,又何曾逃得過時間?
時間係「雨打」,係「風吹」
抽象化為具體,孫權已逝

「斜陽草樹,尋常巷陌,人道寄奴曾住」
斜陽照亮種滿普通草樹嘅巷陌
呢到嘅尋常,係好普通無咩特別嘅巷陌
人地講係南朝宋武帝劉裕住過嘅地方
寄奴,係劉裕嘅小名

醉裡挑燈看劍,夢回吹角連營

把吳鉤看了,欄干拍徧,無人會,登臨意

「想當年,金戈鐵馬,氣吞萬里如虎」
當年北方中原被少數民族佔領
劉裕係京口起事,北伐滅南燕、後秦
仲推翻東晉自立為帝,成為南朝劉宋開國皇帝
如斯氣概,呢種布衣英雄
可以做到「氣吞萬里如虎」咁打敗外族
正係稼軒一夢再一夢,最想做到功業

元嘉草草,封狼居胥,贏得倉皇北顧。四十三年,望中猶記,烽火揚州路。可堪回首,佛狸祠下,一片神鴉社鼓。憑誰問:廉頗老矣,尚能飯否?

封狼居胥:封,即祭天,戰勝嘅慶典。狼居胥山,今內蒙古自治區西北部

下半片借古諷今,古今對照,又有自喻之悲
劉裕之子,南朝宋文帝劉義隆
聽信手下王玄謨北伐嘅意見,有意北伐立功
元嘉二十七年命王玄謨草率北伐,大敗
北魏軍隊追至長江邊
落得驚惶失措咁回首北望敵人嘅追兵

稼軒呢邊係緊扣當下嘅時局
同樣嘅事,都發生係宋朝
北方土地淪陷於異族金人,金人亦嘗試南侵
直至長江邊上,受挫於虞允文,改走揚州之道

追往事,嘆今吾,春風不染白髭鬚

獨倚危樓,不信人間別有愁

「四十三年,望中猶記,烽火揚州路」

稼軒少年,率義軍反抗金兵
當年決意效歸南朝,親見揚州一路烽火
一路都係無數義人志士力抗金人
登樓北望,即使四十三年後,仍然無法忘懷
昔日嘅豪情,過去嘅戰事
終其一生,都係纏繞住稼軒

而家韓侘胄當權,貪功噪進
隨時會令「元嘉草草」嘅悲劇重現
文學好多時係有預言嘅效果:
作此詞後一年,韓侘胄揮兵北伐,大敗而回

何處望神州!滿眼風光北固樓

「可堪回首,佛狸祠下,一片神鴉社鼓」

最諷刺嘅係,昔年「元嘉草草」之時
北方胡人國君北魏太武帝曾反擊南下
係瓜州留有祠堂,並未折除
而家只見一片祭神嘅鼓聲,滿地吃祭品嘅烏鴉
已經無人再記得呢位外族入侵嘅事
呢邊緊係稼軒好有力咁諷刺南宋偏於安樂啦!

一點淒涼千古意,獨倚西風寥廓

獨立蒼茫醉不歸。日暮天寒,歸去來兮

了卻君王天下事,贏得生前身後名。可憐白髮生!

「憑誰問:廉頗老矣,尚能飯否?」

結束引出《史記‧廉頗藺相如列傳》之典
廉頗係戰國時趙國名將,晚年被罷官
秦兵屢次攻打趙國,趙王好驚
就想起用返廉頗,派使者去探察佢
使者受咗廉頗仇人郭開嘅賄賂:
廉將軍雖老,尚善飯,然與臣坐,頃之三遺矢矣。
話廉頗老啦,雖然仲好大胃口
但係佢無耐要去三次大便
趙王以為廉頗真係老啦,沒再召用

由歷史到家國,家國再至個人
呢種個人之苦,即係受小人陷害
千古以來,諸多士人嘅「士不遇」困局
稼軒、廉頗同受小人陷害
六十六歲咁老,朝廷都唔會再重用佢啦
北伐夢想,一生英雄氣概,終究落空

上半片一頓一揚,盡言志向
下半片連引史事,令人洩氣
直到結句嘅自喻,更是衰颯無力
西風殘照,稼軒真係英雄老矣
事實亦係兩年後,呢位英雄年老病逝

劉辰翁《辛稼軒詞序》:
詞至東坡,傾蕩磊落,如詩如文,如天地奇觀,豈與群兒雌聲較工拙。然猶未至用經用史,牽《雅頌》入鄭衛也。自辛稼軒前,用一語如此者必且掩口。及稼軒橫豎爛漫,乃如禪宗棒喝,頭頭皆是;又悲茄萬鼓,平生不平事并卮酒,但覺賓主酣暢,談不暇顧。詞至此亦足矣。

詞至稼軒,用經用史
無一不可,無一不妙
我地睇辛詞,要理解稼軒嘅歷史意識
掌屋典故,以及當時嘅對比
進而體悟稼軒嘅家國悲情
雖然家國悲情,對我地黎講好似好遠
但置之於香港之處境
稼軒之詞,又何嘗沒有共鳴呢?
終於讀晒咁多首,多謝戈登巴詳細介紹。咁多首最中意係尾二個首,「生子當如孫仲謀」有係好強而有力咁表達出要幹一番大事ge想法,而唔係偏安江左咁廢
想出力又無從入手,當權者又只顧眼前短期利益,漠視國家前景,辛棄疾真係好慘

Btw 戈登巴下次講邊個人物?一定留名支持
最近忙到訓到無咩時間
得閒再出後記加回應各位巴打
下一個已經決定好啦
比少少時間我好好準備
最近忙到訓到無咩時間
下一個已經決定好啦
比少少時間我好好準備

慢慢,出新嘢點都會睇
呢度最終章我都未有時間慢讀
稼軒注定含恨而終
支持
留名學嘢
想同樓主交流下 介唔介意留低tg?

歡迎黎facebook:
https://m.facebook.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96-1410350102358414/
直接係專頁點擊激情對話
最近忙到訓到無咩時間
下一個已經決定好啦
比少少時間我好好準備

慢慢,出新嘢點都會睇
呢度最終章我都未有時間慢讀

階段性忙完
今個周未大把時間
到時出返個靚靚後記
稼軒注定含恨而終

確實如此
時也,命也,非吾不能也
人生種種命限、時限
即使係科技不斷創新嘅當下
我地都係暫時無法有外在嘅突破
更何況南宋嘅稼軒呢

簡介基本古典文學概念:重陽
兼讀陶淵明己酉歲九月九日

獨在異鄉為異客,每逢佳節倍思親。遙知兄弟登高處,遍插茱萸少一人。
——王維

番外應節篇

文學離唔開社會變化
幾乎所有一年一度嘅重要習俗、節日
都必然會涉及人嘅集體行為、認知
文學家善感,自然會係呢種日子寫下作品

農曆九月九日,即重陽節
雖然呢個節日係近代已經唔太受重視
特別係其性質唔係娛樂,無法同商業結合
但係古代,重陽嘅意義係重大嘅

《易經》中以六為陰,以九為陽
九九雙陽,故曰重陽
《西經雜記》:
九月九日,佩茱萸,食蓬餌,飲菊花酒,令人長壽。
既然係時間有神聖嘅意義
自然會連結去人最重要嘅生命
係呢日只要遵行儀式,就能長壽

有關重陽最生動嘅起源記錄
係來自《續齊諧記》:
汝南桓景隨費長房遊學累年,長房謂曰:「九月九日,汝家中當有災。宜急去,令家人各作絳囊,盛茱萸,以繫臂,登高飲菊花酒,此禍可除。」景如言,齊家登山。夕還,見鷄犬牛羊一時暴死。長房聞之曰:「此可代也。」今世人九日登高飲酒,婦人帶茱萸囊,蓋始於此。
呢個故事相信大家都好熟
即係桓景跟住費長房呢位高人遊學多年
師父有日福至心靈,就同佢講:
你屋企大獲啦,九月九日有個災難
放心,唔需要性交轉運
你快快手趕去,叫佢地帶茱萸囊
登高飲酒,就會無事架啦

桓景真係照做,成家登山
返去之後,見到鷄犬牛羊全部死哂
長戶房聽到就話:
佢地已經代替咗你擋住咗啦!
後世我地嘅重陽習俗,起於此

雖然呢個未必係真正起源
但故仔嘅影響力,應該係流傳最廣
登高、飲酒、祭祖、長壽、敬老……
慢慢不斷拓展,變成今日嘅重陽節

陶淵明 己酉歲九月九日

靡靡秋已夕,淒淒風露交。
蔓草不複榮,園木空自凋。
清氣澄餘滓,杳然天界高。
哀蟬無留響,叢雁鳴雲霄。
萬化相尋繹,人生豈不勞?
從古皆有冇,念之中心焦。
何以稱我情?濁酒且自陶。
千載非所知,聊以永今朝。

點解呢首詩同重陽有關?
因為陶淵明已經寫到出哂面
詩題:九月九日
非常明顯係因重陽而寫此詩

靡靡秋已夕,淒淒風露交。
蔓草不複榮,園木空自凋。

靡靡:零落

晚秋時份,一切盡顯零落之意
淒冷嘅風伴隨淒厲嘅風聲
草上嘅露水搖擺不定
蔓草衰敗,園木凋萎
陶淵明因眼前秋景,興起悲秋之情

清氣澄餘滓,杳然天界高。
哀蟬無留響,叢雁鳴雲霄。

由近景至遠方
詩人舉目望天,只見蕭索
清明嘅天空沒有半點灰塵
忽然覺得天空因而變得更高更遠
蟬聲已成絕響,取而代之
乃叢林中雁鳴雲霄

「哀蟬」之意
自然係連結至生命易逝
時光不可重來嘅悲哀
既有亡,自有生
然而雁鳴亦終有消失嘅一天

萬化相尋繹,人生豈不勞?

呢邊涉及陶淵明現世主義嘅價值觀
世界嘅自然萬物不斷變化
根本無一固定、恆久嘅事物
咁樣嘅人生,又點會唔辛苦呢?

詩人由秋天外景嘅悲涼
加上九月九日重陽節重生命嘅傳統意義
連結至世間嘅芸芸眾生
陶淵明呢一反問,係好嚴肅架!
即係:人生嘅意義何在?
生命咁易消失,咁樣點好呢?

從古皆有冇,念之中心焦。

由古代至今,都係有冇
有,即生
冇,即死
有冇之間,變幻無數生命

陶淵明面對人生意義之問
一如當下嘅現代人
都係「念之中心焦」
愈諗愈焦慮,愈焦慮愈難頂

何以稱我情?濁酒且自陶。
千載非所知,聊以永今朝。

詩人唔係哲學家
陶淵明只信今生,不信來世
呢種現世主義,唯有隨遇而安
重陽飲酒,以酒消愁
或係長壽之因?

千年之後嘅事,唔到我理啦
「濁酒且自陶」、「聊以永今朝」
正係今朝有酒今朝醉
人生得意,緊係盡歡先啦!
佢反問自己「尚能飯否?」係咪覺得自己仲老弱過廉頗?

既是自問,亦係向當權者問嘅姿態
因為廉頗本身仲健壯,但因小人中傷先不受用
呢種問,自然係對當權者嘅諷刺
誤信小人,不用忠臣
「飯」,係代作朝野仕途之位
巴打又講陶淵明

重陽節順便再講多首
之前講得太少

誤信小人,不用忠臣

上片豪情壯志
下片黎個反高潮,係佢半生既寫照,灰

須信,無情對面是山河
辛棄疾講後記

正文第三十四章

相對我地之前講過嘅大文學家
陶淵明、李商隱、蘇東坡
辛棄疾,稼軒詞係更加貼近香港人嘅心
因為我地面對嘅境況
係大環境,係普遍性黎講係好相似
文學斷不止怡情養性而已
本身即具有介入家國、反映社會之可能

中國古典文學,同家國社會嘅連繫係緊密嘅
而呢一點,正係稼軒一生盡現
四十三年,望中猶記,烽火揚州路。
北宋故土淪入金人之手
南宋偏安,日漸衰敗
天下英雄誰敵手?曹劉。生子當如孫仲謀。
漢奸無數,當權者不思進取
稼軒縱然文武雙全,依然無力回天
待燃犀下看,憑欄卻怕,風雷怒,魚龍慘。
忠貞一生,為國為民
卻落得無數小人中傷,降職罷免

近日同朋友傾計講到中文教學
講到考試必然用到嘅萬用字:「懷才不遇」
成日聽到呢四個字可以概括哂一切咁
但係呢種講法只係大體而言,濫用係好危險架!
「士不遇」之中,又有幾多唔同嘅呈現?
陶淵明嘅不遇,又點可以同辛稼軒相提並論?
當我地習慣於考試方式嘅概括
亦代表失去更進一步閱讀,發現唔同嘅可能
文學貴乎人,若如僵屍,不如不讀

而家我地都知,稼軒係多元面向嘅人
家國之外,愛情、田園都係詞中不斷出現
理想受阻,稼軒並非一成不變嘅僵屍
佢以各種唔同嘅出路,突破困境
溪邊照影行,天在清溪底。天上有行雲,人在行雲裏。
我見青山多嫵媚,料青山、見我應如是。

田園之夢,反映其名士風貌
人與自然,又何曾在中國古代分離?
倩何人、喚取紅巾翠袖, 搵英雄淚?
眾裏尋他千百度。驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處。

英雄美人,豪情尚需溫柔鄉
成家之後才能立業,群體必先有個人

但使情親千里近;須信,無情對面是山河。
稼軒之句,何嘗唔係作者與讀者之間嘅距離?
我相信,閱讀唔單係純粹理性嘅思辨
更重要嘅係情感嘅連繫,主客嘅融合
透過三十多篇嘅文,我地同稼軒
你同我之間,亦都有「千里近」之感
人生許許多多嘅影響,往往來自千里之外

談不盡嘅稼軒,談不盡嘅文藝
稼軒自然有更加豐富嘅面貌,留待有心人更進一步閱讀
但願我給你嘅鎖匙有用,可以幫你開到呢道大門
曲終人不散,我依然會繼續講古典文學
文學離唔開人,一個又一個驚世嘅文學家,先係核心
透過認識佢地,一篇又一篇嘅作品,先可以深入文學
呢一道門,或者唔係最好嘅
但我保證,呢一道門,永遠為有心人而開

呢邊再放一次我開嘅blog,方便重溫:
http://deliver90.blogspot.tw/
最後請有心支持文藝嘅文友記得Like one like:
https://www.facebook.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96-1410350102358414/?ref=bookmarks

誤信小人,不用忠臣

上片豪情壯志
下片黎個反高潮,係佢半生既寫照,灰

上半生同下半生...
少年站足點太高
令中晚年更形悲哀
仲以為講王維tim 點知變左陶淵明
唔睇真係幾乎忘記左上星期六係重陽,同平時星期六無異
唔係話人地,自己都好少登高拜山
1001前講幾句:

預計下下星期出新古典文學post
好感謝大家推到爆post
有咩要討論,有關文藝嘢
歡迎臉書隨時公開吹、私下吹
另外梵谷仲出緊,就有電影上
大家有興趣記得去睇啦!
留意學術台,探長同大家繼續吹水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞