【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
見到有人講宋詞都分享一首陸游嘅釵頭鳳
山盟雖在 錦書難托
其實古代詩詞點樣傳遍中國?
如果我係北方聽到某大學者新作品
馬上走去南方話係自己作得唔得?

巴打呢個問題好好
學術咁講,中國文學傳播論嘅問題
我地要明白,傳播絕對唔係100%流傳落黎
好多好多其實都已經消失於歷史洪流啦
好似李清照咁,好多詞都唔見左啦……
少數出名,係當時又勁嘅文學家,先有幸流傳至今
(當然有權有勢嘅人,寫得唔好,都會留低啦)

傳播,係點嘅呢?
1.官方機構,好似詩經咁成書
2.私人出版,詩詞文集
3.題字題詩,各地皆見
4.口耳相傳,呢個好大
好似詞可以唱,大家流傳開去咁
古人娛樂唔多,文人如明星
詩文等,都會競相傳誦
主要嘅形式,應該都係咁

唔記覆埋最後抄襲嘅問題
其實古典詩詞成日有化用、挪用句子
並無現代嘅版權概念
仲會有人寫完特登偽托話係古人寫
不過如果係完全一模一樣抄襲
遲早都會比人知,何必呢
呢種情況唔普遍
就算有,後代多數會真相大白
原來「鳩」可解聚集

小貓咪絲打好耐無見
上次見你已經係李商隱Post
爾雅:鳩,聚也
不過現代人已經極少咁用

成日有人講
例子:你班友做物鳩
意識:你班人做咩聚曬係到

非乜 純粹係問人做乜鳩

鳩,聚也
係名詞變動詞嘅用法
唔會放係最後一個字咁用

又學到野
辛生啲詞好正 探長講多啲!

盡講
已經分主線支線
希望比大家接觸具體
多角度咁睇辛大哥嘅詞
返工一推
放工再追文
又到星期五!

多謝巴打
好多留言我會抽時間盡覆
辛生啲詞好正 探長講多啲!

盡講
已經分主線支線
希望比大家接觸具體
多角度咁睇辛大哥嘅詞

等出文
我都唔明邊個開始將蘇辛擺埋一齊講

辛詞明顯高蘇軾幾班
我認同蘇軾既技巧同意象安排做得好好
但就係無辛棄疾果種無力感

睇蘇軾,睇完只會嘆句:哦,唉
睇辛詞,睇完係會大叫:屌,唉

利申,寫開於辛詞既論文拎A

1.東坡係豪放派之始,如果無東坡寫士大夫之詞
稼軒雖然有才華,但未必會咁樣寫詞
又或者咁講,就算識咁寫
無前人開拓,一定唔會開拓到咁高境界

2.蘇辛並稱,算係古人詞論公認
豪放相對婉約
如果以兩人為代表,非佢地莫屬
無可能單提稼軒,唔講東坡

3.王國維:
「東坡之詞曠,稼軒之詞豪。無兩人之胸襟而學其詞,猶東施之效捧心也。」
東坡、稼軒優劣,難以短短幾句講哂
但兩人詞風多樣,即係豪放間都有差異
東坡有哲人嘅超然
稼軒有英雄嘅陽剛
可謂各有獨到之景緻
高幾班之說,未免太過誇大
分出高低,都係半步之距

詩用學:古代文人點寫求職信?
齊讀辛稼軒一剪梅(游蔣山,呈葉丞相)

昨夜洞房停紅燭,待曉堂前拜舅姑。妝罷低聲問夫婿,畫眉深淺入時無。
—— 唐.朱慶餘

稼軒 一剪梅(游蔣山,呈葉丞相)

獨立蒼茫醉不歸。日暮天寒,歸去來兮。探梅踏雪幾何時。今我來思。楊柳依依。

白石岡頭曲岸西。一片閑愁,芳草萋萋。多情山鳥不須啼。桃李無言,下自成蹊。

正文第三章

稼軒少年得意,至日後不斷追憶
好多讀者都會將眼光放在稼軒呢種掙扎
人生掙扎之於文學,係最佳嘅調味料
但我地不妨先睇更前面嘅時期:
係稼軒陷於追憶前
佢係點樣努力希望可以一展抱負呢?
稼軒係點樣盡一切嘅力量
以擺脫中國文人「士不遇」嘅文化命限?

詞題「呈葉丞相」,比左閱讀嘅定向理解我地
稼軒呢首詞,係為「社交」而寫比葉丞相嘅
係唐詩入面,成日將「遊覽」與「呈某某」合埋
寫景為實,寄託為虛
言外之意,先係文學家想表達嘅用
古代中國,詩係無所不在
係知識分子來往溝通嘅重要工具

稼軒呢首詞正能呈現「詩用」
稼軒曾經做過葉衡嘅幕僚,老細對佢都幾賞識
葉衡回京升任參知政事,即係宋代副相
哇,真係權高位重,飛黃騰達
咁稼軒緊係想再追隨葉衡
唔想再被人投閒置散
故借蔣山一遊,講出自己呢番心意

獨立蒼茫醉不歸。日暮天寒,歸去來兮。探梅踏雪幾何時。今我來思。楊柳依依。

上半片以蔣山之景隱喻自身嘅辛酸無奈
起首「獨立蒼茫」係實景
「醉不歸」係虛意
蔣山獨遊,雲海蒼茫,真係好獨寂呀!
呢一句已經好具體咁講出詞人心境

稼軒手中持酒,麻醉身心
士志於道,立德立功
儒家式人生理想,無一樣嘢做到
蒼茫係人生心境
獨立係落寞之情
「不歸」,唔想返去俗世
呢種唔想,含蓄咁表達傷心之情

「日暮天寒,歸去來兮」
日暮天寒,又一悲涼之景
時間推移,等到身心俱寒,詞人先肯歸去
歸去一句化自陶淵明,暗示國家處境不堪
不如學陶淵明咁退隱啦!

「探梅踏雪幾何時。今我來思。楊柳依依」
探梅踏雪,係佢冬天做葉衡幕僚時
楊柳依依,係葉衡返京,佢六月仲係舊地嘅風景
詩經:
昔我往矣,楊柳依依。今我來思,雨雪霏霏。
呢種中國文人一定識嘅典故
緊係比葉衡知道稼軒對佢嘅「思念」之情啦

白石岡頭曲岸西。一片閑愁,芳草萋萋。多情山鳥不須啼。桃李無言,下自成蹊。

白石岡:地名

下半片同係蔣山之景,再對葉衡擦擦鞋
稼軒落山,只感「一片閑愁」
「閑愁」二字,有講好似無講咁
咁係稼軒唔想直接講出愁緒嘅原因

個情況好似你想求人幫你
但無理由咁無禮貌入人地中路架
一陣人地唔想幫,咩面都無哂
稼軒不欲明示葉衡想提拔吓佢
呢種情況,最考文人功力

稼軒不愧為大詞人
將呢片愁之虛意
以芬草萋萋之實比喻
大自然嘅無窮無盡,一如稼軒之愁
正係化用賀鑄嘅:
試問閒愁都幾許?一川煙草,滿城風絮,梅子黃時雨。
睇落含蓄,但有識之士一睇就知

「多情山鳥不須啼。桃李無言,下自成蹊。」
傻架,山鳥邊到會「多情」?
其實呢到係詞人以鳥自喻
呢種啼叫,唔係好似自己嘅詞作咩?

稼軒多情只因有歷史懷抱,只因對家國有情
但佢竟然話:唔好再叫啦
你再叫,都唔會有「知音」聽到架啦
以退為進,緊係話比葉衡聽自己無人理

最後詞人以「桃李無言,下自成蹊」作結
揶用《史記.李將軍列傳》句子
桃樹有花果,下面自然多人行到變成一條路
反轉頭歌頌葉衡唔需要成日自我宣傳
就有好多Fans擁護佢
至此,「呈葉丞相」顯題
稼軒希望葉丞相呢個咁勁咁有知人之明嘅人
能夠了解自己嘅才能抱負
比一個機會我
一定唔會令你失望架!

現代文學成日話話「美」同「用」不能並存
其實「用」和「美」絕非對立,互為顯隱
稼軒此詞兩者兼有,正是力證
而葉衡不久後推薦稼軒「慷慨有大略」,受召朝中
任倉部郎官,或者此詞真係有「用」啦!
留名
收工追文
探長幾時再出?

周末會盡出
請大家記得吹水推post
見到有人講宋詞都分享一首陸游嘅釵頭鳳
山盟雖在 錦書難托

愛情總係充滿悲劇
淒美呀
呢首詞震撼力好大
辛棄疾好撚型

我只係睇個名都覺型

遲少少覆你

之前見你講過你鍾意李後主 我以前都好鍾意 有機會可唔可以講下

詞史重要人物
身分特別,悲國之情真摯
我都好想講佢嘅作品
又一排隊之人
講起南宋主和派
其實好多人都以為主和派一個二個都係佞臣庸官
後來先知原來主和派根本係南宋主流民意
原因係當時南宋人驚如果收復返北方,政府會為咗重建因為多年征戰而受嚴重破壞既北方地區而收重稅
一講錢,就梗係即係反轉豬肚
將呢個情況比喻係今日,自己FF下如果有一日南北韓忽然統一,南韓要負上既有幾沉重
留名
Lm 以前最鍾意辛棄疾嘅詞
講起南宋主和派
原因係當時南宋人驚如果收復返北方,政府會為咗重建因為多年征戰而受嚴重破壞既北方地區而收重稅
將呢個情況比喻係今日,自己FF下如果有一日南北韓忽然統一,南韓要負上既有幾沉重

巴打正見
稼軒要同成個時代嘅潮流對抗
諗真好合理
南宋住落都幾安穩
仲要辛苦打返上去咩
隨時賠了夫人又折兵
可惜主和只係拖長最後一口氣
稼軒見住國家慢性自殺
呢種心理折磨咪話唔痛苦呀
英雄,總係走前過大眾
pish
Lm 以前最鍾意辛棄疾嘅詞

咁而家最鍾意邊個?

詩用學:古代文人點寫求職信?
齊讀辛稼軒一剪梅(游蔣山,呈葉丞相)

昨夜洞房停紅燭,待曉堂前拜舅姑。妝罷低聲問夫婿,畫眉深淺入時無。
—— 唐.朱慶餘

正文第三章

稼軒少年得意,至日後不斷追憶
好多讀者都會將眼光放在稼軒呢種掙扎
人生掙扎之於文學,係最佳嘅調味料
但我地不妨先睇更前面嘅時期:
係稼軒陷於追憶前
佢係點樣努力希望可以一展抱負呢?
稼軒係點樣盡一切嘅力量
以擺脫中國文人「士不遇」嘅文化命限?

詞題「呈葉丞相」,比左閱讀嘅定向理解我地
稼軒呢首詞,係為「社交」而寫比葉丞相嘅
係唐詩入面,成日將「遊覽」與「呈某某」合埋
寫景為實,寄託為虛
言外之意,先係文學家想表達嘅用
古代中國,詩係無所不在
係知識分子來往溝通嘅重要工具

稼軒呢首詞正能呈現「詩用」
稼軒曾經做過葉衡嘅幕僚,老細對佢都幾賞識
葉衡回京升任參知政事,即係宋代副相
哇,真係權高位重,飛黃騰達
咁稼軒緊係想再追隨葉衡
唔想再被人投閒置散
故借蔣山一遊,講出自己呢番心意

上半片以蔣山之景隱喻自身嘅辛酸無奈
起首「獨立蒼茫」係實景
「醉不歸」係虛意
蔣山獨遊,雲海蒼茫,真係好獨寂呀!
呢一句已經好具體咁講出詞人心境

稼軒手中持酒,麻醉身心
士志於道,立德立功
儒家式人生理想,無一樣嘢做到
蒼茫係人生心境
獨立係落寞之情
「不歸」,唔想返去俗世
呢種唔想,含蓄咁表達傷心之情

「日暮天寒,歸去來兮」
日暮天寒,又一悲涼之景
時間推移,等到身心俱寒,詞人先肯歸去
歸去一句化自陶淵明,暗示國家處境不堪
不如學陶淵明咁退隱啦!

「探梅踏雪幾何時。今我來思。楊柳依依」
探梅踏雪,係佢冬天做葉衡幕僚時
楊柳依依,係葉衡返京,佢六月仲係舊地嘅風景
詩經:
昔我往矣,楊柳依依。今我來思,雨雪霏霏。
呢種中國文人一定識嘅典故
緊係比葉衡知道稼軒對佢嘅「思念」之情啦

白石岡:地名

下半片同係蔣山之景,再對葉衡擦擦鞋
稼軒落山,只感「一片閑愁」
「閑愁」二字,有講好似無講咁
咁係稼軒唔想直接講出愁緒嘅原因

個情況好似你想求人幫你
但無理由咁無禮貌入人地中路架
一陣人地唔想幫,咩面都無哂
稼軒不欲明示葉衡想提拔吓佢
呢種情況,最考文人功力

稼軒不愧為大詞人
將呢片愁之虛意
以芬草萋萋之實比喻
大自然嘅無窮無盡,一如稼軒之愁
正係化用賀鑄嘅:
試問閒愁都幾許?一川煙草,滿城風絮,梅子黃時雨。
睇落含蓄,但有識之士一睇就知

「多情山鳥不須啼。桃李無言,下自成蹊。」
傻架,山鳥邊到會「多情」?
其實呢到係詞人以鳥自喻
呢種啼叫,唔係好似自己嘅詞作咩?

稼軒多情只因有歷史懷抱,只因對家國有情
但佢竟然話:唔好再叫啦
你再叫,都唔會有「知音」聽到架啦
以退為進,緊係話比葉衡聽自己無人理

最後詞人以「桃李無言,下自成蹊」作結
揶用《史記.李將軍列傳》句子
桃樹有花果,下面自然多人行到變成一條路
反轉頭歌頌葉衡唔需要成日自我宣傳
就有好多Fans擁護佢
至此,「呈葉丞相」顯題
稼軒希望葉丞相呢個咁勁咁有知人之明嘅人
能夠了解自己嘅才能抱負
比一個機會我
一定唔會令你失望架!

現代文學成日話話「美」同「用」不能並存
其實「用」和「美」絕非對立,互為顯隱
稼軒此詞兩者兼有,正是力證
而葉衡不久後推薦稼軒「慷慨有大略」,受召朝中
任倉部郎官,或者此詞真係有「用」啦!

原來詩詞咁有用架
我想問最上面引果首詩有咩意思???

睇吓有冇巴絲打知先
講起南宋主和派

巴打正見
稼軒要同成個時代嘅潮流對抗
諗真好合理
南宋住落都幾安穩
仲要辛苦打返上去咩
隨時賠了夫人又折兵
可惜主和只係拖長最後一口氣
稼軒見住國家慢性自殺
呢種心理折磨咪話唔痛苦呀
英雄,總係走前過大眾

同香港咪一樣
歷史總係不斷重複
我都唔明邊個開始將蘇辛擺埋一齊講

辛詞明顯高蘇軾幾班
我認同蘇軾既技巧同意象安排做得好好
但就係無辛棄疾果種無力感

睇蘇軾,睇完只會嘆句:哦,唉
睇辛詞,睇完係會大叫:屌,唉

利申,寫開於辛詞既論文拎A

因為佢地都將詞由婉約 艷詞
開拓到豪放嘅境界
蘇軾以詩為詞 辛棄疾以文為詞
只係蘇軾個種豪放係無奈中嘅豁達
辛棄疾係無奈中嘅悲憤
係情感表現上更強烈
但蘇軾個種令人輕歎無言又係別是一般滋味在心頭
今日出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞