【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
就算係細分到江西詩派咁
王庭堅同陳師道嘅風格都已經好唔同
而後人之所以將蘇辛放埋一齊
係因為佢地對開拓詞境嘅影響力
並唔係主要針對其作品風格
蘇軾以作品嚟講 婉約係比較多

所謂細分其實就係強分
呂本中作個圖話三宗係王庭堅陳師道陳與義,但陳與義同其餘二子完全唔同
如果話仿杜甫、係江西人都係江西詩派,不知有幾多人要劃入去

呢種分法,驟眼睇係無問題
但細看都係問題多多

我意思係,假若要作為影響去分,本身都問題多多,因為呢樣嘢本身只係比一啲初心者認識,但入面問題不得不提。

我表達能力真係比較差
我嘅諗法都係覺得分類只係好籠統嘅嘢
一個人自己嘅作品都可以好多種風格
根本分唔曬
所以豪放婉約都只係極粗略咁分
至於蘇辛被人拉埋一齊講
係因為佢地打破詞為艷科同要合符音律嘅諗法
而且對當時詞壇嘅影響力十分大
話佢婉約詞多
係想講我並無認同蘇係單屬豪放派之意

其實敦煌曲子詞,甚至你勉強將劉禹鍚嘅〈竹枝詞〉當詞咁睇,都已經突破詞為豔科,前人無緣得見,近百年先知敦煌曲子詞,咁可以理解,但無必要繼續睇住咩某某人突破詞為豔科呢樣嘢

印象中好似萬雲駿、詹安泰都自己用風格分返啲人出嚟,唔再用咩豪放婉約。
都成幾十年前。

講到呢方面,係接受史問題
魯迅嚴格講都唔係第一個寫現代小說嘅人
係佢前面已經有人用白話文寫小說,登左出黎
接受史重點在於,有冇受人關注,納入討論
係幾近全部人眼中覺得佢係突破
就算事實唔係,個效果都係出左黎

我好同意自己用風格分返
所以我會盡量講解
係我眼中唔同風格嘅辛詞
大家睇完,自然會覺得唔同
呢個差異,就係比較出唔同風格嘅開始啦!
我都唔明邊個開始將蘇辛擺埋一齊講

辛詞明顯高蘇軾幾班
我認同蘇軾既技巧同意象安排做得好好
但就係無辛棄疾果種無力感

睇蘇軾,睇完只會嘆句:哦,唉
睇辛詞,睇完係會大叫:屌,唉

利申,寫開於辛詞既論文拎A

因為佢地都將詞由婉約 艷詞
開拓到豪放嘅境界
蘇軾以詩為詞 辛棄疾以文為詞
只係蘇軾個種豪放係無奈中嘅豁達
辛棄疾係無奈中嘅悲憤
係情感表現上更強烈
但蘇軾個種令人輕歎無言又係別是一般滋味在心頭

用豪放婉約雅正嚟籠統概括宋詞本身就唔妥
有幾多詞以婉約為表豪放為裡,有幾多詞係清壯但又唔算豪放

即使用豪放勉強概括,蘇辛二者兼其所長,以豪放論,實則將二人擺埋一齊亦唔多正確
辛更類岳飛、張孝祥、張元幹之流,陳亮、劉過對佢有所仿效,大致上描寫軍旅生活、「豪情壯志」、北伐為蘇軾所無,所發出嘅感情其實重在國,係類於杜甫嗰種沉鬱頓挫。辛多有仿習,以文為詞,其實佢亦以賦為詞,以詩為詞,甚至口語都入詞,即係乜撚都入詞,因為乜撚都入詞,所以風格變化大,用豪放嚟形容,只得其中一面。

蘇軾嘅風格,集中喺個人榮辱,時有安邦濟世,但大體都係注重個人嘅修養同精神生活,影響除秦觀以外嘅弟子,而賀鑄都有嘗試。

但你問我硬係要講豪放,要比較,其實蘇軾除〈定風波〉以外所有詞作係及唔上賀鑄嘅〈六州歌頭〉。

至於開拓,實則敦煌曲子詞,范仲淹嘅〈漁家傲〉,歐陽修嘅「文章太守,揮毫萬字,一飲千鍾」,都有所「開拓」,但唔成氣候,由蘇軾、柳永起,豪放詞先叫做成氣候。
柳永嘅〈望海潮〉極力描寫杭州之壯麗
蘇軾大量新作,都係所謂豪放嘅擴展。

蒼涼沉鬱,恐怕唔算豪放

婉約同豪放只係非常籠統嘅分類
每個詞人自己都會有唔同風格嘅詞作
更何況唔同人
唔講宋詞 講宋詩
就算係細分到江西詩派咁
王庭堅同陳師道嘅風格都已經好唔同
而後人之所以將蘇辛放埋一齊
係因為佢地對開拓詞境嘅影響力
並唔係主要針對其作品風格
蘇軾以作品嚟講 婉約係比較多

唔主要針對風格點樣睇到佢地開拓詞境,手法?技巧?內容?
豪放係一種極籠統概括,如果就咁睇豪放然後引,咪覺得方便
如果你話初手入門,想知道最基本嘢,咁彈個豪放咪方便
但入面可能係另一回事,甚至表現嘅意象都唔同,所謂先話用豪放唔妥

我之後都補充,就算勉強就豪放嚟講,開拓者都唔會數到蘇辛
而且佢地開拓亦未必就係豪放嘅境界

其實呢個係古人留低嘅問題
亦都係新批評學者,好唔鍾意成日批評嘅問題
就係話中國文學批評,九成九都係印象批評
喂大佬,你話豪放,話婉約
咁到底咩係豪放、婉約?
個明確定義係邊到?
……
龍門任你擺,唔會錯架

古人講文學,批評用詞成日係定義好廣
而古人主要來自自己嘅閱讀,再作出結論
過程係點,推論係點,我地好少會知
而且唔同嘅古人不斷用同一字眼
定義都可以有闊有窄
好似王國維講「境界」,都好空泛
我地可以大約提到個意思,再由閱讀中領會
從而歸納自己嘅感想、思考對錯

文學呀文學…
所以有時讀文學都唔知自己讀啲咩出嚟

只能意會,不能言傳
去到高層次嘅討論
真係要大家都對文本有深刻理解
先有可能傾到落去
留名
我好明巴打講嘅問題呀!
好簡單咁講,成個中文教育本身就出現問題
其中一個主要原因,太信文學史種講法
又加埋尊古,古人講嘅一定無錯
好多老師睇果套文學史書,都唔知過時幾耐啦……

我讀嗰陣已經無文學史
不過印象中前人係用劉大杰本《中國文學發展史》第二定唔知第三版,垃圾一本,為共產,應該話為老毛服務,游國恩嗰本都唔好。呢類書都有一種特點就係文筆呆濟,無聊,睇法on9,垃撚圾。

劉大杰本嘢第一版好啲,台灣寫呢類書都OK,最好係大陸社科院嘅《中國文學史》,因為名家累累,可惜喺文革嗰段時間出,政治正確。
其實宇文所安等人編寫嘅《劍橋中國文學史》都唔錯,但我無睇哂,因為都無咩心機睇

我好認同呀,真係痴線架
基本上果一代嘅文學史專書都可以唔讀
重要亂用咩形式主義、浪漫主義、寫實主義……
遺害至今,搞到好多人都亂用

要睇真係要睇新近嘅文學史
至少進步好多,無以前嘅毛病
不過講真文學史真係好參考用嘅「工具」
對深入了解文學家、作品,無咩用
睇完討論
最大感想係
探長巴打真係好有心
幫你推
幫你推

多謝巴打
一直想了解多d中國文學,有戈登巴呢個post實在太好

不過講時講,記得要快d出文,捉賊ge野留返比蝙蝠俠得架啦,你主力出文
一直想了解多d中國文學,有戈登巴呢個post實在太好

不過講時講,記得要快d出文,捉賊ge野留返比蝙蝠俠得架啦,你主力出文

有興趣咪睇埋前三個文學家
獨立睇得,一齊睇又得,得左!

出快少少無問題
不過我怕大家睇唔切
成日都等大家睇完講幾句
好似尋日出嘅一篇
應該未有人睇完?

九唔搭八講少少嘢
魯迅喺我心目中係一個精神分裂嘅痴線佬
你讀佢本《魏晉風度及其他》,再讀佢啲演講,再讀佢啲小說
你都會痴線

有人同你講:老友,中文係廢嘢嚟,學羅馬拼音甚至廢咗佢學拉丁字母重好
然後又突然同你講,老友,讀書最好讀下全上古秦漢三國六朝文,勉強夠用

我屌那星你即係咩意思,否定中文本身又要人讀呢啲唔精通中文就讀唔倒嘅書

你可以話魯迅係好矛盾,但佢係自覺呢種矛盾而加深佢嘅反省同批判
讀中文系大概都會聽過魯迅、周作人、朱自清等等呢堆作家,因為佢地寫下好多學術巨著
魯迅離唔開中國傳統,寫古詩都唔少,又研究中國小說
但正因為佢了解傳統,又著眼於中國非西化不可,批評傳統緊係更一針見血
特別係講中國民族嘅醜陋,用係今日都仲係好中
矛盾與痛苦,傳統與反抗,係魯迅一世人嘅主題
五四時代嘅影響至今未絕,不過反思已經好多
或者係呢個世代,中文學界可以走出另一條路
探長身負重任
探長身負重任

你地比面
好好睇
岩岩先睇到個post
探長有無興趣講李清照?
古代女詩人好值得探討

探長講極都係男人
小心比婦聯告呀

下個講女人

開埋現代文學?

我都想睇

探長可以先講下張愛玲,白先勇做入門
岩岩先睇到個post
探長有無興趣講李清照?
古代女詩人好值得探討

探長講極都係男人
小心比婦聯告呀

下個講女人

開埋現代文學?

我都想睇

或者講下魯迅,我冇乜睇過

九唔搭八講少少嘢
你都會痴線

有人同你講:老友,中文係廢嘢嚟,學羅馬拼音甚至廢咗佢學拉丁字母重好
然後又突然同你講,老友,讀書最好讀下全上古秦漢三國六朝文,勉強夠用

我屌那星你即係咩意思,否定中文本身又要人讀呢啲唔精通中文就讀唔倒嘅書

巴打既睇法好高質,我跟唔切

九唔搭八講少少嘢
你都會痴線

魯迅對中國人本質同中國文化睇得好通透,但係有部分批評係咪都有D矯枉過正呢
岩岩先睇到個post
探長有無興趣講李清照?
古代女詩人好值得探討

探長講極都係男人
小心比婦聯告呀

下個講女人

開埋現代文學?

我都想睇

中國現代文學又係另一個世界
相對黎講,要講現代文學難過古典文學
因為入門門檻低,要講更多進階嘅知識
而且資源無古典文學咁多年咁豐富
睇吓放長假時再準備吓點講
好好睇

睇完得閒講吓感想
岩岩先睇到個post
探長有無興趣講李清照?
古代女詩人好值得探討

探長講極都係男人
小心比婦聯告呀

下個講女人

開埋現代文學?

我都想睇

中國現代文學又係另一個世界
相對黎講,要講現代文學難過古典文學
因為入門門檻低,要講更多進階嘅知識
而且資源無古典文學咁多年咁豐富
睇吓放長假時再準備吓點講

好同意探長嘅講法
上面既討論雖然唔太follow到
不過feel到好有火花
要慢慢睇

留名等睇現代文學
如果跟到討論可以唔跟
始終有部份係中文系專業
睇返詞作就夠
做好讀者嘅第一步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞