【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
星期日係咪要出多篇呢?

文呢?

自我質問:士不遇之詞
細讀辛稼軒念奴嬌(賦雨巖,效朱希真體)

稼軒 念奴嬌(賦雨巖,效朱希真體)

近來何處,有吾愁,何處還知吾樂?一點淒涼千古意,獨倚西風寥廓。並竹尋泉,和雲種樹,喚作真閑客。此心閑處,不應長藉丘壑。

休說往事皆非,而今云是,且把清尊酌。 醉裡不知誰是我,非月非雲非鶴。露冷松梢,風高桂子,醉了還醒卻。北窗高臥,莫教啼鳥驚著。

正文第十九章

同一處地方,唔同嘅時間
可以引發出唔同嘅詞作
正如蘇東坡寫下赤壁三部曲
各有不同情感、思想,值得對讀

稼軒之於雨巖,共寫六首詞
尤以上次生查子(獨遊雨巖)
同今次念奴嬌(賦雨巖,效朱希真體)
寫得極好,又可對讀
同異比較,更能細味文學之美

近來何處,有吾愁,何處還知吾樂?一點淒涼千古意,獨倚西風寥廓。並竹尋泉,和雲種樹,喚作真閑客。此心閑處,不應長藉丘壑。

寥廓:空曠深遠

詞題:賦雨巖
即因此地而寫之詞
而「效朱希真體」
意指稼軒模仿當時另一詞人
亦係佢朋友朱敦儒嘅風格
係古今文學,模仿都係好常見嘅
模仿並唔代表次一等
一如此詞,就係絕妙好詞

上半片先以問題作起首
近來有邊到有我嘅愁思
又有邊到有我嘅喜樂?
此問揭示稼軒尋覓唔到自己嘅歸宿
係呢到既無可愁之事
亦無可樂之事
一切都勾唔起詞人內心嘅感情

「一點淒涼千古意,獨倚西風寥廓」
自問自答,此句寫得傳神
稼軒無愁無樂,卻感一恆久之悲涼
已經係超越心情,而係對人生存在嘅感受
一點淒涼,係「千古」之士人皆有之
一對眾,捕捉文化命限之共相
儒家式嘅「士不遇」
係絕大多數士人嘅悲劇

獨立蒼茫醉不歸。日暮天寒,歸去來兮。

稼軒透視文化深層之悲哀,與千古之人共鳴
並強調「獨倚」,無可憑藉
獨倚欄杆,唯有西風吹來
宇宙寥廓,彷彿無可掛搭
不止稼軒,千古士人一直如是呀!

「並竹尋泉,和雲種樹,喚作真閑客」
係竹林中尋找泉水
係雲煙之間種植樹苗
人地叫稼軒做真正嘅閑客

「此心閑處,不應長藉丘壑」
稼軒又何嘗想比人叫做閑客
係內心深處,一定係好排斥外界咁睇佢
因此佢自言:
我呢顆心嘅閒處
唔應該係山林田園之間
一再回應起首之問
「近來何處,有吾愁,何處還知吾樂?」
詞人嘅心應係別有歸宿
不可長留於此地呀!
無愁無樂,有如行屍走肉

休說往事皆非,而今云是,且把清尊酌。 醉裡不知誰是我,非月非雲非鶴。露冷松梢,風高桂子,醉了還醒卻。北窗高臥,莫教啼鳥驚著。

下半片一連化用陶淵明兩句
陶淵明〈歸去來辭並序〉:
悟已往之不諫,知來者之可追;實迷途其未遠,覺今是而昨非。
陶之句,講緊田園生活先係正確
但稼軒卻係以「休說」作反駁
唔好話過去係錯,而家先係啱啦
如果係咁,我又點會咁痛苦?
以酒麻痺身心,黎飲返杯啦!

「醉裡不知誰是我,非月非雲非鶴」
呢句寫得非常有趣,可以有好多解讀
最表層嘅睇法:
醉左唔知邊個係我,唔係月、雲、鶴
深入去睇:
稼軒飲酒,醉中吐真情
真正嘅我唔係屬於田園架!
唔係月,唔係雲,唔係鶴
內心充滿抗拒,醉中潛意識仍是如此
誰是我,我是誰?
此乃稼軒對自我定位之一大痛苦

「露冷松梢,風高桂子,醉了還醒卻」
因為冷,因為風
吹醒稼軒嘅醉意,酒醒人更悲
眼看松梢、桂子之清冷
亦映照出詞人之孤寂
「還」,可見詞人不欲酒醒

「北窗高臥,莫教啼鳥驚者」
陶淵明《與子儼等疏》:
常言五六月中,北窗下臥,遇涼風暫至,自謂是羲皇上人。
陶之句呈現悠閒嘅生活
而稼軒則講:
係北窗上攤係到訓覺
希望外邊雀鳥嘅悲叫唔會嘈醒我啦
因為只有酒醉,只有入夢
詞人先能夠逃離自己內心嘅自我質疑
可惜,人生必有一醒

稼軒之田園生活
因性情與陶淵明大有不同
自然無法順利走入此一田園理想
有趣嘅係,稼軒對陶淵明有非一般嘅接受
稼軒於田園,一再提及陶淵明
我地之後就由稼軒嘅眼去睇陶淵明啦!

自我質問:士不遇之詞
細讀辛稼軒念奴嬌(賦雨巖,效朱希真體)

「士不遇」這一文化現象,雖已屢見於先秦時代,但卻必須到兩漢,才被作為文學上反覆出現的主題,而逐漸型塑成固定的心靈模式。兩漢之後,此一心靈模式當然還是不斷在發生,而文學創作上同樣以它作為主題,但大致上仍是以漢代文人所形成的此一心靈模式的延續發展。
——顏崑陽

正文第十九章

同一處地方,唔同嘅時間
可以引發出唔同嘅詞作
正如蘇東坡寫下赤壁三部曲
各有不同情感、思想,值得對讀

稼軒之於雨巖,共寫六首詞
尤以上次生查子(獨遊雨巖)
同今次念奴嬌(賦雨巖,效朱希真體)
寫得極好,又可對讀
同異比較,更能細味文學之美

寥廓:空曠深遠

詞題:賦雨巖
即因此地而寫之詞
而「效朱希真體」
意指稼軒模仿當時另一詞人
亦係佢朋友朱敦儒嘅風格
係古今文學,模仿都係好常見嘅
模仿並唔代表次一等
一如此詞,就係絕妙好詞

上半片先以問題作起首
近來有邊到有我嘅愁思
又有邊到有我嘅喜樂?
此問揭示稼軒尋覓唔到自己嘅歸宿
係呢到既無可愁之事
亦無可樂之事
一切都勾唔起詞人內心嘅感情

「一點淒涼千古意,獨倚西風寥廓」
自問自答,此句寫得傳神
稼軒無愁無樂,卻感一恆久之悲涼
已經係超越心情,而係對人生存在嘅感受
一點淒涼,係「千古」之士人皆有之
一對眾,捕捉文化命限之共相
儒家式嘅「士不遇」
係絕大多數士人嘅悲劇

獨立蒼茫醉不歸。日暮天寒,歸去來兮。

稼軒透視文化深層之悲哀,與千古之人共鳴
並強調「獨倚」,無可憑藉
獨倚欄杆,唯有西風吹來
宇宙寥廓,彷彿無可掛搭
不止稼軒,千古士人一直如是呀!

「並竹尋泉,和雲種樹,喚作真閑客」
係竹林中尋找泉水
係雲煙之間種植樹苗
人地叫稼軒做真正嘅閑客

「此心閑處,不應長藉丘壑」
稼軒又何嘗想比人叫做閑客
係內心深處,一定係好排斥外界咁睇佢
因此佢自言:
我呢顆心嘅閒處
唔應該係山林田園之間
一再回應起首之問
「近來何處,有吾愁,何處還知吾樂?」
詞人嘅心應係別有歸宿
不可長留於此地呀!
無愁無樂,有如行屍走肉

下半片一連化用陶淵明兩句
陶淵明〈歸去來辭並序〉:
悟已往之不諫,知來者之可追;實迷途其未遠,覺今是而昨非。
陶之句,講緊田園生活先係正確
但稼軒卻係以「休說」作反駁
唔好話過去係錯,而家先係啱啦
如果係咁,我又點會咁痛苦?
以酒麻痺身心,黎飲返杯啦!

「醉裡不知誰是我,非月非雲非鶴」
呢句寫得非常有趣,可以有好多解讀
最表層嘅睇法:
醉左唔知邊個係我,唔係月、雲、鶴
深入去睇:
稼軒飲酒,醉中吐真情
真正嘅我唔係屬於田園架!
唔係月,唔係雲,唔係鶴
內心充滿抗拒,醉中潛意識仍是如此
誰是我,我是誰?
此乃稼軒對自我定位之一大痛苦

「露冷松梢,風高桂子,醉了還醒卻」
因為冷,因為風
吹醒稼軒嘅醉意,酒醒人更悲
眼看松梢、桂子之清冷
亦映照出詞人之孤寂
「還」,可見詞人不欲酒醒

「北窗高臥,莫教啼鳥驚者」
陶淵明《與子儼等疏》:
常言五六月中,北窗下臥,遇涼風暫至,自謂是羲皇上人。
陶之句呈現悠閒嘅生活
而稼軒則講:
係北窗上攤係到訓覺
希望外邊雀鳥嘅悲叫唔會嘈醒我啦
因為只有酒醉,只有入夢
詞人先能夠逃離自己內心嘅自我質疑
可惜,人生必有一醒

稼軒之田園生活
因性情與陶淵明大有不同
自然無法順利走入此一田園理想
有趣嘅係,稼軒對陶淵明有非一般嘅接受
稼軒於田園,一再提及陶淵明
我地之後就由稼軒嘅眼去睇陶淵明啦!
強烈建議大家未睇陶淵明
得閒就要睇返
http://deliver90.blogspot.tw/search/label/%E9%99%B6%E6%B7%B5%E6%98%8E%20%E2%98%85%E2%98%86%E2%98%86%E2%98%86%E2%98%86
因為後面會連講三首
都同陶淵明有關嘅詞作
上次睇完關於陶潛果個post 獲益良多,正皮留名支持

大文學家,能夠言淺意深
即係人人意中所有
但人人筆下所無
呢四句,我地或者都曾有相似感受
卻無能力咁簡單直接呈現
而且讀之動人,絕不簡單

我都有類似體驗,係難以言表
好難準確又簡單表達出口
即係對隱歸田園心有不甘啦

btw探長出完文自quote, 係咪correction?
即係對隱歸田園心有不甘啦

btw探長出完文自quote, 係咪correction?

少左句引文
而家要統一格式
睇落專業多人睇
上次睇完關於陶潛果個post 獲益良多,正皮留名支持

咁就要睇埋稼軒點睇陶淵明
又都涉及後人點樣接受陶淵明
呢部份係上次無方法細講

大文學家,能夠言淺意深
即係人人意中所有
但人人筆下所無
卻無能力咁簡單直接呈現
而且讀之動人,絕不簡單

好難準確又簡單表達出口

語言係要鍛練
張巴打有興趣得閒寫吓嘢
一定會有幫助
想請教下探長
既然辛棄疾嘅詞咁多樣化
而且佳作咁多
點解一講到宋詞
名氣始終唔及東坡?
真係有啲凳佢唔抵!
一點淒涼千古意,獨倚西風寥廓

呢句好型

呢句可同我地讀嘅第一首對讀
稼軒對士不遇好有感受
描寫呢種存在狀況寫得好精準

大文學家,能夠言淺意深
即係人人意中所有
但人人筆下所無
卻無能力咁簡單直接呈現
而且讀之動人,絕不簡單

好難準確又簡單表達出口

語言係要鍛練
張巴打有興趣得閒寫吓嘢
一定會有幫助

去旅行去到好靜既地方會咁諗
可惜無咩platform 可以發表
係fb出咁正經嘅post會俾人覺得好扮野好附庸風雅
想請教下探長
既然辛棄疾嘅詞咁多樣化
而且佳作咁多
點解一講到宋詞
名氣始終唔及東坡?
真係有啲凳佢唔抵!

呢個係好問題!
我會將呢個問題當係接受史去睇
即係文學家如何受當時及後黎嘅人接受
接受,係一個不斷延續嘅事情
今時今日,香港課文都仲有蘇辛,係其一
有課文,無課文,好影響到大家點接受文學家

我地必須認清一個問題:
文學嘅典範,亦係所謂典律化嘅過程
其實係充滿權力、話語之間嘅爭奪
好似上面提過朱熹列四書咁
正因為朱熹有權力先影響到四書係邊四本

既然係咁,最出名嘅唔代表係最好
當然質素絕大多數都有保證
係勁先可流傳比一代又一代啦
有時候,走於時代之前嘅文藝家不受重視
直至死後先出名,大家都知好多

東坡詞,稼軒詞,都係第一流級別
甚至唔少詞評都話辛大於蘇
咁點解辛相對蘇,名氣差咁遠呢?
我諗至少有以下重要嘅原因

1.東坡太全能啦!
辛係文學得詞好出名
但東坡除左北宋首屈一指嘅詞人
詩作都係一絕,同黃庭堅並稱「蘇黃」
又係唐宋古文八大家之一,可比韓愈
加埋宋代四大書法之一,好多人都求佢一字
同時東坡繪畫自成一格,開創湖州畫派
對儒、釋、道三家都好有研究,註過《論語》、《易經》、《尚書》

可參考
小二,黎一碗東坡肉!
http://deliver90.blogspot.tw/2017/04/blog-post.html

2.性格好平和親切
係好出名嘅好地方官
豁達係好多中國人都好鍾意
相對辛嘅陽剛
自然更受歡迎啦
後世亦是如此,慢慢累積差距

可參考
歡樂的文學美食家 談東坡平易近人之飲食文學
http://deliver90.blogspot.tw/2017/04/blog-post_23.html

3.文學史對開拓嘅推崇
詞史總係講蘇辛
蘇先於辛,有開山祖師嘅味道
講辛一定會提蘇
但講蘇,未必會提辛
做詞風,士大夫之詞嘅先行者
總係係接受方面有好多著數

簡介基本古典文學概念:婉約、豪放 並讀溫庭筠菩薩蠻(小山重疊金明滅)、東坡江城子(密州出獵)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/05/blog-post_30.html
想請教下探長
既然辛棄疾嘅詞咁多樣化
而且佳作咁多
點解一講到宋詞
名氣始終唔及東坡?
真係有啲凳佢唔抵!

呢個係好問題!

我地必須認清一個問題:

1.東坡太全能啦!
辛係文學得詞好出名
對儒、釋、道三家都好有研究,註過《論語》、《易經》、《尚書》

可參考
小二,黎一碗東坡肉!
http://deliver90.blogspot.tw/2017/04/blog-post.html

2.性格好平和親切
係好出名嘅好地方官
相對辛嘅陽剛
自然更受歡迎啦

可參考
http://deliver90.blogspot.tw/2017/04/blog-post_23.html

3.文學史對開拓嘅推崇
詞史總係講蘇辛
講辛一定會提蘇
但講蘇,未必會提辛

簡介基本古典文學概念:婉約、豪放 並讀溫庭筠菩薩蠻(小山重疊金明滅)、東坡江城子(密州出獵)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/05/blog-post_30.html

戈登巴太強大了
想請教下探長
既然辛棄疾嘅詞咁多樣化
而且佳作咁多
點解一講到宋詞
名氣始終唔及東坡?
真係有啲凳佢唔抵!

呢個係好問題!

我地必須認清一個問題:

1.東坡太全能啦!
辛係文學得詞好出名

可參考
小二,黎一碗東坡肉!

2.性格好平和親切
係好出名嘅好地方官
相對辛嘅陽剛
自然更受歡迎啦

可參考

3.文學史對開拓嘅推崇
詞史總係講蘇辛
講辛一定會提蘇
但講蘇,未必會提辛

戈登巴太強大了

解釋得太詳盡了
姐係出唔出名都有好多因緣際會既成份

大文學家,能夠言淺意深
即係人人意中所有
但人人筆下所無
卻無能力咁簡單直接呈現
而且讀之動人,絕不簡單

好難準確又簡單表達出口

語言係要鍛練
張巴打有興趣得閒寫吓嘢
一定會有幫助

去旅行去到好靜既地方會咁諗
可惜無咩platform 可以發表
係fb出咁正經嘅post會俾人覺得好扮野好附庸風雅

唔...
張巴打有興趣嘅話
都可以介紹幾個平台
或者會遇到志同道合嘅人
辛棄疾
想請教下探長
既然辛棄疾嘅詞咁多樣化
而且佳作咁多
點解一講到宋詞
名氣始終唔及東坡?
真係有啲凳佢唔抵!

呢個係好問題!

我地必須認清一個問題:

1.東坡太全能啦!
辛係文學得詞好出名

可參考
小二,黎一碗東坡肉!

2.性格好平和親切
係好出名嘅好地方官
相對辛嘅陽剛
自然更受歡迎啦

可參考

3.文學史對開拓嘅推崇
詞史總係講蘇辛
講辛一定會提蘇
但講蘇,未必會提辛

探長實在解釋得非常清晰 亦非常詳盡

請受小弟一拜

戈登巴太強大了

解釋得太詳盡了
姐係出唔出名都有好多因緣際會既成份

大家賞面
證明決定開Blog放文係正確
需要時引用,方便自己方便大家

卡夫卡死前叫朋友燒作品
但朋友無咁做
張愛玲無諗過要出小團圓
但近年都被出版
出版同傳播都係好關鍵
1.東坡太全能啦!
辛係文學得詞好出名

原來稼軒傳世嘅書法得返呢張

同睇佢既詞又係另一種感覺

利申唔識書法

http://www.dpm.org.cn/collection/handwriting/228390.html
辛棄疾

一睇巴打個名就知有學識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞