【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
辛棄疾仲有好多田園農村詞

係呀
上追陶淵明、東坡

係呀
上追陶淵明、東坡

細個冇(暇)誦讀,而家寫嘢都好似好乾枯,應該莫大關係
古人都多女過我

潘岳

出親街都萬人空巷,成群女圍住佢架車

《晉書·衛玠傳》:京師人士聞其姿容,觀者如堵。玠勞疾遂甚,永嘉六年卒,時年二十七,時人謂玠被看殺。

被看殺即係比人望到死左???

可以話係人多到迫死佢

焗到心臟病發
係咪有首醜奴兒??

少年不識愁滋味,為賦新詞強說愁
用中藥名貫穿全詞咁高難度都做到

呢種詩詞自古有之
都係遊戲筆墨,各顯才情
古人真係創意無極限
好似迴文詩咁

點只創意無限,文采無限呀添

係呀
上追陶淵明、東坡

細個冇(暇)誦讀,而家寫嘢都好似好乾枯,應該莫大關係

而家睇都未遲
遲到好過無到呀
古人都多女過我

潘岳

出親街都萬人空巷,成群女圍住佢架車

《晉書·衛玠傳》:京師人士聞其姿容,觀者如堵。玠勞疾遂甚,永嘉六年卒,時年二十七,時人謂玠被看殺。

被看殺即係比人望到死左???

可以話係人多到迫死佢

焗到心臟病發

有本台灣出
漫畫講世說新語幾好睇
http://www.books.com.tw/products/0010544485
大家有興趣可以睇
最搞笑最特別嘅人都有講
蘇軾病到死死下嗰時都有用衛玠典故

係咪講緊佢同朋友講:
莫看殺蘇軾否?
東坡真係好幽默

係咪講緊佢同朋友講:
莫看殺蘇軾否?
東坡真係好幽默

大江東去,浪淘盡,千古風流人物
今日出多篇
正皮
今日出多篇

等到頸都長呀~~~~

係咪講緊佢同朋友講:
莫看殺蘇軾否?
東坡真係好幽默

大江東去,浪淘盡,千古風流人物

赤壁三部曲(三):超曠懷古,冰山之顛 三讀東坡念奴嬌(赤壁懷古)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/06/ep37.html
歡迎未睇東坡嘅巴絲收看

文人叫雞:睇稼軒點玩女
樂讀辛稼軒糖多令(淑景鬬清明)、一剪梅(歌罷尊空月墜西)、霜天曉角(旅興)

夫詩者,由情生者也。有必不可解之情,而後有必不可朽之詩。情所最先,莫如男女。
——袁枚

正文第八章

稼軒有三妻七妾
鄧廣銘《辛稼軒年譜》:
「侍女之可考者先後凡六人:曰整整、曰錢錢、曰田田、曰香香、曰卿卿、曰飛卿。」
另一首詞作入面,發現仲有位叫董嘅
但男人食得多家常便飯,都想叫吓外賣
正所謂:
唔滾唔知身體好
文人得閒上青樓,狎妓玩女好正常
一如晚唐嘅李商隱
稼軒都留下為數唔少嘅狎妓詞
簡單黎講
古有文人以詩詞紀念
今有冠希以相片留情
兩者嘅性質,係非常接近

稼軒對老婆、妾侍嘅詞
係相對注意感情,比較含蓄
作者因應書寫嘅對象投注唔同感情
稼軒寫妓女,係注重肉體嘅美
當然我地必須了解理到妓女未必係賣身嘅
好多時性質更接近今日香港嘅PTGF
陪笑陪笑陪食,各有風貌

稼軒 糖多令(淑景鬬清明)

淑景鬬清明,和風拂面輕。小杯盤同集郊坰。著個轎兒不肯上,須索要,大家行。

行步漸輕盈,行行語笑頻。鳳鞋兒微褪些根。忽地倚人陪笑道:「真個是,腳兒疼。」

淑景:美好時光
鬬:拼合

稼軒此詞,著力於妓女嘅姿態行為
大家一齊去郊遊,飲酒食三文治
點知條女撒嬌,唔肯上轎
係到話:不如我地行路啦
行吓又突然話腳痛
倚靠係人地身邊,笑住話痛
真係極力係到賣弄風情呀!

稼軒 一剪梅(歌罷尊空月墜西)

歌罷尊空月墜西。百花門外,煙翠霏微。絳紗籠燭照于飛。歸去來兮,歸去來兮。

酒入香顋分外宜。行行問道:「還肯相隨?」嬌羞無力應人遲:「何幸如之,何幸如之!」

呢首詞幾乎係到寫緊做愛嘅前戲
飲酒唱歌之後,已經係「月墜西」咁妟
係紗帳入面,燭光不斷隨住紗布飛舞
差唔多要返去,差不多要返去啦

酒香美人更香
意亂情迷
大家都就快忍唔住啦
稼軒問:
係咪仲想要我係到呀?
美人就成身無哂力咁答:
我有咁好運咩?真係榮幸之至!

稼軒 霜天曉角(旅興)

吳頭楚尾。一棹人千里。休說舊愁新恨,長亭樹,今如此!

宦游吾倦矣,玉人留我醉:明日萬花寒食,得且住,為佳耳。

吳頭楚尾:今江西北部,春秋時處於吳地長江嘅上游,楚地長江嘅下游,首尾互相銜接

好多時,生理慾望都係連結到心理
稼軒狎妓,緊係有男人嘅慾望
但同時間,都係借此擺脫自己嘅愁緒
題為:旅興
自然係出去玩果陣嘅艷遇啦

但係出去玩嘅時候
稼軒都仲係好煩悶,更講「休說舊愁新恨」
唔好再講現實種種嘅不堪啦!
長亭樹,係樹猶如此,人何以堪嘅意味
時光飛逝,而稼軒仲係無法一展抱負

呢一切痛苦,都係來自「宦游」
「吾倦矣」,故有「玉人留我醉」
今朝有酒今朝醉,暫時咁樣啦
美人係最好暫時忘卻家國煩憂嘅事物
醉臥溫柔鄉,爽呀!
未睇到最新,留左名先
留名
未睇到最新,留左名先

慢慢睇
都未去到一半
又講叫雞
留名待睇
中學必讀詩

青玉“案“定青玉“碗“
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞