【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
不恨古人吾不見,恨古人、不見吾狂耳。知我者,二三子。

會唔會太型

稼軒:
沒有最型,只有更型
追哂探長所有Post

見你咁捧場
今日出文啦!
新手想睇下詩詞 應該由邊到入手?

我都係由零開始睇探長
就由呢邊開始啦

我怕一開始睇太長太深會好難消化

可以睇返陶淵明個Post先
我一直都係用古典文學入門嘅方向寫
入門睇Post應該係最方便
同埋語言都比較親切
不過都要問返各位讀者先知
希望唔會難消化
追哂探長所有Post

見你咁捧場
今日出文啦!

探長都昆我
追哂探長所有Post

見你咁捧場
今日出文啦!

探長都昆我

突然有事忙
呢幾日會補數
追哂探長所有Post

見你咁捧場
今日出文啦!

探長都昆我

啱啱聽住禮儀師之奏嗚曲係到諗,我老左會唔會好似佢咁,
問何物、能令公喜?我見青山多嫵媚,料青山、見我應如是。
我想像唔到應該開心定慨嘆,定係到左呢個年紀已經看破紅塵,隨遇而安?
冇入黎兩日,原來仲未有文
冇入黎兩日,原來仲未有文

今晚返到屋企即出

晚年的解脫?不再出仕的稼軒
辛稼軒 西江月(示兒曹以家事付之)

魏晉名士之所以能予人強烈鮮明的印象,實由於其無所不在的一股自由精神,此一精神當即為其樞紐特質。……魏晉名士正是主張:當人們自覺到生命的存在時,便有權做自我的主宰,使自己的生命,得到最真切的實在。
——李清筠《魏晉名士人格研究》

稼軒 西江月(示兒曹以家事付之)

萬事雲煙忽過,百年蒲柳先衰。而今何事最相宜?宜醉宜游宜睡。

早趁催科了納,更量出入收支。乃翁依舊管些兒,管竹管山管水。

正文第二十三章

稼軒人生最後晚年係隱居至死嘅
係瓢泉嘅日子,佢對出仕為官嘅心都相對淡薄
好多時都係做一陣,或調任或罷官
係佢六十五歲,因「謬舉」之名降職
即係話佢向朝野推薦錯誤嘅人才
稼軒心灰意冷,決定炒老細正式辭官
到六十八歲死前,都一直拒絕出仕

稼軒晚年出仕之挫敗
當然係有非常悲壯嘅一面
而且寫出好多極具代表性嘅名作
但係比較少人注意嘅係
正因理想價值之不可能之崩潰
反而令到稼軒晚年較能釋放自己嘅生命
一切都無可挽回,唯有如此吧!

如果我地用呢個角度去睇
從水調歌頭(盟鷗)開始嘅講解至今
其實可以當做稼軒藉由失敗而自我解脫嘅過程
由此,我地唔會只係得出矛盾掙扎嘅負面
而係真切了解到稼軒隱居嘅日子
稼軒嘗試學陶淵明,轉化陶之面向嘅努力
並唔係一句懷才不遇,唔係一句白費功夫可以概括
稼軒之人生努力,以致人生之自我抉擇
確令佢有唔一樣嘅人生境界

稼軒 西江月(示兒曹以家事付之)

萬事雲煙忽過,百年蒲柳先衰。而今何事最相宜?宜醉宜游宜睡。

蒲柳:蒲、柳於秋天先落葉,喻年老

詞題:示兒曹以家事付之
呢首詞無史實記載創作年份
但從題目話詞人將家事託付比兒子
可見兒子長大成人,獨當一面
加埋詞作內容,應是瓢泉晚年隱居時作

上半片講自己老到唔想管事啦
我地讀呢首詞,不妨諗埋稼軒嘅對象
即係老豆對自己仔女講嘢嘅語氣
係寫得非常恰如其分嘅

「萬事雲煙忽過,百年蒲柳先衰」
詞人好淡泊咁講:
阿仔,你都知老豆以前幾威架啦
不過而家老啦,過去嘅成敗得失
萬事都好似天上嘅雲煙眨吓眼嘅過咗
好似我鍾愛嘅大自然咁
蒲柳入秋,先行落葉
我嘅百年人生都到年邁衰退嘅時候啦!

「而今何事最相宜?宜醉宜游宜睡」
家事,以至人世間一切俗事
一把年紀,我都唔想再管啦!
咁要做咩好呢?
當然係飲酒、遊山玩水,享受人生
仲有最緊要嘅,安心咁訓到自然醒

早趁催科了納,更量出入收支。乃翁依舊管些兒,管竹管山管水。

催科:官府催缴租稅

下半片係稼軒交代屋企嘅大事
你地記得快手交租稅呀
仲要好好計住我地頭家嘅收支
千祈唔好做敗家仔

咁我做老豆就唔管呢種事架啦
我管返平時鍾意做嘅事
遊山玩水,栽花種竹
總之閒事我管,煩事你地理
老子什麼事都不管啦!

成首詞寫得好輕鬆,好坦蕩
「管」之一字,仍見稼軒英雄之本色
同時間又充滿對兒子嘅幽默
一切嘅生命重責,彷彿都消失不見
稼軒老年嘅生活,又幾有錢
的確有部份係咁悠閒自得
相對好多中國文人,已經好幸福
留名學野雖然唔係幾識
但一直覺得呢啲詩詞好型
留名學野雖然唔係幾識
但一直覺得呢啲詩詞好型

歡迎
睇完實會覺得更型
尤其辛棄疾本身就型爆
我想像唔到應該開心定慨嘆,定係到左呢個年紀已經看破紅塵,隨遇而安?

的確好難想像
細味其中,我覺得兩者皆有
李白有詩云:
相看兩不厭,唯有敬亭山。
其實都係一種因人世黑暗而醉心自然
但調返轉頭諗,能夠感悟自然
必須先有一層欣賞自然嘅境界
好多人既厭世,又無法師法自然
相形之下,自然能成為知音,都係難得
終於有文睇

周末會再出
終於有文,睇埋各巴打討論就更正
我見青山多嫵媚,料青山見我應如是

呢句好經典
上言青山,講與自然之交感
下說古人,抒發歷史之懷抱

呢個對 賀新郎 嘅summary真到point
不恨古人吾不見,恨古人不見吾狂耳

呢兩句原來互相呼應得好妙
呢首 賀新郎 的確高質
不恨古人吾不見,恨古人不見吾狂耳

呢兩句原來互相呼應得好妙

另外,個字既含義???
即喺指辛棄疾自己對故人思念既"狂想"??
仲有一個可能喺白痴問題
賀新郎---同結婚既新郎有無關係??

的確好難想像
細味其中,我覺得兩者皆有
李白有詩云:
相看兩不厭,唯有敬亭山。
其實都係一種因人世黑暗而醉心自然
但調返轉頭諗,能夠感悟自然
必須先有一層欣賞自然嘅境界
好多人既厭世,又無法師法自然
相形之下,自然能成為知音,都係難得

不恨古人吾不見,恨古人不見吾狂耳,知我者,二三子。
孔子咁話:不得中行而與之,必也狂狷乎,狂者進取,狷者有所不為。

二三子只係化用

辛棄疾晚年尚且自比廉頗,受韓托冑所召,為人所讒,最後不得重用,告病勸退,最後病死。烈士暮年,壯心未已。

讀辛棄疾,你會發現其實同依家啲人出奇咁似,大家狗咬狗,表面琴瑟和諧實則波譎雲詭,忠忠直直,終須乞食

稼軒性格嘅多重性結合去睇
愈讀愈有味道
取法陶淵明,走向田園
稼軒確係付出好多努力
亦令佢即使咁苦困嘅時代
都依然有些許生命嘅餘裕

只可以講
忠直之士係政治舞台
往往都係落得悲慘下場
亦都係中國士人咁愛屈原嘅原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞